Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a reluat duminică acuzaţiile privind nereguli electorale, cerând verificarea modului în care au fost autentificate procese verbale în state decisive.
„Trebuie să verificăm voturile. Abia am început etapa de centralizare. Trebuie să verificăm suspiciunile. Sunt o serie de reclamaţii că ar fi fost fraude electorale. În această ţară au mai fost probleme electorale”, a declarat Donald Trump, tot pe Twitter, care din nou a marcat mesajul ca necredibil.
Trump și-a continuat însă seria de acuzații.
"În Pennsylvania, a fost un ordin al Curţii Supreme de a-i obliga să separe buletinele de vot care au fost primite după termenul legal. (...) Sunt foarte multe voturi. Când vorbim de probleme sistemice, este vorba de modul în care sunt validate aceste buletine de vot, deoarece a fost o problemă în sistem privind validarea, care ar afecta grav întregul scrutin.
Iar ce mă îngrijorează pe mine este că am avut peste o sută de milioane de buletine de vot prin corespondenţă în oraşe precum Philadelphia şi Detroit, unde sunt o serie de probleme electorale (ca să mă exprim blând)", a subliniat Donald Trump.
După o altă oră a venit cu un nou mesaj, în care spune direct că
”Credem că oamenii aștia sunt hoți. Sistemele corupte din marile orașe. Aceste alegeri au fost furate. Cei mai buni analiști britanici au scris dimineață că sigur au fost fraudate alegerile, că e imposibil de imaginat că Biden a luat mai mult decât Obama în unele state. Acolo unde conta, au furat ce au avut de furat”, au fost noile mesaje ale lui Trump.
Ce susțin avocații și în ce condiții ar pleca totuși Trump
Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, este considerat câştigătorul scrutinului prezidenţial din Statele Unite, însă echipa lui Donald Trump a lansat acţiuni judiciare în unele state în care diferenţele au fost mici, inclusiv în Nevada, Pennsylvania şi Georgia.
Avocaţii preşedintelui în funcţie susţin că unele buletine de vot au ajuns după termenul legal şi că observatorii republicani nu au avut acces total la procedurile de centralizare a acestor buletine de vot.
"Observatorii nu au primit permisiunea de a intra în sălile de numărare a voturilor. Eu am câştigat scrutinul, am primit 71.000.000 de voturi legale. S-au întâmplat lucruri rele pe care observatorii noştri nu au fost lăsaţi să le vadă. Nu s-a mai întâmplat niciodată. Milioane de buletine de vot le-au fost trimise prin poştă unor oameni care nu le solicitaseră", a acuzat Donald Trump sâmbătă seară.
În pofida acuzaţiilor, surse politice de la Washington citate de postul Fox News afirmă că Donald Trump şi-ar putea recunoaşte înfrângerea şi ar accepta tranziţia normală a puterii dacă acţiunile judiciare intentate de echipa sa nu vor reuşi să obţină rezultatul aşteptat în statele disputate.