Risipa alimentară - cât de mare este această provocare și ce măsuri au șanse de succes?

Risipa alimentară - cât de mare este această provocare și ce măsuri au șanse de succes?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Risipa alimentară este o provocare globală și a devenit o problemă semnificativă în prezent. Într-o lume în care se încearcă din ce în ce mai mult crearea unui echilibru între durabilitate și profitabilitate și care a înregistrat progrese importante în această direcție, risipa alimentară pune o nouă presiune pe toate țările, în încercarea de a găsi noi modalități de reducere a acesteia. În articolul următor, este analizată amploarea acestui fenomen, soluțiile prin care poate fi redusă risipa de alimente, dar și beneficiile implementării acestora.

ADVERTISING

Cum poate fi redusă risipa de alimente? 

Există o deosebire între deșeurile alimentare și pierderile de alimente. Deșeurile alimentare sunt cele care au ajuns la consumatorul final într-o stare adecvată de consum, dar care sunt aruncate. Pierderile de alimente reprezintă acea parte din totalul alimentelor care se pierde sau se irosește din diverse motive între producător și consumator. Indiferent despre care dintre ele este vorba, risipa alimentară are efecte financiare majore, dar și consecințe negative asupra mediului. 

ADVERTISING

Deoarece risipa de alimente are loc în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, toată lumea joacă un rol important în rezolvarea acestei probleme. Spre exemplu, cea mai bună metodă prin care gospodăriile pot reduce risipa de alimente este prin cumpărături inteligente și prin depozitarea alimentelor. Restaurantele pot monitoriza utilizarea alimentelor pentru a înțelege care dintre acestea se irosesc, concepând o soluție în acest sens. 

Comercianții cu amănuntul pot implementa și ei o serie de măsuri în vederea reducerii acestui fenomen. Câteva strategii includ îmbunătățirea practicilor de depozitare și de manipulare a alimentelor, precum și formarea personalului în ceea ce privește manipularea produselor și rotația stocurilor sau acceptarea produselor cu aspect mai puțin perfect. De asemenea, mulți comercianți din alte țări europene au introdus sfaturi de depozitare sau de gătire a alimentelor pentru consumatori. 

ADVERTISING

Producătorii pot reduce pierderile și risipa de alimente prin implementarea de soluții tehnice în lanțul de aprovizionare. Printre strategii se numără optimizarea proceselor de producție și a designului produselor pentru a reduce risipa sau utilizarea unor dimensiuni și ambalaje care să contribuie la reducerea risipei de către consumatori. Pe lângă aceste măsuri, producătorii au și obligația de a raporta cantitățile de ambalaje și de a recicla și valorifica deșeurile provenite din acestea. Pentru acest lucru pot face un transfer de responsabilitate către un OIREP precum Ecosynergy.ro, care îi ajută să-și atingă țintele de reciclare și valorificare a deșeurilor din ambalaje. Mai mult decât atât, pot primi sprijin în vederea alinierii cu legislația și în realizarea de campanii de conștientizare și educare a populației. 

Facilitățile de ambalare, depozitare și distribuție pot reduce pierderile și risipa de alimente prin reexaminarea manipulării, depozitării și transportului pentru a asigura adoptarea celor mai bune practici și pentru a reduce daunele. 

Așadar, există diverse metode prin care toată lumea poate contribui la combaterea acestui fenomen. Găsirea unor soluții este extrem de importantă deoarece reducerea pierderilor și a risipei de alimente generează beneficii pentru economii, pentru întreprinderi și consumatori, dar și pentru sănătatea umană și pentru mediu.