Se așteaptă ca imunitatea de turmă să fie obținută până la jumătatea lunii iulie, declară comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton.
Previziunea lui Thierry Breton a fost exprimată la postul de radio francez RTL, potrivit ANSA, citată de Mediafax.
Breton a spus că vara următoare ar trebui „să fie similară celei de anul trecut” datorită campaniilor de vaccinare în desfășurare în Uniunea Europeană.
De asemenea, Breton a prezentat primul „pașaport european de sănătate”, adăugând că va fi disponibil în întreaga Uniune Europeană „în două-trei luni”.
Comisarul european a arătat un prototip al documentului care va fi disponibil atât în format tipărit, cât și pentru smartphone-uri. Pe document apar un cod QR și tipul de vaccin efectuat. Cei care încă nu au putut sau nu au dorit să se vaccineze împotriva coronavirusului vor prezenta ultimul test efectuat.
Suedia reclamă întârzierile în livrarea vaccinurilor
Coordonatorul campaniei de vaccinare din Suedia a spus că întârzierile repetate în livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 înseamnă că ţara sa nu va putea îndeplini ţinta vaccinării tuturor adulţilor până pe 30 iunie, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Suedia, care a refuzat să instituie măsura lockdownului, a demarat o campanie alertă de vaccinare în mijlocul unui al treilea val al pandemiei. A înregistrat joi cel mai ridicat număr de cazuri noi de la sfârşitul anului trecut, deşi numărul deceselor a rămas la un nivel relativ scăzut.
''Va dura mai mult până când toată lumea va fi vaccinată complet, doar e posibil ca cinci milioane de persoane să fie vaccinate complet până la finalul primei jumătăţi a anului, 30 iunie'', a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, Richard Bergstrom, pentru televiziunea suedeză.
''Va mai fi poate nevoie de vreo două săptămâni în luna iulie până când toată lumea să aibă ambele doze'', a spus acesta.
Bergstrom nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta pe marginea subiectului.
Suedia, cu o populaţie totală de 10 milioane de locuitori, a vaccinat până în prezent peste un milion de persoane cu prima doză şi 450.000 de persoane cu ambele doze.
Pe teritoriul ţării s-au înregistrat peste 13.000 de decese din cauza COVID-19. Rata de deces pe cap de locuitor în Suedia este de câteva ori mai mare decât cea a vecinilor său nordici, dar mai scăzută decât în multe ţări europene care au aplicat măsura lockdownului.
Potrivit unui raport referitor la rata mortalităţii excesivă în ţările europene publicat miercuri, Suedia a avut o creştere mai redusă a numărului de decese în comparaţie cu cele mai multe state europene în 2020.