USR acuză că PSD şi PNL vor să forţeze din nou votul pentru Legea Romexpo, care urmează să transfere, cu titlu gratuit, 46 hectare de teren către Camera de Comerţ a României, susţinând că „pe terenurile obţinute gratis de la stat se doreşte dezvoltarea unui proiect imobiliar”.
Oficialii USR, care cataloghează proiectul drept „marele tun imobiliar”, susţin că, „în urma presiunii USR”, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea, iar după ce partidul a ieşit de la guvernare „presiunile au reînceput”.
„PSD şi PNL vor să forţeze din nou votul pentru Legea Romexpo, care urmează să transfere, cu titlu gratuit, 46 hectare de teren către Camera de Comerţ a României. Mai departe, pe terenurile obţinute gratis de la stat, se doreşte dezvoltarea unui proiect imobiliar.
La preţul pieţei, statul român ar putea obţine 500 milioane de euro pe terenurile de la Romexpo. (...) În urma presiunii USR, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea marelui tun imobiliar. Imediat ce USR a fost exclus de la guvernare, presiunile au reînceput. Ca să ajungă la vot în plenul Senatului, legea trimisă la reexaminare de preşedintele Iohannis are nevoie de un ultim raport de la Comisia Economică”, scrie pe Facebook USR.
Reprezentanţii partidului consideră că este nevoie ca activele statului să fie valorificate „în mod transparent şi printr-o licitaţie deschisă adresată pieţei şi cu respectarea competiţiei”.
USR atrage atenţia asupra faptului că valoarea de piaţă a terenului care ar urma să fie transferat Camerei de Comerţ şi Industrie reprezintă taxele şi impozitele a 212.000 de români plătiţi cu salariul minim, timp de un an, sau cu aceşti bani pot fi construite cinci spitale judeţene.
„Vom continua lupta pentru a opri marea hoţie pe care ne-o pregăteşte noul USL”, mai transmit cei de la USR.
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis la sfârşitul lunii martie spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România 335/2007, care prevede transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a legii, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.