Legea Romexpo a trecut de Senat, cu voturile PNL şi PSD. USR acuză un megatun de 400 de milioane de euro

Legea Romexpo a trecut de Senat, cu voturile PNL şi PSD. USR acuză un megatun de 400 de milioane de euro

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu amendamente, propunerea legislativă care vizează transferul, cu titlu gratuit, a 46 hectare de teren către Camera de Comerţ a României, aşa numita lege Romexpo.

Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru”, 38 „contra” şi 2 abţineri.

Proiectul merge acum la Camera Deputaților, pentru votul final.

Senatorii USR au votat împotriva adoptării acestei legi, actul normativ fiind susţinut de PNL, PSD şi UDMR. Senatorii AUR, deşi nu s-au pronunţat în timpul dezbaterilor în plen, au votat împotrivă, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Actul normativ modifică şi completează Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, fiind vizată pentru transfer o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

ADVERTISING

USR: S-a votat pentru cel mai mare tun imobiliar

În replică la votul de azi din Senat, USR spune că a fost aprobat unul din cele mai mari tunuri imobiliare din istoria recentă a României: 46 de hectare de teren în cea mai bună zonă a Capitalei, cu o valoare estimată de 400-500 de milioane de euro, sunt date gratuit Camerei de Comerț și Industrii a României.

„Megaafacerea Romexpo este primul tun PSD-PNL-UDMR chiar înainte de a definitiva noul guvern. Iată cum alianța toxică pesedist-penelistă începe ofensiva asupra banilor publici imediat după ce ”au scăpat” de USR, care îi sâcâia zilnic cu transparența pe care o cerea.

ADVERTISING

De luni bune, parlamentarii USR au atras atenția asupra megatunului Romexpo, prin care 46 de hectare de teren ar urma să fie trecute din proprietatea statului în proprietatea privată a CCIR, urmând ca pe acestea să se desfășoare un «program de reabilitare urbană», în fapt, un proiect imobiliar gigantic. Chiar și din Opoziție, vom face tot ce ține de noi pentru a stopa jaful din bani publici”, declară președintele USR, Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat.

USR explică și ce s-ar putea face cu cele peste 400 de milioane de euro care s-ar obține dacă terenul de 46 de hectare ar fi scos la licitație publică în loc să fie dat cu titlul gratuit:

  • Ar putea fi făcută o autostradă sau ar putea fi construite 10 spitale de genul celui construit de Fundația „Dăruiește Viața”.
  • Ar putea fi dotate toate școlile din România cu laborator informatic, iar 1.100 de școli ar putea primi smartlab, unde copiii să învețe despre realitatea virtuală și alte tehnologii avansate.
  • Ar putea fi dotate 3.000 de cabinete medicale sau ar putea fi cumpărate 3.600 de microbuze școlare electrice și ar putea fi construite școli verzi.

La începutul lunii, USR a acuzat că PSD şi PNL vor să forţeze din nou votul pentru Legea Romexpo, susţinând că „pe terenurile obţinute gratis de la stat se doreşte dezvoltarea unui proiect imobiliar”.

Oficialii USR, care cataloghează proiectul drept „marele tun imobiliar”, susţin că, „în urma presiunii USR”, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea, iar după ce partidul a ieşit de la guvernare „presiunile au reînceput”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇