Raportul GRECO despre România, adoptat luna trecută, a fost trimis autorităților de la București, dar nu poate fi publicat înainte ca acestea să autorizeze publicarea, a precizat pentru SpotMedia.ro preşedintele organismului european, Marin Mrčela. Întrebat de Spotmedia, ministrul Stelian Ion spune că a inițiat demersurile de autorizare a publicării.
El a explicat că documentul nu este încă publicat, pentru că se așteaptă autorizare din partea autorităților române.
"Raportul e trimis autorităților române încă de la redactare, nu este publicat încă, așteptăm pentru publicare autorizarea din partea autorităților române. Din păcate, nu pot comenta pana atunci detalii specifice", a declarat președintele GRECO, răspunzând întrebării SpotMedia.ro, într-un briefing de presă cu jurnaliștii.
"Ca toate celelalte state, România are datoria să adopte recomandările GRECO, dar organismul european lasă un orizont de timp, pentru că uneori asta presupune modificari legislative sau chiar constitutionale", a adăugat acesta.
„Presa este foarte importantă și indispensabilă în lupta contra corupției, poate pune presiune pe Guvern să ducă la îndeplinire recomandările noastre”, a mai precizat președintele GRECO.
UPDATE Ministrul Justiției Stelian Ion a răspuns întrebării Spotmedia.ro despre publicarea acestui raport.
"Procedura de autorizare a publicării este in curs. Am făcut demersuri in sensul acesta", ne-a spus Ion.
Totodată, două asociații ale magistraților au cerut, joi, Guvernului să autorizeze publicarea de urgență a ultimului raport GRECO.
Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție subliniază că raportul vizează și impactul modificărilor aduse Legilor Justiției în anii 2017-2019 asupra politicilor anticorupție din România.
”Nu există și nici nu trebuie să existe vreun fel de motiv de îngrijorare pentru a justifica un refuz de publicare imediată a Raportului GRECO.
Dimpotrivă, GRECO veghează la punerea în practică a angajamentelor statele membre de a-și uni eforturile, de a-și împărtăși experiențele și de a acționa împreună în acest domeniu, prin intermediul unui proces dinamic de evaluare și presiune reciproce”, se arată în comunicatul celor două asociații.
Puteți citi AICI întregul comunicat al Asociației Forumul Judecătorilor din România și Asociației Inițiativa pentru Justiție.
O situație similară a fost și în 2018. La acea vreme, după ce GRECO a adoptat raportul privind reformele în domeniul Justiţiei din Romania, s-a întârziat publicarea lui.
Tudorel Toader, ministru al Justiției în acel moment, spunea că Guvernul, şi nu el, autorizează publicarea Raportului Greco şi că a semnat memorandumul adresat Executivului prin care se solicită acest lucru.