Mai mult de o treime dintre români consideră firesc consumul de alcool de către copii, relevă un studiu realizat în România, Cehia și Ungaria. 16% dintre cehi și 11% dintre maghiari au aceeași părere.
Studiul Diageo, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi alcoolice din lume, este alcătuit din 10 întrebări și face parte dintr-o campanie care își propune să crească gradul de conștientizare a importantei consumului responsabil de alcool.
Până în prezent, testul a fost completat de peste 8.000 de români și de 13.000 de persoane din Ungaria și Cehia.
Aproape 60% dintre respondenții români consideră că dețin cunoștinte bune sau chiar excelente referitor la consumul de alcool, însă numai 2,5% dintre românii care au completat chestionarul au reușit să ofere toate răspunsurile corecte.
Rezultatele au mai arătat că, în Ungaria și Cehia, procentul celor care spun că au încredere în cunoștințele lor despre alcool este sub 50%. Maghiarii s-au dovedit a fi mai buni cunoscători, deoarece 11% dintre respondenți au răspuns corect la toate cele 10 întrebări din chestionar.
Copiii și adolescenții nu ar trebui să bea alcool niciodată
„35% dintre români consideră că alcoolul consumat în cantități mici de către copii îi poate ajuta pe aceștia să devină consumatori mai responsabili de alcool pe viitor. 16% dintre cehi și 11% dintre maghiari au aceeași părere.
Conform specialiștilor, copiii și adolescenții nu ar trebui să bea alcool niciodată. Consumul de alcool la o vârstă fragedă poate fi foarte dăunator, fiind asociat cu efecte negative asupra dezvoltării creierului și creșterea riscului de boli mintale, intoxicații cu alcool, vătămări și accidente”, se arată într-un comunicat al companiei.
Conform acestuia, un studiu realizat de Agenția Națională Antidrog în școlile din România a arătat că procentul de elevi care consumă alcool este unul îngrijorător.
82% dintre ei au recunoscut că fac acest lucru, iar 7% dintre ei au suferit și intoxicații. Vârsta medie la care tinerii români încep să consume alcool, adică 13 ani, este mult mai scăzută decât media europeană.
Testele au fost aplicate în perioada martie – aprilie 2021.