Armistițiu în războiul vaccinului. Ursula von der Leyen, prima victorie în fața lui Boris Johnson

Uniunea Europeană reușește să-și impună punctul de vedere după ce a stopat exportul de vaccin.
Armistițiu în războiul vaccinului. Ursula von der Leyen, prima victorie în fața lui Boris Johnson
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Polițiștii italieni au confiscat 29 de milioane de doze, “ascunse” pentru a fi trimise în Regatul Unit;
  • Marea Britanie se confruntă cu prima întrerupere a fluxului de vaccin, apărând primele întârzieri;
  • UE a exportat 77 de milioane de doze și a distribuit statelor membre doar 33 de milioane;
  • O altă anomalie, Londra nu are suficient vaccin pentru rapel. 44% din populație a primit doar prima injecție;
  • România va primi 4,5 milioane de doze în luna aprilie;

Boris Johnson e liderul populist al unei democrații consolidate care ar fi rămas în istorie ca fiind cel care a realizat Brexit-ul. 

Asta dacă n-ar fi fost pandemia, care a complicat situația tuturor, inclusiv pe cea a premierului britanic.

Boris Johnson nu a excelat în ce privește protejarea Regatului Unit în fața virusului. A început ca un mare susținător al “modelului suedez”, imunizarea de turmă. 

Apoi, când a ajuns în spital cu o formă gravă de coronavirus, a devenit un susținător al măsurilor restrictive, astfel încât să limiteze pe cât posibil numărul de decese, dar a fost prea târziu.

În Marea Britanie au murit peste 126.000 de persoane, cele mai multe din Europa. 

ADVERTISING

Inconsecvența lui Boris Johnson în ce privește măsurile restrictive i-au adus multe critici din partea Opoziției, dar și a cetățenilor, apariția vaccinurilor fiind văzută de acesta ca glonțul magic prin care poate ucide virusul și își poate recăpăta prestigiul.

„Capitalismul și lăcomia sunt motivele pentru care avem succes cu campania de vaccinare”, a declarat Johnson într-o întâlnire informală cu parlamentarii Partidului Conservator.

Declarația sa a provocat stupoare, acesta cerându-și scuze în momentul în care declarația sa a devenit publică.

Boris Johnson a pariat totul pe prima doză

Marea Britanie a fost prima țară din lume care a autorizat vaccinul Pfizer, în data de 3 decembrie 2020. Uniunea Europeană a făcut-o 18 zile mai târziu.

De asemenea, în data 30 decembrie 2020, Marea Britanie autorizează și vaccinul AstraZeneca, iar UE o face abia 30 de zile mai târziu.

Dar nu numai atât, guvernul britanic, condus de Boris Johnson, a mers pe o strategie unică, mizând totul pe prima doză de vaccin.

Această grabă i-a făcut pe mulți oficiali ai UE să privească îngrijorați spre Londra, dar Johnson a mers mai departe cu strategia sa de a miza totul pe o singură carte.

Autoritățile medicale britanice au inoculat tot serul pe care l-au primit de la companiile farmaceutice, fără a face nicio rezervă pentru rapel.

Astfel s-a ajuns în situația ca 44% din populație să primească prima doză de vaccin și numai 4,5% să fie imunizată complet. Au împins la maximum indicat rapelul pentru vaccinul AstraZeneca, la 12 săptămâni - de exemplu în România e la 8 săptămâni - fără să țină cont de apariția unor eventuale probleme în ce privește aprovizionarea cu vaccin. Și ele au apărut.

Această strategie britanică a dat roade. Vaccinarea intensivă a populației asociată cu măsurile restrictive au dus la scăderea abruptă a numărului de decese și a numărului de infectări.

DeceseMareaBritanieCoronavirus
Pariul lui Boris Johnson de a vaccina un număr cât mai mare de britanici cu o singură doză a avut efect - numărul de decese provocate de coronavirus a scăzut semnificativ de la începerea campaniei de imunizare - Sursa: Worldometers.info

29 de milioane de doze AstraZeneca, ascunse în Italia pentru a fi trimise în Marea Britanie

Cererea foarte mare de vaccin și problemele apărute în procesele de producție și distribuție au creat noi tensiuni între Uniunea Europeană și Marea Britanie, mult mai mari decât cele legate de Brexit.

Aceste tensiuni s-au intensificat în contextul în care oficialii Comisiei Europene priveau cum dozele de vaccin fabricate pe teritoriul UE luau drumul Londrei.

"Cred că a fost bine să introducem mecanismul de autorizare a exportului, într-adevăr, pentru a crea transparență. Asta demonstrează că Uniunea Europeană este cea mai deschisă regiune din lume cu privire la exportul de vaccin”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

După mai multe schimburi de replici tensionate și decizia Uniunii Europene de a bloca exporturile de vaccin, punctul culminant a fost atins când în urmă cu câteva zile, poliția italiană a făcut un raid la o linie de producție AstraZeneca de lângă Roma și a descoperit 29 de milioane de doze de vaccin ascunse acolo.

Carabinierii au sigilat marfa, iar reprezentanții AstraZeneca au anunțat printr-un comunicat oficial că 16 milioane dintre doze erau pentru distribuție în Uniunea Europeană, iar restul pentru platforma ONU, Covax, care distribuie vaccin statelor care nu au acces la acesta.

Totuși, ancheta polițiștilor a descoperit că dozele erau ascunse și urmau să fie trimise în Marea Britanie.

Toți ne confruntăm cu aceeași pandemie

Incidentul a produs tensiuni la vârful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta instituției, a venit în fața opiniei publice și a arătat că fabricile de vaccin din UE au exportat peste 77 de milioane de doze până acum, în timp ce statele din UE au primit doar 33 de milioane de doze.

Pe de altă parte, faptul că Boris Johnson a rămas fără 29 milioane de doze de vaccin a creat îngrijorare în Marea Britanie, unde autoritățile se văd în imposibilitatea de a continua campania de vaccinare în același ritm ca până acum.

După o săptămână de intense contacte diplomatice care s-au desfășurat în spatele ușilor închise, Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt pe cale să parafeze o înțelegere astfel încât să înlăture competiția legată de vaccin. 

"Cu toții ne confruntăm cu aceeași pandemie, iar al treilea val face ca o cooperare dintre UE și Marea Britanie să devină și mai importantă. Am discutat despre ce putem face mai mult pentru a asigura o relație reciproc avantajoasă între Marea Britanie și UE în ce privește combaterea COVID-19”, se arată într-o declarație comună UE și Marea Britanie, dată publicității în urmă cu câteva zile.

Deși a autorizat vaccinurile cu întârziere, a încheiat contracte cu companiile farmaceutice care le ofereau acestora din urmă portițe de scăpare și a început timid campania de vaccinare, Uniunea Europeană, cel mai mare producător de doze din întreaga lume în acest moment, se redresează și, în urma măsurilor luate, pune capăt crizei de vaccin.

În aprilie, criza de vaccin va lua sfârșit și în România

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută se traduce prin livrarea a 4,5 milioane de doze către România în luna aprilie.

“În aprilie vom primi 4,5 milioane doze, în mai 4,97 milioane, aproape 5 milioane de doze, în iunie 6,8 milioane, în iulie 7,4, în august 8,1 și în septembrie 8,4. În total, până la finalul lui septembrie, ar trebui să avem 25,7 milioane doze de vaccin în România, față de câte estimam inițial, în jur de 20 de milioane de doze, înseamnă cu 5 milioane de doze mai mult. Și m-am uitat și pe platforma de vaccinare. Numărul de persoane pe lista de așteptare este de doar 771.663. Spun <doar> pentru că, așa cum arată lucrurile și vom avea o capacitate de vaccinare de 100.000 de persoane pe zi, în prima săptămână din aprilie, această listă de așteptare va fi epuizată foarte rapid”, a declarat Florin Cîțu, prim-ministrul României după ședința de guvern. 

Războiul vaccinului se apropie de sfârșit, iar în curând se va intra într-o nouă fază, aceea în care autoritățile vor încerca să-i convingă să se imunizeze pe cei care se tem ori nu s-au hotărât încă. 

Citește ultimele și cele mai importante știri referitoare la vaccinare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇