Risipa alimentară de Crăciun: Cum să eviți irosirea banilor și a resurselor

Risipa alimentară de Crăciun: Cum să eviți irosirea banilor și a resurselor

Cantități uriașe de produse alimentare ajung la gunoi după mesele bogate de Crăciun, o risipă financiară și de resurse pe care fiecare dintre noi o poate evita sau măcar limita prin câteva măsuri simple.

Numai în Europa aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt produse în fiecare an. Iar în Uniunea Europeană gospodăriile generează mai mult de jumătate din totalul deșeurilor alimentare.

Sărbătorile, în special Crăciunul, sunt un prilej de acumulare a unor mari cantități de mâncare, iar mare parte din acestea sunt aruncate mai târziu. Există, totuși, câteva măsuri simple pe care le putem aplica pentru a reduce aceste deșeuri alimentare, relatează Euronews.

ADVERTISING

Pierre Condamine este responsabilul pentru politica de deșeuri la Zero Waste Europe. Cea mai bună abordare pentru a evita să arunci mâncare la gunoi este să-ți schimbi de la început modul de gândire, spune el.

"Primul sfat este să gătești cu o abordare preventivă. Asta include calcularea exactă a cantității de mâncare necesară și adaptarea în consecință a rețetelor", spune el.

Crăciunul e un moment excelent pentru a fi solidar. Poți să cauți un vecin sau o cunoștință căreia i-a prinde bine ceva de mâncare sau să cauți online informații despre organizații care se ocupă de sprijinirea persoanelor nevoiașe și să întrebi cum poți să oferi mâncarea rămasă, explică Condamine.

Cum se aruncă mâncarea în Europa

Pactul Verde European își propune reducerea risipei alimentare cu 50% până în 2030. Dar mai e mult de lucru până acolo, iar Comisia Europeană acționează pentru a limita acest fenomen.

ADVERTISING

Cantitatea de deșeuri alimentare variază de la o țară la alta. În unele țări se aruncă multă mâncare la nivel individual, în altele cantitățile sunt mai mari pe lanțul de producție-distribuție-vânzare.

În Portugalia, de exemplu, doar 17% din alimente sunt aruncate, în timp ce media la nivelul UE este de 20%. Diferența dintre state este explicabilă parțial prin legislația din fiecare țară. Unele, precum Franța, au introdus obligativitatea pentru supermarketuri să doneze produsele care se apropie de termenul de expirare în loc să le arunce.

Spre deosebire de alte țări din UE care raportează astfel de indicatori la Eurostat, România nu deține cifre oficiale privind dimensiunile risipei alimentare, ci doar estimări.

ADVERTISING

Potrivit ONU, în țara noastră se aruncă 1,3 milioane de tone de mâncare anual. Institutul Național de Sănătate Publică menționează 2,55 milioane tone, într-o analiză din 2019, care citează însă datele unui ONG. Sunt estimări care ne plasează undeva în jurul mediei europene de 131 kg/locuitor, în condițiile în care conform Eurostat risipa alimentară în Bulgaria este de 86 kg/locuitor/an, iar în Ungaria, de 93 kg, potrivit Wall Street.

"Statistic vorbind, românii cheltuiesc aproape 40% din buget pe alimente şi cam jumătate din mâncarea cumpărată o aruncă în anumite luni. Deci înseamnă că 20% din bugetul lor se duce la gunoi", a declarat Gabriela Vereş, vicepreşedinte la Federația Băncilor pentru Alimente România FBAR, citată de Observator.

Cum să eviți risipa alimentară de Crăciun

Câteva măsuri simple te pot ajuta să eviți sau măcar să reduci risipa alimentară.

În felul acesta, vei reduce și cheltuirea banilor pe produse care sfârșesc la tomberon și implicit consumarea resurselor necesare pentru producerea, transportul și comercializarea lor.

Iată ce poți să faci:

  • Caută rețete pentru a refolosi mâncarea rămasă. Unele fructe pot fi folosite pentru a face limonadă (citricele, de pildă), altele pentru plăcintă, compot sau gem (merele).
  • Nu pleca la cumpărături când îți este foame pentru că vei cumpăra impulsiv mai multă mâncare decât ai nevoie. Fă-ți o listă de cumpărături și respect-o.
  • Ajută pe cineva din comunitate. Dacă ai cumpărat prea multe produse sau ți-a rămas mâncare de care nici nu te-ai atins, poți face o faptă bună dăruindu-le unor persoane care au nevoie. E bine să te interesezi înainte de Sărbători cum ai putea să dăruiești mâncare.
  • cumpără cât mai multe produse locale. Lanțurile de livrare scurte sunt mai puțin predispuse să genereze risipă alimentară.

Poți să urmezi și ideile din experimentul SpotMedia, în care Irina Olteanu a testat mai multe metode, reușind să reducă risipa alimentară de la 6 kg la 300 de grame într-o singură lună:

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇