România se angajează la CEDO să reformeze Curtea Constituțională (CCR).
Autorităţile au transmis Curţii Europene a Drepturilor Omului un document în acest sens, potrivit Adevărul. Este o premieră pentru țara noastră.
Decizia a fost luată în contextul sancțiunii primite de România pentru revocarea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.
Potrivit sursei citate, Guvernul îşi propune - fără a da detalii - să elimine factorii care au dus la politizarea deciziilor Curţii Constituţionale şi să reglementeze posibilitatea de revizuire a deciziilor CCR, în cazul în care CEDO constată încălcări ale drepturilor fundamentale sau dacă se constată, de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, că a fost încălcat principiul supremaţiei dreptului european.
Procedural, după ce o decizie a CEDO rămâne definitivă, guvernul sancţionat trimite Serviciului de Executări a Hotărârilor CEDO un plan de măsuri prin care se implementează decizia.
Planul este apoi evaluat de Comitetul Miniştrilor de Externe din ţările membre ale Consiliului Europei. Instituţia de contact din România prin care se derulează procedura este Agentul Guvernamental pentru CEDO, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Context
La data de 5 mai 2020, CEDO a pronunţat hotărârea sa în cauza Kovesi împotriva României, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanţă şi, respectiv, al libertăţii de exprimare.
Cauza a avut la bază plângerea formulată de reclamantă cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al DNA.
De asemenea, reclamanta a invocat faptul că mandatul său a fost încheiat din cauza punctelor de vedere şi a poziţiilor pe care le-a exprimat în public, în considerarea calităţii sale oficiale, cu privire la reformele legislative care priveau sistemul judiciar.