România a generat în 2023 aproximativ 3,4 milioane de tone de deșeuri alimentare, depășind Spania, care a produs 3,1 milioane de tone, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.
Diferența este semnificativă, mai ales în contextul în care Spania are o populație de peste 48 de milioane de locuitori, în timp ce România are aproximativ 19 milioane.
La nivelul Uniunii Europene, au fost irosite în medie 130 kg de alimente per locuitor, iar totalul deșeurilor alimentare s-a ridicat la 58,2 milioane de tone, în creștere cu 0,7% față de 2022 (57,8 milioane de tone).
Gospodăriile – principala sursă de risipă
Cea mai mare parte a deșeurilor alimentare a provenit din gospodării, care au generat 53% din total, echivalentul a 69 kg per locuitor. Restul a fost generat de-a lungul lanțului de aprovizionare:
- 19% în procesarea alimentelor și băuturilor (24 kg/locuitor),
- 11% în restaurante și servicii alimentare (14 kg/locuitor),
- 10% în producția primară (12 kg/locuitor) și
- 8% în comerțul cu amănuntul și distribuție (10 kg/locuitor).
Topul risipei alimentare în UE
România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană la cantitatea totală de deșeuri alimentare, după:
- Germania (10,9 milioane de tone),
- Franța (9,7 milioane),
- Italia (8,1 milioane)
- Polonia (4,6 milioane).
Cu toate acestea, produce mai multe deșeuri alimentare decât Spania, în ciuda unei populații de peste două ori mai mici.
Datele Eurostat sugerează că strategiile de reducere a risipei alimentare ar trebui întărite în toate sectoarele – de la producție și distribuție, până la gospodării și restaurante – cu accent deosebit pe comportamentul consumatorilor.
B.B.