Nu vom avea 5 milioane de oameni vaccinați la 1 iunie, dar vor fi relaxări. Peste o treime dintre români au imunitate după vaccin sau boală

Nu vom avea 5 milioane de oameni vaccinați la 1 iunie, dar vor fi relaxări. Peste o treime dintre români au imunitate după vaccin sau boală

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, se arată sceptic cu privire la atingerea ţintei de cinci milioane de români vaccinaţi până la finalul lunii mai, el fiind încrezător că această ţintă va fi atinsă în luna iunie.

Gheorghiţă estimează că la acest moment există în jur de şase milioane de persoane la nivel naţional care au un anumit grad de imunitate, după ce s-au vaccinat sau au trecut prin boală.

"Uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni şi în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza unu, predicţia ne arată că este puţin probabil să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranţă în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acest obiectiv.

ADVERTISING

Însă partea la care m-aş uita în mod deosebit este legată de evoluţia din punct de vedere al pandemiei, care este una foarte bună. România este în scenariul verde cu o rată medie de incidenţă a cazurilor de 0,71, ceea ce este foarte bine”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri seară, la Digi24, potrivit News.ro.   

Peste o treime dintre români au imunitate după vaccin sau boală

Conform acestuia, rata de acoperire vaccinală medie la nivel naţional cu cel puţin o doză de ser este de aproximativ 23%.   Asta în timp ce media UE este de peste 33%.

"Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată - imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală - probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%.

ADVERTISING

Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% din populaţia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic", a explicat Gheorghiţă.  

Vor mai fi relaxări?

În aceste condiții, oare vor mai fi relaxări ale măsurilor de la 1 iunie? Premierul Florin Cîțu a spus miercuri, după ședința de guvern, că da, însă a refuzat să detalieze.

Despre subiect a vorbit și preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care s-a arătat și el convins că nu va fi atins pragul de 5 milioane de vaccinați la 1 iunie, dar crede că relaxări vor fi.

"Părerea mea este că putem vorbi de relaxări şi de altfel dl. premier Florin Cîţu, dl. preşedinte Klaus Iohannis au vorbit de relaxări graduale, astfel încât să revenim cât mai repede la normalitate.

ADVERTISING

Depinde de vaccinare, dar depinde şi de măsura în care oamenii continuă să se protejeze, chiar dacă nu sunt vaccinaţi, pentru că indicatorul de bază este incidenţa numărului de infectări pe zi.

Iar aici eu zic că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună şi, dacă mergem pe acest trend, putem cu adevărat să ajungem la o viaţă normală. (...) Nu o să fie 5 milioane de persoane vaccinate, o să fie 4.600.000, 4.700.000 sau 4.800.000, acum nu o să apucăm să taxăm că nu am atins 5 milioane. Este vorba şi de o îmbunătăţire permanentă a campaniei de vaccinare", a afirmat Orban, citat de Agerpres.

El a spus că în mediul rural se simte o apetenţă mai mică pentru vaccinare, adăugând că le-a solicitat primarilor liberali să se implice activ în campania de vaccinare.

Harta vaccinării pe județe: Capitala și Clujul sunt primele în top, Suceava e codașă

Întrebat în legătură cu măsurile impuse cluburilor de a primi doar persoane imunizate, Orban a explicat că este vorba de o încurajare pentru vaccinare.

"Să nu uităm totuşi că în cluburi este o relaţie foarte apropiată, oamenii nu prea poartă măşti, se dansează, se socializează şi vrem foarte mult să nu pătrundă oamenii care au virusul, pentru că pot să-l transmită la foarte mulţi participanţi la evenimente.

Ne trebuie o prudenţă şi o grijă faţă de pandemie, pentru că, sigur, am ajuns la un nivel al vaccinării foarte bun şi acum, comparându-ne cu alte ţări, trebuie să recunoaştem, să dăm Cezarului ce e al Cezarului: campania noastră a foarte bine organizată şi cetăţenii români au manifestat foarte multă deschidere. Sper că, în scurt timp, să ajungem la procentul acesta în care riscul să se diminueze la maxim", a adăugat el.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇