De ce nu facem țuică din avocado: suntem primii în UE la prune, la restul ne descurcăm “varză”

De ce nu facem țuică din avocado: suntem primii în UE la prune, la restul ne descurcăm “varză”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Declarația ministrului Agriculturii, Florin Barbu, potrivit căruia România are deficit comercial la alimente din cauză că românii mănâncă avocado nu are acoperire în realitate: un tablou al producției României de legume-fructe arată că țara noastră își irosește potențialul și, în ciuda proporției terenului agricol în total suprafață, suntem cu mult în urma statelor comparabile ca potențial de producție și consum.

Suprafața agricolă a României este de 12,714 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 8,1% din suprafața totală agricolă a Uniunii Europene. Din această suprafață, 8,407 milioane sunt teren arabil, sau 8,7% din întregul teren arabil din UE, ceea ce plasează țara noastră pe locul 5 între țările membre.

Cu toate acestea, producția românească de fructe și legume proaspete a reprezentat anul trecut doar 1,9% din producția totală a UE. La unele legume, producția noastră e incredibil de mică: statele nordice, de exemplu, ne bat la producția de… castraveți.

În 2024, în UE s-au recoltat 62,2 milioane tone de legume și fructe proaspete, reprezentând o creștere de 6% față de 2023.

Nordicii ne bat la producția de castraveți

Cei mai mari producători de legume proaspete din UE sunt Spania (14,8 milioane de tone), Italia (13,9 milioane de tone) și Franța (5,8 milioane de tone), reprezentând împreună 55% din recolta totală.

România a ocupat în 2024 locul 11 în clasamentul european, cu 1,9% din producția totală, cu o recoltă de legume și fructe de 1,15 milioane tone. Înaintea României s-a plasat Ungaria, care, deși are o suprafață cultivată mult mai mică, produce 1,37 milioane de tone.

Printre țările UE, Italia a fost cel mai mare producător de roșii în 2024, reprezentând 36% din recolta totală de roșii a UE, urmată de Spania (27%) și Portugalia (10%).

productie prune foto cdv
Foto: Curs de Guvernare

La producția de legume proaspete, România se clasează pe locuri disproporționat de mici față de potențial. Aceasta se datorează absenței unei industrii de conserve de legume care să prelucreze o bună parte din recoltă. Astfel că cererea este doar pentru legume care se consumă proaspete.

De exemplu la castraveți România s-a situat anul trecut în urma Finlandei.

Cel mai bine legume ne situăm la usturoi, locul 5 în UE, după Polonia. La morcovi producția României este de peste 10 ori mai mică decât a Germaniei.

La fructe: pe primul loc la prune

La fructe proaspete, România stă mai bine în Europa, unde ocupă locul al șaselea.

De exemplu, la prune ne situăm pe primul loc, cu 610 mii tone, la mare distanță de Franța care a recoltat anul trecut 173 mii tone. Fermierii români preferă livezile de pruni deoarece pot „conserva” în gospodării fructele în special sub formă de distilate, țuică sau pălincă.

Citeşte integral analiza Producția de legume-fructe a României, în contextul european: suntem primii doar la… prune. La celelalte suntem ”varză” pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇