PNL nu mai face nicio propunere de premier. Liberalii au discutat ”flexibilizarea” mandatului și au decis: Cîțu sau nimic

PNL nu mai face nicio propunere de premier. Liberalii au discutat ”flexibilizarea” mandatului și au decis: Cîțu sau nimic

La mai puțin de 24 de ore de când liberalii au anunţat, joi seară, că au votat să meargă la consultările de la Cotroceni tot cu Florin Cîţu ca propunere pentru funcţia de premier, liderii PNL sau reunit iar pentru ”flexibilizarea deciziei”.

Potrivit mai multor surse liberale consultate de SpotMedia.ro, ședința Biroului Executiv s-a desfășurat începând cu 15:30, în format online, și președintele PNL Florin Cîțu a intrat în videocall din biroul său de la Palatul Victoria.

25 de minute mai târziu, liberalii au terminat discuțiile și au anunțat noua decizie finală. Astfel, flexibilizarea în interpretarea noii conduceri PNL înseamnă că nu vor merge la Cotroceni cu nicio propunere de premier.

ADVERTISING

”Având în vedere că în acest moment nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Național al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier. Decizia PNL ca premierul nominalizat să fie președintele partidului, Florin Cîțu, nu se modifică”, se arată într-o comunicare transmisă SpotMedia.ro.

Amintim că Biroul Executiv Naţional a decis, în unanimitate, ca la consultările de la Controceni să fie propus tot Florin Cîţu pentru funcţia de premier. Acesta a fost demis prin votul Parlamentului, la începutul săptămânii, fiind cel mai mare scor cu care a fost adoptată o moţiune de cenzură, din istoria parlamentarismului, respectiv 281 de voturi. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, joi a fost decisă și componența delegaţiei care va participa la consultările cu şeful statului: Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Reacții dure pe scena politică

Noua ședință a liberalilor are loc în condițiile în care reacțiile pe scena politică au fost foarte tranșante. Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban, a spus că propunerea lui Cîțu "e o inepţie politică" și o ”aberație neconstituțională”.

Orban a arătat că e imposibil ca Florin Cîțu să poată obține majoritatea în Parlamentul care tocmai l-a demis cu un scor istoric. Însă, în primul rând, șeful statului ar încălca Constituția dacă l-ar desemna.

ADVERTISING

”O aberaţie, o propunere în primul rând neconstituţională. După demiterea mea prin moţiunea de cenzură din februarie, în momentul în care preşedintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR şi CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moţiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. Ar trebui să citească, mai ales că e o chestiune care ţine de istoria PNL.

De asemenea, e o inepţie politică să vii să-l propui pe Florin Cîţu, în condiţiile în care, practic, cu această propunere de premier, nu există nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoţii, într-o şedinţă convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu deţin decât 163 de parlamentari (...).

Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîţu, cât şi a apropiaţilor lui Florin Cîţu şi arată că, pentru aceşti colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup", a susţinut Orban, vineri, la RFI România.

Aminti că 41 de parlamentari liberali, mai bine de o treime din total senatorilor și deputaților PNL, au transmis o scrisoare publică în care propun ca Orban să fie propus premier.

O reacție tranșantă a venit și de la USR, care a văzut în anunțul liberalilor o înțelegere cu PSD.

”Nominalizarea lui Florin Cîţu, în continuare, la două zile după ce a fost demis de Parlament, înseamnă că s-au înţeles cu PSD să îl susţină”, a spus Ionuţ Moşteanu, pentru News.ro. 

Conducerea USR urmează să se reunească, luni, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre mandatul formaţiunii la discuţiile cu Iohannis. Până acum ei au stabilit delegația: Dacian Cioloş, Dan Barna, Cristian Ghinea, Stelian Ion şi preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇