Ludovic Orban a fost ales președinte al Camerei Deputaților mult după miezul nopții, într-o ședință cu scandal stârnit de parlamentarii AUR. Senatul va fi condus, în premieră, de o femeie (Galerie foto&Video)

Ludovic Orban a fost ales președinte al Camerei Deputaților mult după miezul nopții, într-o ședință cu scandal stârnit de parlamentarii AUR. Senatul va fi condus, în premieră, de o femeie (Galerie foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noul Parlament s-a reunit luni, la amiază, în prima şedinţă din legislatura 2020-2024. Dacă ședința Senatului a decurs normal, președintele acestui for fiind ales fără incidente, întrunirea deputaților se situează la polul opus. Mai mulți parlamentari de la AUR au făcut scandal, iar ședința s-a întins până la 2:30 dimineața!

După ce le-au fost validate mandatele – 329 de deputat și 136 de senator (465 în total) -, parlamentarii trebuiau să-și aleagă președinții.

Operațiunea s-a încheiat cu succes la Senat, unde Anca Dragu (USR) a fost desemnată cu 75 de voturi ”pentru”. Dragu este prima femeie care va deține funcția de șef al Senatului, a doua în stat.

În schimb, ședința s-a prelungit cu mult după miezul nopții la Camera Deputaților, după ce parlamentarii AUR au acuzat un blat între celelalte partide, iar decanul de vârstă al Camerei, Lucian Feodorov (AUR), a declarat ședința închisă, pentru că... era obosit. Deputații AUR au plecat cu scandal de la Parlament.

În fine, după mai bine de 14 ore (ședința începând la ora 12:00, luni, și terminându-se marți dimineața, la ora 02:30), deputații și-au ales noul președinte: Ludovic Orban, președintele PNL.

Prin urmare, alianța de centru dreapta a preluat oficial puterea în Parlament.

Șoșoacă a șocat din prima zi în Parlament

Un gest care a stârnit reacții puternice în această primă ședință a Legislativului a fost cel al senatorului Diana Șoșoacă, unul dintre liderii AUR, care nu a purtat mască de protecţie în sala de plen, în ciuda prevederilor legale.

Senatul a cerut DSP București să transmită de urgență dacă Diana Șoșoacă este exceptată de la purtarea măștii de protecție în spații închise și dacă bolile menționate în adeverința acesteia fac parte din categoria ”bolilor care afectează capacitatea de oxigenare”.

ADVERTISING

Din ce crește AUR? Marșul dnei Șoșoacă

Senatorul PNL Laura Scântei a transmis, după ce a primit răspunsul de la autoritățile sanitare, că Şoşoacă este obligată să se adreseze medicului de Medicina Muncii din cadrul Senatului, ”singurul competent” în acest caz.

Până atunci, Diana Șoșoacă este obligată să poarte mască sanitară.

Lista completă cu senatorii și deputații. Vezi cine reprezintă judeţul tău în noul Parlament (Hartă interactivă)

SpotMedia.ro a transmis în format LIVE TEXT ce s-a întâmplat în prima ședință a noului Parlament:

02:25 - Ludovic Orban a declarat închisă ședința de plen a Camerei Deputaților.

02:22 - Ludovic Orban, proaspăt ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților, le-a mulțumit parlamentarilor care l-au votat și care au înțeles importanța ședinței și au stat până târziu în noapte pentru a alege conducerea camerei inferioare a Parlamentului.

El a spus că marți va fi convocat un nou plen al Camerei Deputaților, la ora 13:00.

"Bună dimineața. Vreau să mulțumesc domnului Ibraim pentru că a salvat ședința Camerei Deputaților de niște oameni care nu știu cum să se manifeste. Vă anunț că mâine vom convoca ședința Camerei Deputaților în jur de ora 13.00", a spus Ludovic Orban din postura de șef al deputaților.

Ședința în plen a Camerei Deputaților IV 22 12

Ședința în plen a Camerei Deputaților IV22 12????#cdep #22decembrie

Posted by Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor on Monday, December 21, 2020

02:20 - Orban câștigă șefia Camerei Deputaților cu 179 de voturi pentru și 110 voturi împotrivă. El a câștigat la o diferență de 69 de voturi față de contracandidatul său de la PSD, Alfred Simonis, care a obținut 110 voturi pentru și 179 împotrivă.

Iusein Ibram, președintele de ședință, a anunțat că Ludovic Orban a fost ales președinte și i-a urat ”un mandat ușor și lung”.

ADVERTISING

Vicepreședinții Camerei sunt: Marius Budăi (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Laurențiu Leoreanu (PNL) și Cristina Prună (USR PLUS).

Secretari ai Camerei vor fi Daniel Suciu (PSD), Cristian Buican (PNL), Oana Murariu (USR) şi Ovidiu Ganţ (minorităţi).

De asemenea, chestori ai Camerei Deputaţilor vor fi Alexandra Presură (PSD), George Cristian Tuţă (PNL), Antonio Andruşceac (AUR) şi Seres Denes (UDMR).

02:17 - Liderul USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, anunță că Ludovic Orban a câștigat șefia Camerei Deputaților cu 178 de voturi. Alfred Simonis, de la PSD, a obținut 110 voturi.

”178 Ludovic Orban
110 Alfred Simonis
Acum s-a terminat numărătoarea”, a scris Chichirău pe Facebook.

01:56 - S-a terminat votul. Acum sunt numărate voturile pentru candidați.

01:27 - Conform Agerpres, PSD i-a propus, în Biroul Permanent:

  • pentru funcţiile de vicepreşedinte pe Marius Budăi şi pe Alexandru Rafila,
  • pentru funcţia de secretar pe Daniel Suciu,
  • pentru funcția de chestor pe Alexandra Presură.

PNL l-a propus:

  • pentru funcţia de vicepreşedinte pe Laurenţiu Leoreanu,
  • pentru cea de secretar pe Cristian Buican,
  • pentru funcţia de chestor pe George Tuţă.

Alianţa USR PLUS a propus-o pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor pe Cristina Prună, iar pentru cea de secretar pe Oana Murariu.

AUR l-a propus pentru funcţia de chestor pe Antonio Andruşceac.

UDMR l-a propus pentru funcţia de chestor pe Seres Denes.

Grupul minorităţilor naţionale l-a propus pentru funcţia de secretar pe Ovidiu Ganţ.

Votul este secret cu buletine de vot.

01:00 - Începe votul pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților. Candidați sunt Ludovic Orban (PNL) și Alfred Simonis (PSD).

ADVERTISING

Totodată, vor fi votați și membrii Biroului Permanent (4 vicepreședinți, 4 secretari și 4 chestori).

00:56 - A reînceput ședința. A revenit și AUR în ședință, iar președintele George Simion se anunță pe sine însuși ca șef de grup, notează G4Media.

00:32 - Alianţa pentru Unirea Românilor va acţiona în penal tot ce se adoptă în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, după ce ea a fost declarată închisă de preşedintele decan de vârstă Lucian Feodorov (AUR), a anunţat liderul formaţiunii, George Simion.

Scandalul din Camera Deputaților ia amploare. George Simion: Suntem noi, dar nu suntem proşti. Dacă şedinţa continuă, vom acţiona în penal ceea ce se întâmplă acolo

00:15 - Este pauză la Camera Deputaților pentru ca grupurile politice să poarte consultări.

00:05 - Următorii decani de vârstă, de la AUR și de la PSD, au refuzat să conducă ședința de plen, care în cele de urmă a ajuns să fie prezidată de un deputat al minorităților naționale. Este vorba despre  Ibrahim Hussein, care a și prelungit ședința după miezul nopții.

23:55 - Parlamentarii AUR au părăsit sala, chiar înainte de a fi ales președintele forului. George Simion a acuzat, pe parcursul ședinței, un blat între PSD și PNL, pentru numirea lui Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților.

23:47 - Liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a solicitat, luni, ca şedinţa de plen să fie prelungită, după depunerea jurământului de către deputaţi, pentru alegerea preşedintelui Camerei, reprezentanţii AUR s-au opus acestui demers, iar preşedintele de şedinţă, Lucian Feodorov, reprezentat al Alianţei pentru Unirea Românilor, a închis şedinţa şi a plecat de la tribună.

Feodorov a spus că ”e cam târziu și încă e la muncă (aproape de ora 23.30 – n.red.)” și că în mod normal toți au ”o durată de muncă”, nu ”stăm non stop”, apoi a închis ședința fără să declare camera legal constituită, relatează Mediafax.

Ulterior, Feodorov a anunțat că au fost validate 329 de mandate și 322 de deputați au și depus jurământul. Astfel, Camera Deputaților a fost legal constituită.

23:45 - Deputaţii au depus jurământul de credinţă, într-o şedinţă solemnă.

Depunerea jurământului a fost făcută individual de fiecare deputat în parte.

22:43 - Senatorul AUR Diana Şoşoacă este obligat să se adreseze medicului de Medicina Muncii din cadrul Senatului, "singurul competent" să spună dacă diagnosticul de care suferă se înscrie în excepţia de la purtarea măştii de protecţie, a declarat, luni seara, senatorul PNL Laura Scântei, preşedintele Comisiei de validare a mandatelor de la Camera superioară a Parlamentului.

"Până la obţinerea acestui aviz medical din cadrul Senatului, adeverinţa medicală nu poate fi folosită pentru participare fără mască de protecţie", a precizat Laura Scântei, într-o intervenţie telefonică la Digi 24 și citată de Agerpres.

Senator PNL: Adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă nu poate fi folosită pentru participare fără mască

22:19 - Senatorul USR PLUS Anca Dragu a fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”. Dragu este prima femeie care va deține această poziție!

Anca Dragu a fost aleasă preşedinte al Senatului. Cine este prima femeie care va ocupa această funcție

În cursa pentru această funcţie a mai fost înscris senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obţinut 51 de voturi ”pentru” şi 75 ”împotrivă”, scrie News.ro. 

22:00 - Grupurile senatoriale şi-au anunţat, luni, în plen, conducerea pentru prima sesiune ordinară din legislatura 2020 - 2024. Conform Agerpres, acestea sunt:

Grupul senatorial al PSD, care are 46 de membri, este condus de Lucian Romaşcanu, vicelideri fiind Liviu-Lucian Mazilu, Liliana Sbârnea, Florian Bogdan Matei Bodog, iar secretar - Cristina Stocheci.

Grupul senatorial al PNL, care are în componenţă 41 de senatori, îl va avea ca lider pe Virgil Guran, vicelideri Eugen Ţapu Nazare, Cristina Ioan, Cristian Chirteş, Ion Iordache, Nicolae Neagu, Dănuţ Bica, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgărlaş, secretar - Liviu-Dumitru Voiculescu.

Grupul USR PLUS din Senat, format din 25 de membri, este condus de Radu Mihai Mihail, vicelideri fiind Dragoş Popescu, Narcis Mircescu, Simona Spătaru şi Robert Zob.

Cei 14 senatori AUR sunt conduşi de Claudiu Târziu, cu vicelideri Sorin Lavric şi Rodica Boancă, secretar - Diana Şoşoacă.

Grupul senatorial UDMR are 9 membri şi va fi condus de Atilla Csecke, vicelider - Laszlo Fejer, secretar - Karoly Zsolt Császár.

21:29 - Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat, decanul de vârstă Ion Prioteasa anunţând că la şedinţa de luni au fost prezenţi 133 de senatori.

19:45 - Și deputaţii au început festivitatea de depunere a jurământului de credinţă, într-o şedinţă solemnă care a debutat cu intonarea imnului naţional.

19:30 - A început festivitatea de depunere a jurământului de către senatori.

În deschiderea şedinţei a fost intonat Imnul naţional.

19:15 - Senatorii aleşi au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor.

Raportul Comisiei de validare a fost prezentat plenului de către senatorul PNL Laura Scântei.

"Comisia de validare constată că alegerea fiecărui senator s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale şi, în consecinţă, propune plenului Senatului validarea mandatelor de senator", a arătat Laura Scântei, preşedintele comisiei.

La şedinţa plenului camerei superioare a Parlamentului sunt prezenţi 109 senatori din totalul celor 136. 

19:00 - Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată, luni seara, fiind prezentat raportul Comisiei de validare a mandatelor de deputat.

Comisia de validare a propus Camerei Deputaţilor validarea mandatelor a 329 de deputaţi şi amânarea validării pentru un mandat.

Raportul Comisiei de validare a fost aprobat cu unanimitate de voturi şi, în consecinţă, au fost validate 329 de mandate de deputat.

Deputaţii urmează să depună jurământul de învestitură, relatează Agerpres.

Câți senatori și deputați are fiecare partid în noul Parlament (Infografice)

18:00 - Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că negocierile pentru împărţirea funcţiilor de conducere în camerele Parlamentului şi în comisiile permanente sunt blocate, iar social-democraţii sunt nemulţumiţi de felul cum sunt trataţi de către parlamentarii partidelor de centru-dreapta.

"Din păcate, suntem în situaţia în care a trebuit să întrerupem acele negocieri, pentru că există o abordare deosebit de inflexibilă pe anumite subiecte şi situaţia PSD, aceea de câştigător al alegerilor, merită un tratament corect din partea colegilor de negociere.

Suntem în acest moment într-o situaţie de blocaj, aşteptăm o reacţie din partea echipelor de negociere ale coaliţiei de dreapta, să reuşim să ieşim din acest impas pentru binele tuturor. Dacă nu, e foarte posibil să nu avem foarte curând acest Guvern", a precizat Romaşcanu la Palatul Parlamentului.

El a spus şi ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un consens.

"Este foarte posibil să avem o prelungire a perioadei până la care se va adopta raportul comisiei de validare. După numărătoarea noastră, exact în ziua de Crăciun", a arătat Romaşcanu.

Varianta în care jurământul nu va fi depus nu este luată în calcul în acest moment.

17:10 - Mandatul lui Francisc Tobă, deputat ales pe listele Alianţei pentru Unirea Românilor, nu a fost validat, luni, de comisia de validare, a anunţat liderul AUR, George Simion.

"Astăzi nu a fost validat un mandat din toţi parlamentarii - mandatul lui Francisc Tobă şi apreciez foarte mult poziţia adoptată de UDMR şi PSD în acest sens şi celelalte partide, desigur, nu au votat pentru a i se valida mandatul şi le felicit şi pe ele.

Vom colabora cu toate forţele politice, vrem să facem o opoziţie, dar o opoziţie constructivă în interesul naţiunii române şi suntem deschişi oricând pentru a răspunde presei", a afirmat George Simion, care face parte din comisia de validare.

După ce a fost huiduit la Timișoara pentru ”torționarii comuniști din partid”, George Simion anunță că mandatul de parlamentar pentru Francisc Tobă nu va fi validat

AUR l-a adus pe Tobă în Parlament și acum nu știe cum să scape de el: Cine i-ar putea invalida mandatul și în ce condiții

15:53 - Senatul cere DSP București să comunice dacă Diana Șoșoacă este exceptată de la purtarea măștii de protecție în spații închise și dacă bolile menționate în adeverința acesteia fac parte din categoria ”bolilor care afectează capacitatea de oxigenare”.

”Vă adresăm rugămintea de a verifica îndeplinirea condițiilor legale prevăzute de Ordinul nr. 874/81/2020 și de a ne comunica dacă (1) bolile menționate în adeverința medicală atașată fac parte din categoria bolilor care afectează capacitatea de oxigenare, (2) adeverința medicală atașată a fost emisă cu respectarea competenței legale și (3) titularul adeverinței medicale atașate este exceptat de la purtarea măștilor de protecție în spații închise”, potrivit solicitării Senatului, citate de Mediafax.

Cererea adresată DSP București este semnată de senatorul PNL Laura Scânteie, președinte al Comisiei de validare.

În adresa Senatului se cere ca răspunsul DSP să fie transmis chiar azi.

Vezi și Premierul Ciucă cere instituțiilor să verifice adeverința invocată de Diana Șoșoacă pentru a nu purta mască de protecţie

13:21 - S-au constituit grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor.

Grupul parlamentar al PSD are 110 membri, cu o pondere de 33,33% din numărul total al deputaţilor, iar liderul grupului va fi Alfred Simonis.

Grupul parlamentar al PNL are 93 de membri, ponderea sa fiind de 28,18%, iar lider - Gabriel Andronache.

Grupul parlamentar al USR are 55 de membri, cu o pondere de 16,66%, liderul grupului fiind Ionuţ Moşteanu.

Grupul parlamentar al AUR are 33 de membri, ponderea de 10%, iar lider este George Simion.

Grupul parlamentar al UDMR are 21 de membri, cu pondere de 6,36% din numărul total al deputaţilor, lider - Cksoma Botond.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a lipsit de la lucrări, el intrând în legătură directă prin telefon pentru a comunica cu reprezentanţii în comisia de validare.

12:35 - Este pauză și la Senat pentru lucrări în Comisia de Validare.

12:27 - A fost aprobată componența nominală a comisiei de validare a mandatelor, după cum a anunțat președintele decan de vârstă Lucian Feodorov (AUR).

Apoi, acesta a anunțat o pauză de două ore, spre nemulțumirea unui parlamentar: "Comisia nu poate lua pauză. Dvs puteți lua pauză. Pe cale de consecința, vă rog să dispuneți începerea ședinței".

"Aveți dreptate. Să înceapă ședința comisiei. Și noi luăm pauză", a revenit Lucian Feodorov.

12:21 - Se înființează comisia de validare a mandatelor și la Senat. Partidele își anunță liderii de grup. Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 a Senatului a fost prezidată de Ion Prioteasa (PSD), care este cel mai în vârstă parlamentar la cei 70 de ani ai săi.

prezidiu-Senat-decan-de-varsta
Foto: Inquam Photos / George Calin

În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi 136 de senatori. PSD deţine 47 mandate, iar PNL - 41, Alianţa USR PLUS - 25, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 şi UDMR - 9.

12:17 - Senatorul Diana Șoșoacă, unul dintre liderii AUR, nu poartă masca de protecție în sala de plen.

Sosoaca-fara-masca
Foto: Inquam Photos / George Calin

12:15 Se anunță înființarea comisiei de validare a mandatelor. După anunțul numărului mandatelor, decanul de vârstă al deputaţilor Lucian Feodorov (AUR) a cerut aplauze pentru performanța AUR: "Va propun să aplaudați că a fost o surpriză plăcută pentru întreaga țară".

AUR l-a adus pe Tobă în Parlament și acum nu știe cum să scape de el: Cine i-ar putea invalida mandatul și în ce condiții

12:13 - Se păstrează un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluției din 1989.

Iată cum s-au prezentat azi în plenul Camerei liderii PSD, PNL, USR, UDMR şi AUR.

Ciolacu-si-Grindeanu-Camera-Deputatilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic-Orban-Camera-Deputatilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Dan-Barna-Camera-Deputatilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen-Hunor-Camera-Deputatilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
George-Simion-Camera-Deputatilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

12:10 - Ședința a început și se intonează imnul național.

12:05 - Întrebat despre acest posibil boicot, Alexandru Rafila a evitat un răspuns clar: „PSD va susține respectarea algoritmului din alegeri. Unul din trei deputați este PSD. Repartizarea funcțiilor trebuie să țină cont de voturile cetățenilor, iar în fruntea comisiilor trebuie să fie oameni care se pricep”.

11:55 - Conform unor surse citate de Digi 24, PSD ar intenționa să boicoteze ședința de constituire a noului Parlament.

Amintim că PSD a câștigat alegerile parlamentare, cu 29% din voturi. Pe locul doi s-a clasat PNL cu 25%, iar pe 3 USR-PLUS, cu 15%.

Surpriza alegerilor au reprezentat-o cei de la AUR, partid nou înființat, care a intrat din prima în Parlament cu 9%, fiind a 4-a forță politică din noul Legislativ.

În rest, doar UDMR a mai atins pragul electoral, obținând aproape 6% din voturi. PMP și Pro România au ratat intrarea în Parlament.

Rezultate finale alegeri parlamentare, după rezolvarea contestațiilor: Câte voturi au primit cele cinci partide care intră în Parlament


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇