A mai fost înregistrată o ”naștere virgină”

A mai fost înregistrată o ”naștere virgină”

Până acum, așa-zisele nașteri virgine, în fapt reproduceri fără a fi nevoie de un mascul, s-au înregistrat la rechini și alte vietăți marine, șerpi și reptile, așa cum sunt și dragonii Komodo. Dar un nou studiu arată că nici păsările nu sunt străine de partenogeneză.

Specia care a uimit oamenii de știință este condorul californian. Specia a fost atent monitorizată de mulți ani, inclusiv din punct de vedere al descendenței, mai ales că la un moment dat ajunsese să numere doar 22 de exemplare. Însă chiar și după ce a ajuns la 500 – majoritatea aflați în California și Mexic, eforturile nu au încetat.

ADVERTISING

Se făceau eforturi pentru a împerechea exemplarele rămase, dar nu și dacă ar fi fost rude. Așa s-a descoperit că specia nu e monogamă, așa cum se credea, dar, cel mai important, a ieșit la iveală faptul că femelele se puteau înmulți și în absența unui mascul, relatează IFL Science.

Descoperirea a fost făcută la San Diego Zoo, unde s-au născut doi pui din ouă nefecundate. Inițial, nici nu s-a luat în calcul această posibilitate pentru că puii erau eclozați din ouă depuse de două femele care locuiau în captivitate cu un mascul.

ADVERTISING

Abia după moartea puilor - care au avut de-a lungul vieții destule probleme de sănătate – s-a descoperit adevărul. Niciunul nu avea în ADN vreo informație transmisă de ”tată”. Prin urmare, acesta nici nu era tatăl lor, au concluzionat oamenii de știință.

Se pune acum întrebarea, oare câte dintre speciile care ne înconjoară pot recurge la partenogeneză atunci când condițiile sunt vitrege? Probabil mult mai multe decât ne-am imagina.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇