Efectele pandemiei Covid-19 riscă să fractureze societățile din întreaga lume, să crească instabilitatea pe tot globul și să remodeleze realitățile politice și economice pentru anii următori, avertizează Comunitatea serviciilor de informații din SUA într-un raport.
„Criza economică provocată de pandemie va crea sau agrava instabilitatea în multe țări, pe măsură ce oamenii devin mai disperați în fața unor presiuni precum recesiune economică, pierderea locurilor de muncă și întreruperea lanțurilor de aprovizionare”, se arată în raportul citat de CNN.
Această imagine economică sporește riscul de conflicte interne, creșteri ale migrației transfrontaliere și chiar prăbușirea guvernelor naționale, precizează documentul.
Raportul, cunoscut sub numele „Evaluarea anuală a amenințărilor”, este făcut public, de obicei, anual. Dar lupta dintre administrația Trump și Congres a blocat raportul în 2020.
Documentul oferă avertismente sumbre cu privire la operațiunile secrete de influență rusești și chineze și o perspectivă timpurie asupra ambițiilor nucleare ale Iranului.
Impactul pandemic
Imaginea prezentată de raport nu este tocmai frumoasă. Oficialii avertizează că, pe lângă preocupările umanitare evidente asociate pandemiei - cum ar fi lipsa de alimente și accesul greoi la tratamente - virusul remodelează și calculele de securitate ale unor țări precum Rusia și China.
Cele două state încearcă să exploateze criza pentru a-și spori influența geopolitică.
Ambele încearcă să obțină un avantaj prin ”diplomația vaccinului”. De asemenea, Beijingul își folosește eforturile globale de asistență medicală pentru a-și exporta instrumentele și tehnologiile de supraveghere, se arată în raport.
Documentul avertizează, de asemenea, că lumea încă nu poate răsufla ușurată, în ciuda progreselor rapide în dezvoltarea vaccinului.
Virusul va rămâne o amenințare „pentru populațiile din întreaga lume până când vaccinurile vor fi distribuite pe scară largă”, avertizează raportul.
Iar reapariția unui număr mare de cazuri la începutul acestui an "poate avea un impact economic și mai mare, deoarece afacerile aflate în dificultate în sectoare puternic afectate, cum ar fi turismul și restaurantele, se prăbușesc și guvernele se confruntă cu presiuni bugetare în creștere".
Raportul din 2019 avertiza cu privire la o eventuală pandemie, afirmând că „Statele Unite și întreaga lume vor rămâne vulnerabile la următoarea pandemie de gripă sau la un focar pe scară largă al unei boli contagioase care ar putea duce la un număr mare de decese”.
Rusia și China
Raportul lansează, de asemenea, un avertisment neechivoc cu privire la activitatea Rusiei, spunând că Moscova „prezintă una dintre cele mai grave amenințări pentru SUA”.
Potrivit documentului, Moscova „aproape sigur consideră alegerile din SUA ca o oportunitate de a submina poziția globală a SUA, de a semăna discordia în interiorul Statelor Unite, de a influența luarea deciziilor SUA și de a influența alegătorii americani”.
În ceea ce privește China, avertizează Comunitatea serviciilor de informații din SUA, ea „prezintă o amenințare din ce în ce mai mare”.
Afirmația ar putea oferi o anumită acoperire politică unor foști oficiali în administrația Trump care au încercat să descrie China drept cea mai mare amenințare de contraspionaj în timpul alegerilor din 2020.
Documentele desclasificate au arătat ulterior că Beijingul „a luat în considerare, dar nu a făcut eforturi care să schimbe rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA”.
„Însă China a intensificat eforturile de modelare a mediului politic din Statele Unite pentru a-și promova preferințele politice și pentru a pune presiune pe personalitățile politice despre care Beijingul a spus că se opun intereselor sale", se mai spune în raport.
Iranul
Comunitatea serviciilor de informații din SUA consideră că Iranul nu ia în prezent măsuri pe care le consideră necesare pentru a construi o armă nucleară, dar a reluat unele activități care încalcă termenii acordului din 2015 semnat de ambele țări.
"Iranul nu întreprinde în prezent activitățile cheie pentru dezvoltarea armelor nucleare pe care le considerăm necesare pentru a produce un dispozitiv nuclear. Cu toate acestea, după retragerea SUA din acordul JCPOA din mai 2018, oficialii iranieni au abandonat o parte din angajamentele Iranului și au reluat unele activități nucleare care depășesc limitele JCPOA", se arată în raport.
Raportul oferă, de asemenea, un avertisment clar pentru Joe Biden, deoarece acesta se confruntă cu presiuni pentru a nu reduce sancțiunile asupra Iranului: „Liderii regimului vor fi probabil reticenți să se angajeze diplomatic în discuții cu Statele Unite, fără sancțiuni sau ajutor umanitar sau fără ca Statele Unite să adere din nou la Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA). "
În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a retras SUA din acord, declanșând valuri de sancțiuni asupra Iranului. Dar Biden a promis că va reveni la JCPOA.
Extremismul intern
Comunitatea serviciilor de informații din SUA avertizează că extremiștii care nu sunt conectați sau inspirați de organizații teroriste străine precum al-Qaida și Statul Islamic „reprezintă o amenințare crescută” pentru SUA.
Extremiștii americani sunt motivați de o serie de ideologii care „reflectă un peisaj de amenințări din ce în ce mai complex, inclusiv amenințări rasiale sau etnice și amenințări anti-guvernamentale”, se arată în raport.
„Dintre aceștia, extremiștii violenți care susțin un amestec adesea suprapus de credințe cultural-naționaliste ale supremației albilor sau neo-naziste au conexiuni prin intermediul comunităților online cu indivizi și grupuri cu idei similare din Occident", subliniază documentul.
Adepții supremației albilor au fost responsabili „pentru cel puțin 26 de atacuri letale care au ucis peste 141 de persoane și pentru alte zeci de tentative în Occident începând cu 2015”, se arată în raport.
În timp ce acești extremiști se consideră adesea ca parte a unei mișcări globale mai largi, majoritatea atacurilor au fost efectuate de indivizi sau grupuri mici, independente.