Senatul a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, în procedură de urgenţă, modificarea Codului de procedură penală. Au fost 89 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 42 de abţineri.
Astfel, prin raportul favorabil cu amendamente al Comisiei juridice a fost majorat la 120 de zile termenul maxim în care instanţa trebuie să pronunţe decizia într-un proces penal după încheierea dezbaterilor. În iniţiativa legislativă termenul propus era de 90 de zile.
Legea în vigoare prevede un termen de maxim 15 zile, iar proiecutul USR PLUS şi PNL propunea un termen de maximum 30 de zile.
Proiectul reglementează şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi să semneze motivarea hotărârii, de exemplu din cauza pensionării.
„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, mai indică propunerea de lege.
Senatul este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, Camera Deputaţilor fiind decizională.
PSD a acuzat "graba suspectă"
La dezbateri, senatorul PSD Robert Cazanciuc a pledat pentru retrimiterea la Comisiei a proiectului deoarece decizia Curţii cu care trebuie pusă în acord propunerea de lege nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
El a făcut referire la iniţiativa Ancăi Dragu de a desfiinţa Senatul. În replică, preşedinta Senatului a precizat că susţine bicameralismul parlamentar, însă este doar în favoarea reducerii numărului de parlamentari.
„Sunt un susţinător al ideii ca instanţa să motiveze o hotărâre judecătorească atunci când o pronunţă. Categoric fiecare cetăţean trebuie să ştie dacă a greşit de ce un judecător consideră că a încălcat legea.
Dar, introducerea azi pe ordinea de zi a Codului de procedură penală mă duce cu gândul la o altă iniţiativă a doamnei preşedinte Dragu de desfiinţare a Senatului şi mă gândesc că mare dreptate avea doamna Dragu când propunerea desfiinţarea Senatului. Pentru că, votând această lege astăzi, arătăm că Senatul este pur şi simplu inutil.
Este foarte interesant cum acestei coaliţii îi plac apucăturile din alte vremuri. Consiliul Legislativ s-a mişcat foarte repede şi a emis un aviz în câteva ore, spune că 'fundamentarea soluţiilor pe considerentele Curţii Constituţionale era esenţială'. (...)
În joia Mare, nu am mai avut răbdare să primim toate avizele, chiar aşa cum le dă domnul Iordache în şase ore, nu am mai avut răbdare să facem un Birou permanent pentru a sesiza Comisia juridică, ci ne-am îndreptat direct să le facem pe toate dintr-o dată, cu o grabă cel puţin suspectă, ca să fiu decent. Cine are interesul să facă acest text vulnerabil? Rămâne întrebarea la care iniţiatorii probabil vor răspunde la un moment dat”, a acuzat în plenul de marţi Robert Cazanciuc.
El a adăugat că proiectul încalcă Legea fundamentală şi le-a cerut colegilor senatori să voteze pentru retrimiterea iniţiativei la Comisia juridică.
Preşedinta Senatului Anca Dragu a ţinut să sublinieze faptul că este un neadevăr afirmaţia lui Robert Cazanciuc deoarece ea nu a susţinut niciodată desfiinţarea Senatului, doar reducerea numărului de deputaţi şi senatori.
„Tocmai ce s-a spus de la această tribună un neadevăr despre mine. Nu susţin unicameralismul, întotdeauna am susţinut, conform tradiţiei, bicameralismul românesc, dar, da, susţin reducerea numărului de parlamentari”, a explicat Dragu.