România e atinsă deja de valul 4. Răzvan Cherecheș ne explică la ce să ne așteptăm. Guvernul e relaxat

Peste 100 de persoane au fost depistate ca fiind infectate cu varianta Delta, dintre care 6, vaccinate cu ambele doze. Specialiștii vorbesc de o scădere a eficacității vaccinurilor împotriva noii tulpini, dar acestea rămân eficiente împotriva îmbolnăvirilor grave.
România e atinsă deja de valul 4. Răzvan Cherecheș ne explică la ce să ne așteptăm. Guvernul e relaxat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Deși numărul de infectări din Marea Britanie a crescut la nivelul valului anterior, numărul deceselor este de 18 ori mai mic.
  • În România, vaccinarea redusă nu garantează că se va evita apariția unui număr mare de cazuri grave și de creștere a mortalității.
  • Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș susține că noul val de pandemie va avea un impact mai mic, dar vor fi afectate comunitățile în care marea majoritate a populației e nevaccinată.
  • Din totalul celor 101 persoane detectate ca fiind infectate cu tulpina Delta, patru au decedat. Niciuna dintre ele nu era imunizată.
  • Florin Cîțu, prim-ministru al României, anunță că singura pregătire a Guvernului pentru valul patru este vaccinarea.

În toată această atmosferă de teamă amestecată cu neîncredere și informații false, faptele și datele concrete își fac cu greu drum spre oamenii tot mai debusolați. De aceea, curajul, consecvența și hotărârea celor care înțeleg, au încredere în știință și nu obosesc să spună adevărul trebuie remarcate.

E slabă, înaltă, are părul lung și negru. Poartă o rochie de un roz pal pe care se odihnesc imprimeuri cu flori bogat colorate. În picioare are pantofi albaștri care-i dau de înțeles privitorului că ar putea s-o ajute să plutească, la nevoie.

ADVERTISING

Scena seamănă cu o ilustrată veche dintr-o carte de povești în care o zână primește puteri supranaturale pentru a salva omenirea.

În realitate, o adolescentă de 15 ani, pierdută în decorul auster al unui centru de vaccinare, e salvată de o doamnă în halat alb.

Fata privește cu o umbră de melancolie în viitor, încercând să-și descifreze destinul.

“Fiica noastră va împlini 15 ani peste o lună și a dorit să se vaccineze de cum a aflat că se poate. După ce a făcut școala online timp de un an și 4 luni și cu perspectiva unei intervenții la inimă spre toamnă, și ea, dar și noi ne-am dorit să fie protejată cât mai bine. Suntem mândri de ea și de alegerea înțeleaptă pe care a făcut-o!”, a scris mama ei, într-o postare pe pagina RO Vaccinare.

ROVaccinareCentru
S-a vaccinat la 15 ani pentru că a înțeles că e singura soluție pentru a-și păstra sănătatea și a avea un viitor - Sursa: RO Vaccinare / Miruna Oana Blotor Iuhoș

În România, valul patru al pandemiei este inevitabil, consideră mai mulți experți, dar gravitatea lui, cum va afecta activitățile curente și câți oameni se vor îmbolnăvi sunt greu de cuantificat în acest moment.

“Cred că valul al patrulea va avea un impact mai mic, dar vor fi afectate comunitățile în care sunt puține persoane vaccinate”, a declarat profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, într-un dialog cu SpotMedia.ro.

“Orașele mari, unde multe persoane sunt vaccinate deja, mă aștept să fie mai puțin afectate ca județe din Moldova, de exemplu, unde rata de imunizare prin vaccin e redusă”, a adăugat el.

Mai multe cazuri de infectare ca săptămâna trecută

Răzvan Cherecheș, 44 de ani, predă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și este unul dintre experții care susțin și promovează vaccinarea ca fiind singura soluție pentru a limita efectele epidemiei de coronavirus.

Acesta, timp de o oră, a fost prezent în “Camera de știri”, un program de dezbateri live, realizat de SpotMedia.ro și difuzat pe platforma Clubhouse, unde a discutat despre tulpina Delta și valul patru al pandemiei.

Eșecul campaniei de vaccinare “are legătură și cu nivelul scăzut de educație al populației. Acest lucru face ca un procent important dintre oameni să nu înțeleagă cum funcționează virusurile, să nu înțeleagă cum funcționează protecția față de virusuri. Să nu înțeleagă reguli fundamentale de igienă… În ultimă instanță, tot autoritățile sunt de vină pentru că populația nu e educată”, ne-a spus Răzvan Cherecheș.

Din data de 27 decembrie, de când a început campania, 4,9 milioane de oameni s-au vaccinat cu cel puțin o doză. Mult prea puțin pentru a se asigura o imunitate de grup, România fiind pe penultimul loc din Uniunea Europeană în ce privește protejarea populației prin vaccin.

Conform datelor puse la dispoziție de comitetul național de vaccinare, practic, din data de 20 iulie România a intrat în valul al patrulea de pandemie.

“Media cazurilor din săptămâna 11-17 iulie a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna trecută în care a fost înregistrată o medie de 40,7 cazuri”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă.

Varianta Delta îi pune în pericol grav pe cei nevaccinați

De asemenea, reprezentanții Guvernului au anunțat că din cele 101 cazuri de infectare cu variantă Delta, 8 erau persoane vaccinate, două dintre ele cu o doză, iar șase cu ambele doze.

Din totalul persoanelor infectate cu varianta Delta, 4 au decedat, niciuna dintre acestea nu a fost vaccinată.

“…avem 6% persoane vaccinate cu schemă completă din cele 101 cazuri confirmate cu infecție cu variantă Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Despre noua tulpină indiană, profesorul Cherecheș a spus că e mult mai contagioasă. Formele de îmbolnăvire nu sunt mai grave decât la variantele anterioare, dar răspândirea e cu 50% mai rapidă.

De asemenea, conform unor studii consultate de acesta, eficacitatea vaccinului Pfizer scade în fața noii tulpini indiene de la 90% spre 67%, spune acesta.

chereches
Profesorul Răzvan Cherecheș susține că toate tipurile de vaccin aprobate în UE fac față și noii tulpini, protejând împotriva îmbolnăvirilor grave și a morții - Foto: Facebook/Răzvan Cherecheş

“Se poate observa cu ușurință faptul că în țările cu o rată mare de vaccinare cum e Marea Britanie și Israel, cu toate că a crescut numărul de infectări, cel al spitalizărilor și al deceselor au rămas la nivele reduse”, a spus Răzvan Cherecheș.

Populația nevaccinată, în special tinerii sunt cei care poartă virusul, îmbolnăvind persoanele în vârstă din familie. În România, există posibilitatea ca noua variantă să se răspândească rapid, în condițiile în care avem cel mai mic procent de persoane peste 80 de ani vaccinate.

De asemenea, nu e clar în ce măsură se fac pregătiri la nivelul Ministerului Sănătății și cel al Educației pentru a limita efectele noului val de infectări.

Vaccinarea, singura pregătire, în rest, relaxare

Premierul Florin Cîțu anunță noi relaxări, susține că suntem într-o situație foarte bună, iar singura pregătire pentru valul patru e vaccinarea.

“Relaxări, nu restricții. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în aer liber, cu un număr mai mare de participanți… Suntem încă într-o situație foarte bună… Suntem precauți. Singura pregătire pentru valul patru este vaccinarea”, a declarat șeful Guvernului.

Nici specialiștii din România nu cred că noul val al pandemiei va fi la fel de grav ca precedentul, dar numărul infectărilor va crește, vor fi din nou oameni în secțiile de terapie intensivă și se vor înregistra noi decese.

“Avem 30% din populație vaccinată, iar acest procent contribuie la protecție. Imediat cum va începe să crească numărul de cazuri, automat va crește și cererea pentru vaccin. Acum, pentru mulți oameni nu există motive să se imunizeze. Nu au elemente care să le confirme existența unui risc pentru sănătate. Vom avea din nou cozi la centre și persoane nemulțumite”, ne-a mai spus profesorul Răzvan Cherecheș.

Ne aflăm la capătul liniștii de dinaintea furtunii. Numărul celor infectați e pe zi ce trece tot mai mare. Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului cred că pandemia e încă sub control, iar valul patru va avea un impact limitat asupra populației. 

Citiți și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇