Cîțu ia în calcul scăderea TVA la energie, pentru firme: Bani de termoficare sunt, dar să mai economisească și primăriile

Cîțu ia în calcul scăderea TVA la energie, pentru firme: Bani de termoficare sunt, dar să mai economisească și primăriile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Florin Cîțu spune că Guvernul va susține în continuare compensarea facturilor la energie pentru români, anunțată pentru această iarnă. Dar că, suplimentar, ia în calcul și o măsură propusă de USR: diminuarea temporară a TVA de la 19 la 5% pentru energie.

În plus, premierul demis a susținut că Guvernul are bani să ajute primăriile să suporte costurile termoficării, doar că e nevoie de o soluție unitară pentru alocarea acestor bani.

Întrebat ce măsuri se vor lua în legătură cu plafonarea prețurilor la energie, în această iarnă, Cîțu a susținut că luni vor fi discutate detaliile. „Forma exactă a amendamentelor (la ordonanța care prevede compensarea facturilor românilor la gaze și electricitate dată de Executiv – n.red) va fi prezentată luni (pe 18 octombrie – n.red.), la comisii.

ADVERTISING

Am discutat și lucruri suplimentare. Au mai venit câteva idei cu care sunt de acord.

Dacă Ministerul Finanțelor este de acord, s-ar putea ca pentru 6 luni de zile sau până la începutul lui martie să reducem TVA pentru cele 500.000 IMM-uri, de la 19 la 5% (pentru facturile la energie -n.red.). E o măsură care e recomandată și de CE (dar recomandată în România, inițial, de Asociația Energia Inteligentă și propusă, ulterior, de USR - n.red.). Dacă se poate face, o susțin 100%.

Impactul la buget ar fi mare. Dar avem creștere economică și ne permitem. Dacă nu aveam creștere economică și mai multe resurse la buget, nu puteam influența. Pentru că o scădere a TVA înseamnă o gaură la buget, deficit.

ADVERTISING

Vom vedea care e formula optimă. L-am rugat pe ministrul Virgil Popescu să vină cu varianta optimă.

Să vedem dacă se amână până la finele anului viitor, dacă se împarte pe mai multe perioade.

Și anul trecut am început cu amânarea ratelor la credite. Am pornit cu o formulă și am revenit”, a precizat Florin Cîțu.

Întrebat cum s-ar putea plafona prețurile la energie – adică dacă Guvernul ar interveni în relația producătorului cu furnizorul sau în cea dintre furnizor și clientul final – Cîțu a spus că această chestiune e încă în discuție.

"Cererile anuale pentru nevoile primăriilor sunt de circa 11 miliarde de lei. La fondul de rezervă noi aveam doar un miliard.

ADVERTISING

Aici a trebuit să se facă niște compensări. Din 3 surse s-au dat primăriilor bani. Știu că toate cer bani. Dar ar trebui să ne uităm și la cum și-au redus cheltuielile, ca să facă rost de bani.

În rectificarea bugetară s-au alocat resurse. S-au dus mai mult spre primăriile cu colectare proastă. Apoi, din fondul de rezervă s-au dus bani la localitățile calamitate de unde au venit cereri. La ultima, criteriile s-au transmis prin prefecți căttre primării.

Și de termoficare ne vom ocupa. Dar trebuie să existe o soluție unitară. Și asta va însemna cheltuială de la bugetul de stat. Deși, dacă suntem oneşti, ar trebui să ne uităm ce economii au făcut aceste primării.

Vom avea bani să dăm, că avem această creștere economică. Dar dacă o primărie cere bani pentru că nu are nici măcar pentru plata salariilor, atunci cum își justifică ea activitatea?”, a mai declarat Florin Cîțu.

Reamintim că, prin HG 1088 din 6 octombrie 2021, Guvernul a alocat un miliard de lei din fondul de rezervă mai multor primării. Cele care au sisteme centralizate de încălzire au dat banii pentru a-și securiza funcționarea termoficării, pe durata iernii.

În schimb, există încă primării care n-au primit niciun ban și cărora bugetele nu le ajung pentru a plăti subvențiile la încălzire, pe durata iernii. Două exemple sunt: primăria din Timișoara și primăria din Bacău, ambele conduse de edili de la USR.

După alocarea banilor din fondul de rezervă către primării, Dan Barna a susținut că Florin Cîțu a dat doar instituțiilor care sunt conduse de liberali. Ulterior, Cîțu a spus că nu este adevărat și că până la 30% din bani au mers către primării conduse de social-democrați. Dar nu și la cele cu primari de la USR.

Detalii despre situaţia gravă în care se află primăriile din ţară aflaţi din analiza Prețul gazului a explodat, primăriile sunt în fața unei situații dificile: falimentul sau majorarea facturilor cetățenilor?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇