Ultimul sondaj IRES arată o creştere importantă pentru PSD și una mai mică la AUR, dar iată că împreună ajung la 50%, în vreme ce USR PLUS pierd patru procente și par a fi cei care decontează erorile guvernării, pentru că și PNL urcă modest.
Sunt datele unui sondaj realizat de IRES în luna mai, care arată un PSD la 36%, PNL la 28%, AUR – 14% și USR PLUS la 11%.
E o fotografie de moment, spune, într-un dialog cu Spotmedia.ro, politologul Andrei Țăranu, care contează mai degrabă pentru partidele care sunt în așteptarea unui congres.
Dan Barna are de explicat cele patru procente pierdute de USR PLUS și nu toate sunt de pus în cârca guvernării, iar Florin Cîțu duce o campanie triumfalistă, care i s-ar putea întoarce împotrivă. Niciuna dintre acestea nu este despre România și în România PSD a recuperat procentele, chiar fără să facă nimic.
Avem un sondaj nou, IRES, care aduce și nu aduce prea multe surprize, rămâne să vedem. PSD și AUR au împreună 50 de procente, asta a fost știrea. E vreo surpriză aici?
Tendința de creștere a celor două partide era evidentă de mai multe luni, doar că această tendință de creștere se realizează fără ca ele să facă cine știe ce, în condițiile în care, de fapt, ele capitalizează pe greșelile adversarilor și în special, așa cum arată același sondaj, pe prăbușirea USR-ului.
Minus 4%, în mai puțin de două luni este un dezastru și asta în condițiile în care vedem că sfâșierea internă din USR PLUS este imensă. Dacă e adevărat ce am văzut, bătălia dintre USR și PLUS care a fost la Sectorul 1, pe fondul scandalului din Sectorul 1 va arunca în aer organizația de acolo și cel mai probabil foarte multe alte organizații care se vor confrunta înainte de congres cu aceeași situație.
Acest sondaj e un sondaj de etapă. În ultimă instanță, nu are cine știe ce mare relevanță, nu avem alegeri în foarte scurt timp, nu avem probabilitatea unei căderi a Guvernului, a unor schimbări instituționale importante, motiv pentru care acest sondaj are relevanță pentru partidele în care există congres. În primul rând, pentru USR PLUS, e clar că domnului Barna i se vor reproșa cele 4 procente pierdute.
36% este scorul partidului, deci practic PSD s-a întors în propriul lui bazin electoral. E un semnal foarte important, din multe puncte de vedere, e de văzut dacă în toamnă se păstrează în același bazin. Dacă o face, asta înseamnă că PSD și-a revenit aproape complet după dezastrul pe care l-a avut în 2019, o recuperare extraordinară, care s-a petrecut doar pe greșelile PNL-ului și USR-ului, și nu pentru că PSD ar fi făcut ceva cu adevărat important.
În ceea ce privește AUR, lucrurile sunt mult, mult mai complicate. AUR intră acum într-o criză de redefinire, l-am tot văzut pe domnul Simion încercând să-și construiască o nouă platformă discursivă, pentru că, odată cu sfârșitul pandemiei, misiunea AUR se va fi terminat. Și atunci e clar că, așa cum au simțit cei de la vârful AUR, se duc înspre diverse alte zone.
Deocamdată vedem zona naționalistă, la Chișinău.
Am mai văzut prin anumite zone mai degrabă marginale reîncălzirea Coaliției pentru familie, dar în general, e clar că AUR acum încearcă să se reformeze, nu neapărat într-un sens pozitiv din punctul meu de vedere, dar încearcă să-și reconstruiască imaginea și probabil să își genereze un anumit bazin electoral.
Acest sondaj va avea relevanță prin octombrie, pentru că încep acum perioadele complicate pentru marea majoritate a cetățenilor. Cei din agricultură nu au niciun interes acum, nu-i frământă deloc ce se întâmplă în politică în acestă perioadă, o parte din cei din mediul urban va merge în vacanțe și cei care vor rămâne, în special din motive economice, au în general o atitudine negativă pentru oricine este la putere. Orice schimbări s-ar petrece în această perioadă de timp, ele nu sunt relevante.
USR PLUS a avut o scădere consistentă, ați remarcat. Decontează greșelilele Guvernului?
Da, și câteva greșeli ale partidului însuși. De când a început povestea asta cu PNRR-ul, domnul Ghinea a avut aceeași atitudine extrem de arogantă, pe care a avut-o și în guvernarea din perioada domnului Cioloș, care a pus pe toată lumea în defensivă și a suscitat extrem de multe reacții negative, în condițiile în care, începând de la aliații din PNL și până la Opoziție, toată lumea a criticat PNRR-ul. Textul PNRR-ul, felul în care s-a negociat la Bruxelles, felul în care au existat greșeli de matematică și de corelare a domeniilor.
PNRR-ul descoperă un lucru cumplit, și anume faptul că România nu are un plan de țară. Noi nu știm ce vrem, avem așa, niște dorințe vagi, că am vrea autostrăzi, dar nu avem niște autostrăzi economice, care să servească economia.
Nu ne-am concentrat pe principii, de pildă, să spunem că vrem să devenim cea mai ecologică țară din Europa, deși am avea asemenea posibilități.
Evident că asta a dus la o anumită reacție față de USR PLUS. În egală măsură, ceea ce se întâmplă în Sectorul 1 conduce la un fel de reacție socială, care se întinde mai degrabă tot la nivel simbolic.
Marea majoritate a cetățenilor români nu locuiește în Sectorul 1, dar felul în care doamna primar a știut sau nu a știut să negocieze politic cu instituțiile, inclusiv cu instituțiile din subordine, și cu propria alianță din Consiliul Local a condus la o cădere completă a imaginii domniei sale, care s-a repercutat în partid.
Credeți că a profitat PNL de asta? În speța Clotilde Armand și gunoiul din Sectorul 1 am văzut o poziționare a premierului Cîțu, și dânsul în campanie pentru șefia partidului, și nu a fost de partea doamnei Armand.
A fost alături de domnul Burduja, cu alți peneliști, iar astăzi PNL anunță că vrea să facă un program de urgență care să monitorizeze ce se întâmplă în sector, practic ocolind-o pe doamna primar, făcând un Comitet de Urgență care să aibă puteri depline în locul unui primar incapacitat deja, simbolic.
Să ne aducem aminte și cum, simbolic, doamna Armand are problema suspiciunii că nu ar fi câștigat corect alegerile, asta din prima zi de mandat.
Toate lucrurile acestea se contabilizează în spatele USR PLUS. Domnul Cioloș a dispărut aproape complet și va fi foarte greu pentru USR să-și revină. Lucrul pe care noi îl știm, dar și toți cei care ne ascultă sunt convins că îl știau deja este că USR PLUS s-a născut ca un partid de protest, iar un astfel de partid nu poate fi la guvernare fără a se eroda foarte mult.
Nu a știut, spuneți, să fie ca un partid aflat la putere, pregătit ca oamenii să nu mai fie indulgenți și să ceară altceva decât critici. Să ne întoarcem la liberali, ați spus că acest sondaj, desigur o poză de moment, contează totuși pentru toți cei care se pregătesc de alegeri interne. PNL așteaptă un congres, și-a lansat campania pentru congres ca și cum ar fi de interes pentru electoratul mare, nu doar pentru membrii de partid.
Este un congres mare pentru liberali, cu 5.000 de participanți, bătălia este pe cine va face lista de invitați, bătălia dintre Sighiartău și Orban. Cine va face lista de invitați va câștiga congresul, știm povestea de pe vremea bătăliei dintre Traian Băsescu și Petre Roman, din 2000. Mai ales că, genetic, o parte din PNL vine din PD de atunci.
O bună parte dintre cei din fostul PDL s-au aliniat în spatele domnului Cîțu, asta pentru că PNL nu a avut niciodată o doctrină, ci doar o viziune asupra puterii și atunci totdeauna au fost în spatele conducătorului. Atunci când conducătorul nu le-a mai convenit, l-au sfâșiat și s-au îndepărtat complet de el, așa cum au făcut și cu Petre Roman sau Traian Băsescu.
Există apoi o linie din PNL care încă așteaptă să vadă cum să se poziționeze. Și, în final, îi avem pe hard-liner-ii peneliști care îl vor susține pe Orban, odată pentru că vine din vechiul PNL, este în partid din 1992, poate să joace cu carnetul pe masă fără prea multe probleme.
Cum fontanela noului PNL nu s-a lipit încă, tocmai am constatat că PDL și PNL continuă să fie două materii distincte care nu s-au mixat decât în foarte mică măsură.
Mai există și o altă dimensiune a problemei, legată de finanțare. Sunt primari sau șefi de CJ, inclusiv de la Timiș, care îi reproșează lui Cîțu că sprijină mai degrabă USR-ul și că nu face suficient pentru propriii colegi de partid, toată această masă se va poziționa pentru domnul Orban, mai exact pentru interese sau vanități personale sau de grup.
Ultimul grup este al doamnei Gorghiu, al celor care îl susțin pe domnul Cîțu pentru că este ultima lor șansă să mai stea în apropierea puterii în PNL.
Această campanie internă, lucru pe care l-au remarcat și Orban, și Sighiartău și Rareș Bogdan, pare mai dură decât o campanie electorală pentru parlamentare. La sfârșitul ei, așadar, unii vor fi practic dispăruți, aruncați.
Contează cine este preferatul lui Klaus Iohannis, în această ecuație?
Am auzit această părere. Este posibil ca, pentru o parte dintre foștii pedeliști, care sunt foarte obedienți, să conteze, dar să nu uitați că domnul președinte este la al doilea mandat. Se apropie sfârșitul mandatului, iar lumea se uită deja la cine ar putea fi înlocuitorul președintelui.
Este discutabil dacă are ceva de spus, simbolic probabil ar putea. Până acum, și a făcut foarte bine, spre deosebire de predecesorul lui, nu s-a implicat deloc în această campanie electorală, nu a arătat că ar avea un favorit, deși fiecare a încercat să intre în poză cu el.
Cred că va încerca, pe cât posibil, să aștepte ultimul minut, astfel încât să se poziționeze cât mai aproape de partid.
Discursul premierului Florin Cîțu, din ultima perioadă, este unul triumfalist, pandemia a trecut, economia merge foarte bine, crește puterea de cumpărare, vaccinarea este minunată. Poate fi pus pe seama campaniei din partid?
Fără discuție, și este o greșeală mare să exporți campania din partid în societate, pentru că oamenii vor deveni extrem de frustrați când vor vedea că această campanie este un teasing, este despre un produs pe care cetățenii nu îl vor mai vedea.
Campania e și proastă, a spune că a crescut puterea de cumpărare, în condițiile în care prețul la benzină și motorină crește, la fel prețul la energia electrică sau gazele naturale. Vorbim strict de utilități, dar acestea duc sus toate celelalte prețuri.
Când vezi că ai un dumping uriaș la produsele agricole, în condițiile în care produsele din străinătate au invadat piața românească, tu vii și te lauzi că faci nu-știu-ce pentru agricultură, depozite și alte lucruri de genul ăsta, atunci vei pierde și bruma de simpatie pe care o mai aveai în mediul rural.
Și așa nu mai avea niciun fel de sprijin în mediul rural, decât poate aducând foști primari PSD în PNL și acum dovedindu-se că aveau tot felul de probleme, la votare sau fraude de tot felul, cum a fost la Prahova?
Cum e în Iași, unde am avut cazul domnului Chirica?
Aici e și mai complicat, în cazul municipiului Iași.
În multe locuri din mediul rural, însă, PNL pierde enorm. Probabil se știe acest lucru, Cîțu nu are deloc apetența de a se întâlni cu cetățenii, spre deosebire de Orban, și este extrem de artificial în orice întâlnire.
Orban intră mult mai ușor în dialog, în special cu membrii simpli ai PNL, care se radicalizează acum, fie împotriva Guvernului, fie a USR și așa mai departe.
Așadar, cartea populistă i-ar putea aduce șefia PNL-ului, dar asta ar fi în detrimentul PNL pe termen lung.
Va fi foarte complicat, ieri domnul Sighiartău a zis un lucru foarte interesant, adică vrei să faci ca Dragnea, să dai jos propriul guvern? Ceea ce înseamnă că în tabăra domnului Cîțu există această spaimă. Că partidul ar putea să-și trântească propriul guvern, asta nu mai este o noutate în politica românească.
Așa cum am văzut campania, acolo se va ajunge, mai devreme sau mai târziu. Domnul Cîțu ar pierde nu doar președinția partidului, ci și calitatea de prim-ministru și, probabil, toată existența lui politică, alături de întreaga camarilă din jurul său. Acesta este jocul care se face în PNL, dar exportul în societate va duce la niște probleme de comunicare și simbolice foarte mari.
Ce vor face pe 28 septembrie, când va trebui, măcar ipocrit, să spui: partidul este unit, vom conduce împreuna România și așa mai departe, după ce cetățenii au fost martori la toate măgăriile care s-au făcut în toată povestea asta. Au reușit să construiască o campanie din care nu o vor ieși decât foarte prost, oricare vor fi rezultatele.
Să încheiem, cum am început, cu PSD, pentru că PSD a reușit, de-a lungul timpului, să oprească exportul luptelor din partid în spațiul public. Au fost tentative, să ne amintim de doamna Gabriela Firea și de grupul din jurul său, dar nu s-a ajuns până aici, până la lupta în arena publică. Acum vedem cum PSD crește, fără să facă nimic, după cum spuneți. Există vreun grup critic în PSD, care să se opună conducerii oficiale?
La momentul acesta, nu, deoarece suntem departe de orice bătălie electorală.
Partidele din România, toate, nu sunt pregătite de guvernare, ci de campanii electorale. Există aceste campanii electorale prelungite, cum sunt alegerile din PNL, dar în PSD este liniște și armonie.
Asta până când se vor apropia alegerile, iar fiecare se va gândi în ce postură, în ce calitate va intra în campania din 2024. Va fi una din cele mai grele, practic un an de zile de campanie electorală, foarte complicat. De aceea, PSD face bine ce face, doar că poate genera o mare insatisfacție, că nu există Opoziție.
Din fericire, USR se comportă atât de haotic, încât generează opoziție la propria guvernare. Dacă într-o zi USR s-ar închide într-o cameră și nu ar da nicio declarație, ați vedea ce liniște mormântală este în politica românească, într-o țară în care nu există deloc opoziție.
A fost absolut dezagreabil ce a făcut PSD cu moțiunea de ieri, nu am nicio simpatie față de domnul Ghinea, dar textul a fost derizoriu, cu un limbaj extrem de penibil.
Practic, scris astfel încât nimeni să nu-l poată vota, doar ținându-se de nas sau punându-i pe acei deputați și senatori în postura de a fi de acord cu un asemenea limbaj. Se vede că limbajul politic a ajuns la un nivel îngrozitor de jos.
Și se vede și o fisurare din ce în ce mai mare a reprezentării, electoratul neregăsindu-se în niciuna dintre agende.
Eu nu folosesc termenul de electorat, detest acest cuvânt, ceea ce se observă este cum violența din societate se transferă în violența din politică și probabil și invers. Adică vedem moțiuni simple cu un text extrem de vindicativ și cu atacuri la persoană, nu la idee.
Pot recupera USR PLUS procentele pierdute?
Nu, nu cred.
I-ar ajuta trecerea în Opoziție?
Și atunci cine ar mai fi puterea? Acestea sunt complicațiile politicii românești, ale sistemului de partide și ale tipului de coaliții politice. Nu cred că PSD ar susține un guvern PNL minoritar, dar nici nu este interesat de guvernare.
USR-ului, sau unei părți din el, domnului Barna sau Ghinea, a început să-i placă la guvernare, e greu de crezut că are vreo șansă să-și revină, după crizele din ultima vreme.
Și cine va ocupa spațiul lăsat gol de USR? AUR?
Speranța mea este că va avea un partid, cum a fost Razem în Polonia, care să preia starea de nemulțumire și să o canalizeze spre altceva. Și Bulgaria are un partid, semi-populist cum e el, care are ca slogan Politica poate să fie altfel. Până și Israelul a reușit să scape de Bibi Netanyahu, deci avem premise pentru a ieși din această băltire nesuferită și nefericită a politicii românești.
Vezi şi: