De miercuri în SUA poate demara vaccinarea antiCovid a copiilor între 5 și 11 ani, după ce Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) a avizat, marți noapte, o doză redusă de Pfizer pentru această categorie.
În State, 28 de milioane de copii au între 5 și 11 ani. De la începutul pandemiei, au fost înregistrate aproape 2 milioane de cazuri doar la această categorie de vârstă.
Marți seară, comisia de avizare a vaccinurilor din cadrul CDC a votat în unanimitate recomandarea imunizării pediatrice. La doar câteva ore, directorul CDC, Rochelle Walensky, a dat aprobarea finală, potrivit Washington Post.
”Ca mamă, încurajez părinții care au nelămuriri să le discute cu medicii pediatri, asistenții școlari sau farmaciștii, astfel încât să obțină mai multe informații despre vaccin și importanța imunizării copiilor lor”, a spus Walensky, într-o declarație de presă.
Deja 15 milioane de doze pentru copii fuseseră trimise către centrele de vaccinare de marți seară, chiar înainte de votul din comisia CDC, potrivit Politico. Amintim că doza pediatrică este o treime din doza pentru adulți.
”Vaccinurile sunt chiar singura cale de a proteja copiii, în afară de a-i izola în case pentru a minimiza riscul de infectare. Dar asta înseamnă să-i privăm de multe aspecte importante ale copilăriei”, a spus Grace Lee, șeful comisiei CDC și profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Stanford.
Aprobarea CDC vine după ce săptămâna trecută FDA a votat aceeași recomandare, însă în acel caz experții au enunțat o serie de îngrijorări.
Aceste temeri nu au fost însă împărtășite de specialiștii CDC, care au concluzionat că datele existente în urma vaccinării fără probleme a milioane de americani, inclusiv adolescenți, sunt suficiente pentru a spune clar că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile.
Șefa CDC a arătat că până în prezent 745 de copii sub 18 ani au murit din cauza Covid în SUA, dintre care 94 aveau între 5 și 11 ani. Totodată, peste 5.200 de copii au fost diagnosticați cu sindrom pediatric inflamator multisistemic după ce au contractat virusul.
Specialiștii au analizat și datele în ce privește miocardita, o afecțiune inflamatorie a inimii, și au concluzionat că riscurile de a o dezvolta sunt mult mai mari în urma trecerii prin boală decât în urma vaccinării.