Cercetări recente arată că un îndulcitor utilizat în întreaga lume și în tot felul de produse se poate transforma în fructoză în organism, suprasolicitând ficatul și crescând riscurile metabolice.
Cercetări recente au ridicat semne de întrebare privind sorbitolul, căci despre el e vorba, un înlocuitor al zahărului folosit pe scară largă. Potrivit oamenilor de știință, acesta poate acționa similar fructozei în organism, suprasolicitând ficatul, scrie Sci Tech Daily.
Potrivit autorului studiului, Gary Patti, la Universitatea Washington, sorbitolul este „la un singur pas” de fructoză, ceea ce duce în organism la răspunsuri biologice similare, care ar putea fi legate de disfuncții hepatice.
Oamenii de știință au demonstrat pe pești-zebră că sorbitolul, prezent în alimente dietetice și în mod natural în fructe, poate fi produs în intestin și ulterior transformat în fructoză în ficat. Cercetătorii au descoperit că anumite bacterii intestinale, inclusiv tulpini de Aeromonas, pot degrada sorbitolul în produse inofensive. Totuși, în absența lor, sorbitolul ajunge în ficat și devine problematic, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science Signaling.
Inclusiv persoanele sănătoase pot produce sorbitol după masă, deoarece nivelurile de glucoză cresc suficient pentru a activa enzima responsabilă de acest proces.
Producția excesivă de sorbitol sau consumul ridicat poate copleși bacteriile intestinale, mai ales atunci când dieta este bogată în glucoză sau alcooli zaharici (polioli precum sorbitol, xilitol, manitol, eritritol, maltitol).
Odată convertit hepatic, sorbitolul transformat în fructoză poate contribui la boala hepatică steatotică, o afecțiune care afectează aproximativ 30% dintre adulți, la nivel global.
