Cei mai mulţi dintre părinți nu vor să-și vaccineze copiii împotriva Covid și nici să fie condiționată de asta prezența la școală (Infografice)

Cei mai mulţi dintre părinți nu vor să-și vaccineze copiii împotriva Covid și nici să fie condiționată de asta prezența la școală (Infografice)

Majoritatea părinților de copii între 5 și 18 ani nu dorește ca aceștia să fie vaccinați antiCovid pentru a putea participa, fizic, la cursuri.

Doar 36% dintre părinții intervievați cu copii între 12 și 18 ani vor ca aceștia să fie vaccinați antiCovid, în timp ce în cazul părinților cu copii între 5 și 11 ani procentul e de 18%.

ires-sondaj-copilul-sa-nu-fie-vaccinat

Părinții de peste 36 de ani, care locuiesc în mediul urban și au un nivel ridicat de educație sunt mai degrabă pentru vaccinarea antiCovid a copiilor, arată sondajul realizat de IRES în parteneriat cu Edupedu.ro. Totodată, cei care locuiesc în sudul țării sunt mai deschiși vaccinării.

ADVERTISING

În ce privește motivele refuzului vaccinării copiilor, ele sunt similare cu cele ale refuzului propriei vaccinări. Însă în primul rând doar 77% au auzit că au posibilitatea să își vaccineze copiii între 5 și 11 ani.

Părinții spun că le e frică de reacțiile adverse pe care cei mici le pot suferi (28%), 26% nu au încredere în siguranța vaccinului, 10% spun că ai lor copii sunt prea mici pentru a fi vaccinați și 6% nu cred ca vaccinul e necesar.

Doar 5% nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% ar dori mai multe informații, 3% cred că vaccinul nu e eficient și alți 3% nu sunt de acord în general cu vaccinarea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii, în timp ce 2% declară că nu au luat încă o decizie.

de-ce-nu-vor-parintii-sa-si-vaccineze-copiii

În ce privește implicarea copiilor în decizie, doar 51% au vorbit cu cei mici despre posibilitatea vaccinării. Dintre aceștia, 57% au spus că vor ține cont de părerea copiilor când vor lua decizia.

În ce-i privește pe adulți, 1 din 5 părinți declară că a fost infectat cu Covid de la debutul pandemiei. Aproximativ jumătate dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 18 ani nu s-au vaccinat până la acest moment.

ADVERTISING

Vaccinarea este mai ridicată în rândul părinților cu copii între 12 și 18 ani, comparativ cu părinții copiilor între 5 și 11 ani.

parinti-vaccinati

8 din 10 dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze (83% în cazul părinților cu copii între 5 și 11 ani, 77% în rândul celor cu copii între 12 și 18 ani).

Doar 1% dintre părinții de copii cu vârste între 5 și 18 ani au cea mai mare încredere în profesorii și educatorii copiilor privind informații cu privire la pandemia COVID-19. Acest lucru se reflectă și în faptul că majoritatea nu e de acord ca profesorii să-i testeze antiCovid pe copii.

În plus, cei mai mulți (peste 60%) sunt puțin sau deloc îngrijorați că participarea la cursuri îi expune pe copii la îmbolnăvirea cu Covid. Totodată, majoritatea părinților este puțin sau deloc îngrijorată că profesorii sau educatorii nu sunt vaccinați.

sondaj-ires-ingrijorare-parinti
ingrijorare-parinti-profesori-vaccinati-covid

Sondajul a fost realizat în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%. Metoda folosită pentru culegerea datelor – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇