Ce prevede proiectul România Educată: Examen pentru liceele de top şi Bac unic pe model Pisa

Ce prevede proiectul România Educată: Examen pentru liceele de top şi Bac unic pe model Pisa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute – teoretic, profesional şi vocaţional, iar anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competenţelor, prevede o variantă de lucru a proiectului ”România Educată”, pentru care preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat de luni trei zile de consultări.

De asemenea, va fi posibil ca liceele pentru care cererea depăşeşte oferta să organizeze examen de admitere, potrivit News.ro.

Pentru învăţământul liceal, ar urma să existe cele trei rute menționate, fiecare de 4 ani, finalizate cu examen de bacalaureat.

Toate sunt considerate ca având un prestigiu comparabil, anual, elevii putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor.

ADVERTISING

În cazul rutei profesionale există varianta obţinerii unei certificări profesionale de nivel 3, după clasa a Xl-a.

Bacalaureat unic, pe model Pisa

Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a explicat că se propune un examen naţional de Bacalaureat axat pe competenţe minime.

Bacalaureatul unic, pe model Pisa, îl vor putea susţine şi elevii de la şcoala profesională.

"Nu ne dorim o mie de variaţii ale Bacalaureatului", a precizat consilierul prezidenţial, citat de Agerpres.

Examen de admitere la liceu

O noutate este reprezentată de posibilitatea de a institui examen de admitere la liceu, înainte de desfăşurarea Evaluării Naţionale, pentru liceele în care cererea depăşeşte oferta.

ADVERTISING

Locurile neocupate în urma examenelor de admitere se vor ocupa în ordinea notelor de la evaluare.

Structura învăţământului preuniversitar va fi similară celei actuale:

  • educaţie antepreşcolară  - 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi;
  • educaţie preşcolară - 3 - 6 ani, în grădiniţe;
  • ciclul primar - clasa pregătitoare - clasa a lV-a;
  • ciclul secundar inferior - clasele V - Vlll;
  • ciclul secundar superior - clasele lX - Xll.

„România Educată” este proiectul naţional iniţiat de preşedintele României menit să susţină reaşezarea societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate. 

ADVERTISING

Evaluări anuale pentru clasele primare

La învățământul preșcolar, 3-6 ani, va fi o evaluare la final de ciclu care intră în portofoliul psiho-educațional al copilului având rolul de sprijin, potrivit HotNews.

La învățământul primar, 6-11 ani, vor fi evaluări anuale, axate pe competențele cheie, așa cum sunt definite de profilul național al absolventului de învățământ primar.

Vor include și un raport din partea unui consilier școlar.

Teze cu subiect unic

La învățământul gimnazial, 11-15 ani, vor exista teze cu subiect unic, axate pe competențele definite în profilul absolventului de învățământ gimnazial, la care se adaugă un raport din partea unui consilier școlar.

Se continuă completarea evaluării psiho-educaționale ca parte a portofoliului educațional.

Consultări

Preşedintele Klaus Iohannis are, marţi, consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere pe tema Proiectului ”România Educată”, după ce luni s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri şi vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat. Iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇