Consiliul General al Capitalei a respins astăzi proiectul de buget propus de Nicușor Dan,
După o dezbatere care a durat în jur de 3 ore, cei mai mulți dintre consilierii generali au votat împotriva bugetului lui Nicușor Dan.
Mai exact, 22 de consilieri au votat împotrivă, 14 s-au abținut și doar 17 au votat pentru.
Consilierii USR PLUS au anunțat încă din seara zilei de marți că proiectul de buget propus de Nicușor Dan este nerealist, că veniturile sunt supraestimate și că, în consecință, nu au cum să îl voteze.
După cum au explicat pentru SpotMedia.ro consilieri generali din acest grup politic, nemulțumirile USR PLUS țin și de faptul că viceprimarul Horia Tomescu n-a primit, încă, drept de semnătură. În consecință, nu poate începe reformele pe care și le dorește la Administrația Spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei.
De asemenea, în cursul săptămânii trecute, consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS) a declarat pentru SpotMedia.ro că își dorește ca Nicușor Dan să îi pună la treabă pe funcționarii din Primăria Capitalei, care le tot blochează proiectele timp de zeci sau sute de zile.
Tensiuni între primar și USR PLUS existau, aşadar, de mai multă vreme.
Cu toate astea, miercuri dimineață, Nicușor Dan s-a declarat uluit de refuzul USR PLUS de a vota un buget cu care, de altfel, consilierii partidului ar fi fost de acord, până zilele trecute.
Contactă telefonic de SpotMedia.ro, Ana Ciceală - unul dintre cei mai experimentați consilieri USR PLUS - a precizat că, din informațiile pe care le are, a fost singura din grup care a votat pentru adoptarea bugetului lui Nicușor Dan.
Întrebată dacă, din câte a putut vedea, proiectul de buget permite începerea reformelor promise în campania electorală, Ana Ciceală a precizat pentru SpotMedia.ro:
”Da, eu cred că da. Sunt prinse în proiect reforme din programul nostru electoral, pe zonele de termoficare, de mobilitate urbană, de spații verzi și de mediu. Sunt proiecte cu care putem începe 'noul București'. (...)
Nu știu dacă veiturile Primăriei sunt estimate corect sau nu. Am impresia că sunt supraestimate, dar nu am certitudinea că așa e. Veniturile se vor vedea, până la urmă, pe execuția bugetară.
Mă pot gândi că, având o nouă administrație, și că va putea atrage mai multe fonduri europene!”, a precizat Ana Ciceală.
Matematica votului: Cum a votat fiecare partid și de ce totul depinde de decizia USR PLUS
Bugetul lui Nicușor Dan poate fi adoptat doar dacă primește voturile a jumătate plus unu dintre consilierii generali. Iar asta înseamnă că nu doar PNL, ci și USR PLUS trebuie să voteze pentru adoptare. Iată de ce.
În Consiliul General sunt 55 de voturi. Dintre ele, 21 sunt ale PSD, iar 5 ale PMP.
USR PLUS are 17 voturi, iar PNL 12 voturi (de fapt, momentan are doar 11, după ce un consilier general și-a încetat mandatul).
Majoritatea este deținută, aşadar, de USR PLUS și PNL care, împreună, cu 29 de voturi, au majoritate simplă.
Dar dacă această coaliție nu funcționează, bugetul nu va putea fi adoptat.
În ședința de miercuri, au fost prezenți 53 de consilieri generali (unul de la PNL nu e învestit, iar unul de la USR PLUS a lipsit).
Dintre participanți, toți de la PNL (11), de la PMP (5) și Ana Ciceală de la (USR PLUS) au votat pentru.
Împotrivă au votat toți consilierii PSD (21) și Sanda Hristudor de la USR PLUS.
Iar toți ceilalți 14 consilieri USR PLUS prezenți s-au abținut (ceea ce echivalează, de fapt, cu un vot negativ).
Nicușor Dan: Aștept să propună USR PLUS un buget
La scurt timp după respingerea proiectului de buget, Nicușor Dan a transmis că este nemulțumit și că așteaptă ca USR PLUS să propună o variantă de buget pe care o consideră corectă.
”Sunt total nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înțeles pentru oricine.
Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună.
Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul, el obținând doar voturile PNL și PMP în ședința de azi.
Având în vedere această situație, aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată.
Fac un apel la înțelepciune și echilibru și am toată deschiderea să mă așez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul.
Bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
Cu alte cuvinte, Nicușor Dan spune că e gata să redistribuie banii din buget, dacă USR PLUS va propune o alocare mai bună. Dar că nu îi va da lui Horia Tomescu controlul asupra Administrației Spitalelor, doar ca să obțină voturile grupului USR PLUS pentru buget.
Ce se întâmplă dacă nu se adoptă bugetul
Și, din cauză că are conturile poprite, fără un buget pentru anul în curs, Primăria Capitalei poate achita doar cheltuieli de funcționare, dar nu poate face investiții.
Or, în programul electoral, alianța și-a asumat proiecte majore pe care ar trebui să le înceapă. În plus, sunt o mulțime de lucrări începute în timpul mandatului Gabrielei Firea care trebuie continuare. Iată câteva dintre ele și sumele alocate în proiectul de buget al lui Nicușor Dan:
- continuarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica (19.052.000 lei)
- lucrări la proiectul Prelungirea Ghencea (47.384.000 lei)
- continurea proiectului Spitalului Metropolitan inițiat de Gabriela Firea. Sunt prevăzute 2 sume: 335.000 lei, dar și 951.000 de lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate și realizarea unui plan urbanistic zonal
- lucrări la Străpungerea Nicolaie Grigoreascu – Splai Dudeascu (5.957.000 lei)
- construcții la proiectul străpungerea Splaiul Independenței – Ciurel (20.825.000 lei).
- realizarea de documentație și lucrări pentru Sala Polivalentă Lia Manoliu (1.425.000 lei).
- achitarea lucrărilor de finalizare a Stației de epurare de la Glina (698.281.000 lei).
- reabilitarea teatrului Ion Creangă (7.300.000 lei)
Fără proiect de buget - potrivit consilierului general Sorin Purcărea (PNL), președinte al Comisie de Buget - Primăria Capitalei nu poate nici măcar să înceapă să încaseze cotele din impozitul pe venit, care reprezintă o parte importantă din buget.
Iar despre investiții, nici măcar nu poate fi vorba, momentan.
Cel mai probabil, în perioada imediat următoare, Nicușor Dan va negocia cu USR PLUS pentru a găsi o soluție de compromis.
Dacă părțile vor ajunge la o înțelegere, primarul general poate convoca o ședință extraordinară a Consiliului General în timpul căreia să supună din nou la vot proiectul de buget.
Citește și: