Iată cum să îți organizezi frigiderul pentru a reduce risipa alimentară!

Iată cum să îți organizezi frigiderul pentru a reduce risipa alimentară!

Risipa alimentară este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la schimbările climatice la care asistăm cu toții. Acest comportament al oamenilor în relație cu alimentele produce anual undeva la 3.3 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon. Acest tip de poluare își lasă amprenta asupra mediul, iar de la an la an schimbările devin din ce în ce mai vizibile și mai drastice. Deși mulți sunt de părere că e nevoie ca schimbările să se producă la nivel înalt, cu toții suntem datori să încercăm să ne schimbăm câtuși de puțin obiceiurile alimentare, pentru binele comun. Cu siguranță și tu ai cumpărat la un moment dat prea multă mâncare sau alimente pe care nu ai reușit să le consumi în timp util și ai fost nevoit să le arunci. 

ADVERTISING

Dacă acest scenariu se repetă prea des, în rândurile ce urmează, noi am reunit câteva sfaturi utile care să te ajute să te organizezi mai eficient și să îți aduci și tu contribuția la lupta împotriva încălzirii globale.

4 sfaturi care te vor ajuta să reduci risipa alimentară, dar și să ai un frigider mai bine organizat

1. Primul intrat, primul ieșit - ghidează-te după acest principiu atunci când îți organizezi alimentele în frigider. Astfel, de fiecare dată când faci cumpărături noi, așează-le în partea din spate a frigiderului, iar pe cele deja existente adu-le în față. Astfel, vei consuma produsele ce au un termen de valabilitate mai redus și vei evita să le arunci la coșul de gunoi. 

ADVERTISING

2. Etichetează totul - orice caserolă, borcan sau sticlă în care depozitezi resturile care au rămas de la prânzul de astăzi sau de la cina de aseară. Trece pe o etichetă ce anume se găsește în acel recipient, data în care l-ai pus în frigider, iar astfel îți va fi mult mai simplu să știi dacă mai poți consuma în zilele următoare acel aliment sau nu. 

3. Ai grijă de legumele și fructele pe care le cumperi - pentru că alimentele proaspete sunt cele care se strică cel mai ușor, acestea au nevoie de puțină “grijă” înainte de a fi depozitate în frigider, pentru a se păstra proaspete mai mult timp. Așa că scoate fructele și din pungile de plastic, spală-le temeinic, verdețurile acoperă-le cu un șervețel de hârtie umed și pune-le într-o pungă închisă ermetic, pentru a-și păstra prospețimea. Mai mult ca sigur combina frigorifică pe care o ai are un sertar special pentru produsele vegetale, așa cum au cele din noile generații pe care le găsești pe Altex.ro, așa că depozitează acolo fructele și legumele pentru a te bucura de ele o perioadă mai îndelungată. 

ADVERTISING

4. Păstrează mâncarea care rămâne - de la mesele unde pregătești porții prea mari, nu arunca ceea ce rămâne în plus. Păstrează în frigider și caută modalități de a refolosi ceea ce a rămas. Ai făcut prea mult sos roșu pentru paste? Nu-i nicio problemă, caută pentru mâine o rețetă de lasagna și include și sosul rămas de astăzi.  

Acestea fiind spuse, sperăm că sfaturile noastre îți vor fi de folos și ți se vor părea ușor de aplicat în viața de zi cu zi, ajutându-te astfel să faci o mică schimbare în ceea ce privește binele mediului în care trăim