Un institut românesc a creat un dezinfectant eco-friendly pentru spitale și a cerut brevet internaţional

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a dezvoltat un dezinfectant lichid eco-friendly pentru spitale și a cerut brevet internaţional.

”Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a dezvoltat, în cadrul proiectului 22Sol/2020 ‘Dispozitive de decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2’, o soluţie biocidă ce stă la baza produsului Dezinfectant Lichid Antimicrobian pentru Suprafeţe”, anunţă institutul.

Acesta este un produs inovativ a cărui acţiune biocidă, cu spectru larg, este asigurată de un sistem stabil de nanoparticule binare Cu-Au, dispersate într-un mediu apos, destinat uzului profesional, în medii spitaliceşti.

ADVERTISING

”Este obţinut printr-o tehnologie de sinteză eco-friendly, cu posibilitate de extindere la nivel industrial; nu generează deşeuri tehnologice, deşeurile de utilizare, inclusiv produsele expirate, se pot recicla eficient şi ecologic conform legislatiei în vigoare. Prezintă eficienţă antimicrobiană ridicată, eficienţă testată în laboratoare acreditate conform standardelor de testare aplicabile domeniului medical, în condiţii de murdărie”, mai arată institutul.

Dezinfectantul prezintă eficienţă pe termen lung pe suprafeţele tratate. A fost testat în condiţii reale de utilizare, cu eficienţă antimicrobiană dovedită prin testele realizate de Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi.

ADVERTISING

”Dezinfectantul lichid antimicrobian pentru suprafeţe face obiectul unei cereri de brevet internaţional - EPO PCT request – Copper-Gold Alloy Nanoparticles and Their Manufacturing Method, PCT/RO2020/000017 – 9.11.2020”, informează institutul.

Potenţialii utilizatori ai produsului sunt Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi alte autorităţi regionale şi locale, pentru protejarea personalului medical şi a populaţiei, prin diminuarea riscului de răspândire a infecţiilor cu bacterii, fungi, virusuri, inclusiv SARS-CoV-2, comunitatea ştiintifică pentru dezvoltarea de noi materiale biocide, companii din domeniul medical şi producători de materiale biocide.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇