Germania se opune propunerii Comisiei Europene privind bugetul UE pentru perioada 2028–2034, estimat la 1.816 trilioane de euro, și respinge noile taxe propuse pentru rambursarea datoriei post-pandemie.
Guvernul german a exprimat o opoziție clară față de propunerea Comisiei Europene privind bugetul multianual al Uniunii Europene, prezentată cu o zi înainte la Bruxelles de președintele Ursula von der Leyen, scrie Politico.
„O creștere a bugetului UE este inacceptabilă într-un moment în care toate statele membre fac eforturi considerabile pentru a-și consolida bugetele naționale”, a declarat Stefan Kornelius, purtătorul de cuvânt al cancelarului Friedrich Merz. „Prin urmare, nu vom putea accepta propunerea Comisiei.”
Buget mai mare cu trei taxe noi
Comisia Europeană a propus un buget de 1.816 trilioane de euro pentru perioada 2028–2034, o creștere semnificativă față de actualul cadru bugetar care acoperă perioada 2021–2027.
În plus, executivul european a inclus în propunere trei noi taxe menite să sprijine rambursarea datoriei comune generate de pachetul post-Covid. Acestea vizează deșeurile electronice, produsele din tutun și companiile cu cifre de afaceri mari, estimate să aducă între 25 și 30 de miliarde de euro anual.
- Ursula von der Leyen a prezentat bugetul UE, de 2.000 de miliarde de euro, „pentru o nouă eră”. Siegfried Mureșan critică una dintre propuneri și anunță că PE o va respinge
- Ministrul Țoiu: Bugetul UE e o provocare pentru România. O veste proastă și una bună
„Nu susținem nici taxarea suplimentară a companiilor, propusă de Comisia Europeană”, a afirmat Kornelius, menționând că Berlinul dorește ca bugetul european să rămână eficient și axat pe priorități reale.
Merz: Mai puțini bani, priorități mai clare
Cancelarul Friedrich Merz a reiterat în repetate rânduri poziția conservatoare a guvernului german privind disciplina fiscală la nivelul Uniunii.
„Trebuie să reorganizăm prioritățile în bugetul european”, a spus Merz, la finalul lunii iunie. „Sarcinile suplimentare nu pot fi întotdeauna legate de cheltuieli suplimentare... și asta este provocarea dificilă cu care ne confruntăm acum.”
Critici și din partea Ministerului de Finanțe
Aflat la summit-ul G20 din Africa de Sud, ministrul de Finanțe, Lars Klingbeil, a susținut poziția exprimată de cancelarie și a criticat inclusiv propunerea de taxare a tutunului.
„La o primă vedere, multe dintre propunerile Comisiei nu sunt acceptabile pentru noi”, a declarat Klingbeil.
El a adăugat că Germania dorește investiții atât la nivel național, cât și european, iar taxarea corporativă propusă de Comisia Europeană „transmite un semnal greșit”.
Alte reacţii la propunerea de buget
- Guvernul suedez: „Nu putem accepta niciodată ca fondurile comune ale UE să ajungă la ţări care nu respectă principiile democratice de bază şi valorile europene. Nu vom rezolva problemele UE cu un buget mai mare şi contribuţii UE mai mari, ci prin utilizarea mai inteligentă a resurselor actuale şi alocarea fondurilor acolo unde sunt cu adevărat necesare”.
- Premierul Ungariei, Viktor Orban: „Propunerea Bruxelles-ului poate fi rezumată ca un buget pro-ucrainean, iar scopul său este clar ca lumina zilei: să trimită banii europenilor în Ucraina. Planul de la Bruxelles este slab chiar şi ca bază de negociere şi sugerăm ca acesta să fie retras şi să se elaboreze unul nou, nu în interesul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi al Ucrainei, ci în interesul cetăţenilor europeni şi al agricultorilor europeni”.
- Ministrul olandez al Finanțelor, Eelco Heinen: „Bugetul propus este prea mare. Nu ar trebui să ne concentrăm întotdeauna doar asupra modului în care UE poate cheltui mai mult, ci mai degrabă asupra modului în care fondurile existente pot fi cheltuite mai bine. Acest lucru necesită alegeri dificile. Contribuţia financiară a Ţărilor de Jos la UE este deja semnificativă. Prin urmare, dorim să vedem o îmbunătăţire a poziţiei noastre nete de plată. În ceea ce priveşte Ţările de Jos, noile instrumente pentru datoria comună nu sunt, prin urmare, pe masa negocierilor”.
- Ministrul francez pentru Europa, Benjamin Hadad: „Salut ambiţia pentru noul cadru financiar multianual prezentat astăzi de Comisia Europeană. Voi fi vineri la Bruxelles pentru a apăra priorităţile noastre: reînarmarea continentului european, sprijinirea competitivităţii şi suveranităţii noastre tehnologice, veniturile agricultorilor noştri şi crearea propriilor noastre resurse”.
Ce urmează
Odată cu prezentarea de miercuri, a început oficial procedura de negociere între Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European privind viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2028–2034.
În calitate de instituție legislativă și bugetară, Parlamentul European are dreptul de a respinge proiectul de buget, dacă îl consideră neadecvat priorităților și nevoilor europene.
Pentru a deveni realitate, bugetul european trebuie aprobat în unanimitate de toate cele 27 de state membre și de Parlamentul European până în 2027.
Opoziția Berlinului este un obstacol major care complică negocierile ce se anunță deja tensionate.