Ministrul Drulă: NU toți cei care au blocat funcționarea metroului erau angajați. Acțiunea a fost profund ilegală, pierderile sunt de milioane

Ministrul Drulă: NU toți cei care au blocat funcționarea metroului erau angajați. Acțiunea a fost profund ilegală, pierderile sunt de milioane

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat vineri seara, după încheierea protestului de la metrou, că nu toți cei care au blocat astăzi circulația garniturilor ar fi fost angajați ai Metrorex.

”Nu este o grevă, nu este nici măcar un protest spontan. Acțiunea a fost profund ilegală, de aceea, am sesizat DNA”, a subliniat ministrul.

Într-o intervenție telefonică la Digi24, Cătălin Drulă a declarat că protestatarii ”sunt niște cetățeni, unii angajați ai metroului, unii credem că nu, care au blocat funcționarea metroului”.

”Din informațiile noastre, erau și oameni care nu erau angajați ai metroului, iar cei care erau nu erau în timpul lucrului (...) Mecanicii de tren au vrut toată ziua să muncească, au stat in depouri și au așteptat să muncească”, a declarat ministrul.

ADVERTISING

Cătălin Drulă a afirmat că liderul sindicaliștilor, Ion Rădoi, ”știe că e interzisă greva”, așa că seara trecută, ”împreună cu un fel de galerie de fotbal”, au stabilit să ocupe șinele atunci când se taie curentul, ca să nu se mai poată circula.

”Din ce înțeleg, sunt și reprezentanții comercianților (...) Metroul are în jur de 5.400 de angajați, majoritatea au venit la muncă. Dl Rădoi a orchestrat această acțiune. Vorbim despre niște infracțiuni, iar unii și-au dat seama”,  a mai spus ministrul.

Metroul nu a mers deloc azi (Video&foto): După negocieri, protestatarii au ieșit la suprafață, iar circulația s-a reluat vineri seara

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rezultatul negocierilor de la prefectură

În ceea ce privește întâlnirea de la prefectură, Cătălin Drulă a afirmat că ”ceea ce au prezentat sindicaliștii ca rezultat al unor negocieri sunt cerințele dlor, nu există niciun fel de acord”.

”Același număr de personal și aceleași salarii. E imposibil (...) Matematic nu se poate, nu există venituri ale companiei”, a explicat ministrul, făcând trimitere la Legea Bugetului de stat și referindu-se direct la ”majorarea salarială obținută acum 3 luni, în condiții de pandemie”, compania având pierderi.

Salariile s-au dublat în ultimii 5 ani. S-a ajuns la o situație nesustenabilă, veniturile nu acopera decât în măsură foarte mică cheltuielile”, a mai adăugat ministrul, spunând că noua conducere a Metrorex a fost nevoită să găsească soluții pentru a nu se ajunge la insolvență.

ADVERTISING

În ceea ce privește ”miza de astăzi”, a subliniat el, aceasta a avut legătură cu banii chioșcurilor deschise la metrou, care merg la sindicat, deși au avut loc ”nenumărate acțiuni ale corpului de control”, iar ”contractul a expirat de trei ani”.

”Noi nu negociem legea”, a subliniat ministrul Drulă, precizând că această companie, Metrorex, este subvenționată cu 683 de milioane de lei de la bugetul de stat, adică de românii din toată țara, nu doar din București.

Întrebat dacă s-a acceptat vreuna dintre revendicările prezentate la negocierea de la prefectură, ministrul Drulă a răspuns: ”Nu, au acceptat continuarea unor discuții. Asta este un lucru normal - dialogul social”.

”Apune o epocă și ce s-a întâmplat azi nu se va mai repeta. Cei care au făcut își dau seama că riscă să meargă la pușcărie. Nu e vorba de un conflict de muncă (...) A trecut vremea când Ion Rădoi coordona miniștri (...) Acea epocă s-a încheiat. Există un sfârșit pentru toate. Au fost miniștri care au lăsat acest buboi.”

Cătălin Drulă

Drulă spune că nu cedează la presiunile mafiote ale sindicatului de la metrou: Rădoi, ce ai făcut zeci de ani acolo... s-a terminat!

Ce urmează?

Ministrul s-a arătat convins că ceea ce s-a întâmplat azi nu se va repeta și a explicat de ce.

”Eu sunt convins că nu se va repeta, pentru că oamenii și-au dat seama că nu merită să facă ilegalități, să se supună consecințelor, pentru un lider de sindicat care se comportă ca un șef de cartel. Sunt pierderi la nivelul de milioane de lei. Noi am sesizat Parchetul, DNA. Noi și compania avem mai multe acțiuni, compania trebuie să își apere interesele”.

Cătălin Drulă

Sindicaliștii au ieșit din subteran, negocierile cu Metrorex vor continua și în zilele următoare. Circulația metroului s-a reluat

Intrebat de moderator, ministrul a făcut referire și la o posibila desfacere a contractelor de muncă pentru cei care au încălcat azi legea.

Toate opțiunile legale sunt pe masă, dar nu răzbunarea e scopul nostru, scopul e să avem o societate care să meargă, să aibă un echilibru între venituri și cheltuieli, toată lumea să fie mulțumită.

De azi înainte domnește legalitatea și consecințele vor fi foarte ferme. Mulți poate au fost manipulați în această acțiune care excede cadrului legal”, a mai subliniat ministrul Transporturilor.

De asemenea, întrebat dacă se aștepta ca Poliția și Jandarmeria să fi intrat peste protestatari ca să îi scoată și să permită circularea trenurilor, Cătălin Drulă a răspuns: ”În orice astfel de conflicte există o serie de pași, o parte de dialog cu cei care încalcă legea. S-a trecut la sediul Prefecturii, e mai bine că s-a ajuns la o soluție fără a se ajunge la metode coercitive și la o intervenție în forță”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇