Ce înseamnă PNRR pentru pensii: Dispare pensionarea anticipată, iar creşterile anunţate de noua coaliţie ating aproape maximul admis de CE

Ce înseamnă PNRR pentru pensii: Dispare pensionarea anticipată, iar creşterile anunţate de noua coaliţie ating aproape maximul admis de CE

Pensionarea anticipată va dispărea, potrivit PNRR, afirmă fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, cel care a negociat la Bruxelles cele 60 de reforme necesare pentru ca să primim banii mult aşteptaţi.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a cerut României să crească vârsta de pensionare (aşa cum va face Spania), dar după negocieri s-a obținut creșterea opțională – peste vârsta de pensie omul muncește doar dacă vrea.

”Da (se elimină pensionarea anticipată - n.red.), dar chestiunea era și în varianta legii PSD. Pot să o spun acum: da, CE ne-a cerut și nouă să creștem vârsta de pensionare. Spania are în PNRR această măsură.

ADVERTISING

Noi am negociat și avem doar creșterea opțională - peste vârsta de pensie omul muncește doar dacă vrea”, a declarat Ghinea, , într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Cristian Ghinea subliniază că a negociat o anvelopă de 9,4% din PIB care include pensiile contributive și cele speciale.

Fostul ministru spune că a calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD, iar rezultatul este că vor ajunge la 9,3%.

Nu ar trebui să mai existe creștere din pix, ci doar creștere pe baza unor indicatori statistici, un mix între inflație, creștere economică și alți indicatori, la date fixe. Asta trebuie stabilit anul viitor prin lege.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am negociat o anvelopă de 9,4% din PIB care include pensiile contributive și cele speciale. Noi eram sub 9, deci era loc de creștere.

Am calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD: vor ajunge la 9,3%. Deci au consumat aproape tot spațiul bugetar pentru pensii.

Poate vor să renegocieze cu CE. Să se ducă dl Ciolacu și dl Câciu la Bruxelles și poate vin cu condiții mai dure decât am reușit noi să obținem”, a precizat Ghinea.

Totodată, spune Ghinea, prin PNRR pensiile speciale vor fi aduse în limita cu contributivitatea, iar noul guvern trebuie să negocizeze cu CE care sunt aceste pensii.

ADVERTISING

”Este un exemplu cum am negociat cu CE, nu după agenda USR sau a mea proprie. Dacă era după mine, băgam în PNRR alinierea cu contributivitatea a tuturor pensiilor speciale.

La ședințele de coaliție toată lumea era de acord, dar când ajungeam concret pe categorii, toată lumea era de acord numai cu tăierea celor pentru grefieri.

Pensiile speciale vor fi aduse în limita cu contributivitatea și nu creăm altele noi. Noul guvern trebuie să negocizeze cu CE care pensii. Dacă ne vom duce doar cu grefierii la Bruxelles, nu va fi îndeplinit jalonul.

Pensiile sunt incluse în PNRR pentru că Regulamentul european prevede ca statele să rezolve recomandările de țară, iar România are recomandare pe pensii de 5 ani: sistem neechitabil și nesustenabil”, a mai spus Ghinea.

Citește AICI interviul integral cu Cristian Ghinea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇