Ce alimente să nu pui niciodată pe ușa frigiderului. Nutriționiștii explică de ce

Ce alimente să nu pui niciodată pe ușa frigiderului. Nutriționiștii explică de ce
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Frigiderul este, fără îndoială, una dintre minunile vieții moderne. Nici nu ne-am imagina viața fără el. Are tot felul de dotări care ne fac viața mai simplă: rafturi, sertare pentru legume, suporturi pentru ouă, o lumină care se aprinde doar când deschizi ușa și, în unele cazuri, chiar și o mașină de gheață. Totuși, nu toate detaliile sale sunt la fel de inspirate. Rafturile de pe ușa ușa frigiderului, de exemplu, par gândite pentru a depozita unt, lapte și ouă, dar, potrivit specialiștilor, sunt cel mai prost loc posibil pentru aceste alimente.

De fapt, ce alimente nu ar trebui niciodată puse pe ușa frigiderului? La această întrebare a răspuns nutriționista Kathleen Benson, conform IFL Science.

„De fiecare dată când deschizi frigiderul, aerul cald pătrunde în interior, iar rafturile din ușă sunt primele afectate”, explică specialistul. Problema nu este doar că temperatura e mai ridicată acolo, ci că fluctuează constant, ceea ce afectează alimentele sensibile.

Încălzirea și răcirea repetată fac ca untul să se înmoaie și să se întărească mereu, accelerând alterarea și râncezirea”, mai spune ea.

E momentul să-ți reorganizezi frigiderul ca un expert!

În aceeași categorie intră laptele, ouăle, carnea crudă, peștele, brânzeturile moi și resturile de mâncare, care nu ar trebui păstrate în ușa frigiderului.

Aceste produse sunt extrem de sensibile la schimbările de temperatură și se pot strica mult mai repede”, avertizează și Jecca Chantilly, specialistă în gastronomie și autoare de rețete.

Atunci, unde ar trebui așezate toate acestea? „Laptele, ouăle și produsele lactate trebuie păstrate în spatele raftului de jos, care este în general cea mai rece zonă din frigider. Acea zonă menține temperatura cea mai constantă, fiind ideală pentru alimentele sensibile”, recomandă Chantilly.

Pe de altă parte, resturile de mâncare ar trebui puse pe raftul superior. Deși e ceva mai cald acolo, este „cel mai sigur loc pentru a evita contaminarea cu lichide sau ingrediente care ar putea curge de deasupra”, a continuat aceasta.

Ce poți pune pe ușa frigiderului

Am înțeles ce nu ar trebui așezat niciodată pe ușa frigiderului, dar ce putem face cu tot acel spațiu? Rafturile din ușă sunt ideale pentru produse mai rezistente la schimbările de temperatură, cum ar fi sosurile, murăturile, gemurile sau băuturile îmbuteliate.

Totuși, există și aici un avertisment. Recipientele din sticlă, mai ales cele mici, pot fi instabile. „Dacă sunt înghesuite și ținute strâns între alte produse, probabil nu e o problemă. Dar există întotdeauna riscul să cadă și să se spargă pe podeaua din bucătărie”, explică Millie Hurst, editor la Homes & Gardens. Ceea ce, probabil, tuturor ni s-a întâmplat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇