Ministrul de Externe, Oana Țoiu, a declarat că România sprijină poziția Parlamentului European în privința bugetului propus de Comisia Europeană pentru perioada 2028-2034.
“Noi susținem poziția Parlamentului European, care cere o implicare mai mare a lor ca fiind singurii aleși direct de cetățeni”, a spus Țoiu, la RFI România.
Ea a subliniat că europarlamentarii români colaborează “chiar și între partide” pentru a apăra interesul național și a lăudat deschiderea acestora în negocieri: “Acesta este modul lor de lucru pe subiectele importante pentru România și este ceva ce noi apreciem”.
Bugetul UE, o provocare pentru România
Ministrul a avertizat că noua structură a bugetului UE ridică semne de întrebare pentru România.
„Vedem în față o provocare pentru România, pentru că această nouă abordare care leagă alocările financiare de îndeplinirea unor obiective leagă asta de rezultate și de reforme”, a spus Țoiu.
Ea a atras atenția că România a pierdut în trecut fonduri din cauza dificultății de a respecta ritmul cerut al reformelor: „Asta nu înseamnă că ne opunem alocării financiare bazate pe rezultate, dar trebuie să fim realiști”.
Scăderea bugetului pentru agricultură, un semnal de alarmă
Oana Țoiu s-a arătat nemulțumită şi de diminuarea fondurilor pentru agricultură.
„În agricultură, o veste care nu este deloc îmbucurătoare pentru noi este că s-a diminuat bugetul total alocat domeniului agriculturii”, a spus Țoiu.
Ea a precizat că discuțiile se referă deocamdată la bugetul total al UE și nu la sumele exacte alocate României.
Totuși, ministrul de Externe a salutat includerea componentei sociale în toate liniile bugetare. „Un lucru îmbucurător, ca să dau și o veste bună (…) este că acum vedem pe liniile financiare de alocare componenta transversală socială”, a punctat Țoiu.
Urmează negocieri complicate, cu implicarea mai multor ministere
Țoiu a precizat că propunerea Comisiei Europene intră acum în etapa negocierilor și că România va avea o echipă interministerială activă la Bruxelles.
„Avem echipa noastră din MAE, de exemplu, o să fie mâine direct la Bruxelles, pentru a discuta mai departe despre asta. Avem și ministrul Agriculturii implicat și Ministerul Economiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor. Este o negociere care va continua pe fiecare dintre aceste paliere”, a mai spus Țoiu.
Ea a subliniat și necesitatea unor clarificări suplimentare din partea Comisiei: „Sunt multe elemente de detaliu care lipsesc în acest moment și ele sunt necesare în etapa viitoare a negocierilor”.
Ministrul a încheiat reafirmând sprijinul pentru o implicare mai mare a europarlamentarilor în procesul de decizie.
„Lucrăm împreună cu europarlamentarii și din nou susținem poziția lor de a fi mai implicați în acest proces de negociere și nu este doar poziția României. Liderii grupurilor familiilor europene politice au semnat împreună o scrisoare fermă, în care cer asta. Și acasă, relația între Executiv și Parlament are nevoie de îmbunătățiri și iată și la Bruxelles”, a conchis Oana Țoiu.