Orban l-a contrazis pe Tătaru, care a spus că "toți suntem vinovați" pentru Piatra Neamț. Ministrul îşi nuanţează poziţia

Orban l-a contrazis pe Tătaru, care a spus că "toți suntem vinovați" pentru Piatra Neamț. Ministrul îşi nuanţează poziţia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Ludov Orban pare că nu este de acord cu declarația ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a spus că „toți suntem vinovați” pentru tragedia de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ. Cu toate acestea, Tătaru a insistat, luni, pe aceeași idee, dar și-a nuanțat poziția.

Întrebat ce părere are despre declarația ministrului, Orban a spus că: „Într-un moment dificil a făcut o declarație. Întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individual pentru fiecare nerealizare”.

"Din punctul meu de vedere, acum, în schimb, treaba noastră este să rezolvăm toate problemele, să asigurăm reducerea numărului de infectări prin respectarea normelor de protecţie sanitară, să asigurăm tratarea pacienţilor care se îmbolnăvesc şi să găsim soluţii pentru orice situaţie care ne apare.

ADVERTISING

Inclusiv soluţia de a putea realiza rapid orice lucrare necesară de modernizare, de reparaţii pentru a putea conferi siguranţa în secţiile de Terapie Intensivă.

Nu trebuie judecate toate secţiile de Terapie Intensivă după ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, dar vrem să ne asigurăm o dată în plus şi mai mult decât atât să sprijinim managementul spitalelor pentru a putea asigura toate dotările şi toate lucrările necesare în secţiile de Terapie Intensivă", a spus Orban.

ADVERTISING

Tătaru: Toți ar trebui sa ne simtim vinovaţi, toți miniştrii care am fost

La rândul său, ministrul Nelu Tătaru și-a susținut în continuare punctul de vedere, dar cu o nuanţă.

"Noi după 30 de ani în care poate am văzut în această pandemie ce a însemnat dezvăluirea unui sistem pe care îl cunoșteam, adaptarea de la o zi la alta, în condițiile în care după 8 luni de zile vedem necesarul de servicii medicale, necesarul de siguranță pe care i-o dăm atât pacientului, cât și corpului medical, ne gândim dacă noi cei care am fost în minister 30 de ani, în administrațiile locale, fiecare implicați politic la un moment dat și au avut alte interese locale sau personale am ajuns în acest moment.

ADVERTISING

Dacă ne uităm în urmă, vedem că 30 de ani au rămas 30 de ani. La începutul pandemiei, tresăream oarecum că de ce sistemele medicale din țările avansate trepidează. Am rezistat cu acest sistem până acum, dar vedem că avem tragedii.

Tot ce a însemnat din 90 încoace, că am adaptat o lege cu 1.500 de amendamente, fără să avem o lege curată, fără să avem o reorganizare a ministerului, a DSP-urilor, a spitalelor, a stațiilor de ambulanță, cred că acesta este lucrul care după 30 de ani ne aduce în punctul să vedem tragedii. Nu pleacă nimeni si nu fuge nimeni de o răspundere, dar haideți să vedem un ministru care este de 7 luni și haideți să vedem 30 de ani", a spus Tătaru.

Întrebat din nou dacă se simte vinovat, ministrul a precizat că: "Toți ar trebui sa ne simţim vinovaţi, toți miniştrii care am fost. Pentru tot ce se întâmplă în sistemul medical".

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇