„Ingredientele vieții” au fost descoperite în Australia. Cât de vechi sunt

„Ingredientele vieții” au fost descoperite în Australia. Cât de vechi sunt

Oamenii de știință au descoperit molecule organice în formațiuni stâncoase antice din Australia. Acestea ar putea fi primele dovezi ale ingredientelor chimice care ar fi stat la baza formelor de viață primordiale ale Terrei, spun ei.

În ultimii ani, din ce în ce mai multe studii au arătat că formațiunile hidrotermale de la Dresser, în vestul Australiei, ar putea fi cele mai vechi forme terestre de viață. Oamenii de știință au descoperit aici „dovezi definitive” ale biosemnăturilor microbiene care datează din urmă cu 3,5 miliarde de ani, arată Science Alert.

ADVERTISING

Acum, în cadrul unui studiu recent, cercetătorii din Germania au identificat urme ale reacțiilor chimice specifice care ar fi putut declanșa apariția unor organisme primordiale. Aceștia au descoperit molecule organice în interiorul depozitelor de baritină, un mineral format în urma mai multor procese, inclusiv fenomene hidrotermale.

„Baritina este asociată în mod direct cu straturile microbiene fosilizate, iar acestea miros ca ouăle putrezite atunci când sunt scrijelite. Astfel, noi am suspectat că acestea conțin materiale organice care ar putea servi drept nutrienți pentru viața microbiană timpurie”, a explicate Helge Mißbach, geobiolog la Universitatea Köln, din Germania.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Folosind o varietate de tehnici de analiză, oamenii de știință au descoperit o „diversitate uimitoare de molecule organice cu relevanță metabolică dedusă sau cunoscută”, mai arată sursa citată.

Printre acestea s-au numărat compușii organici metantiol și acid acetic, pe lângă numeroase gaze, inclusiv hidrogen sulfurat, care ar putea avea origini biotice sau abiotice.

Pe lângă substanțele chimice care ar fi acționat ca nutrienți sau substraturi, alți compuși descoperiți în formațiunile stâncoase ar fi putut servi drept „cărămizi” pentru o varietate de reacții chimice bazate pe carbon, procese care ar fi declanșat metabolismul microbian, prin producerea de surse de energie, precum lipidele, care ar fi putut să fie descompuse de formele de viață.

ADVERTISING

„Cu alte cuvinte, ingredientele esențiale ale agenților cruciali pentru apariția vieții au fost disponibile în mediile din Dresser”, au mai explicat cercetătorii.

Vezi și Au fost descoperite cele mai vechi urme umane din afara Africii: Au 120.000 de ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇