Ursula von der Leyen a prezentat bugetul UE, de 2.000 de miliarde de euro, „pentru o nouă eră”. Siegfried Mureșan critică una dintre propuneri și anunță că PE o va respinge

Ursula von der Leyen a prezentat bugetul UE, de 2.000 de miliarde de euro, „pentru o nouă eră”. Siegfried Mureșan critică una dintre propuneri și anunță că PE o va respinge
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri noul proiect de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034, în valoare de aproape 2.000 de miliarde de euro, calificându-l drept un „buget pentru o nouă eră”.

Potrivit președintei Comisiei Europene, este un buget istoric, cel mai ambițios propus vreodată, mai flexibil, mai transparent, relatează Reuters.

„Este un buget pentru o nouă eră, care corespunde ambițiilor Europei. Care răspunde provocărilor Europei. Care ne consolidează independența”, a scris Ursula von der Leyen pe rețeaua X.

Ea a subliniat că planul propune o schimbare a modului în care UE strânge fondurile cheie și a transmis un mesaj clar cu privire la legătura dintre fondurile UE și statul de drept.

Respectarea statului de drept este necondiționată. Statul de drept este o necesitate pentru toate finanțările de la bugetul UE. Cu următorul cadru financiar multianual (CFM) vom merge mai departe. Planurile naționale de parteneriat regional vor face din statul de drept și drepturile fundamentale o condiție pentru investiții și un punct central pentru reforme. Statul de drept se aplică tuturor fondurilor și va fi o condiționalitate inteligentă”, a subliniat Von der Leyen.

Propunerea vizează triplarea bugetului pentru migrație și gestionarea frontierelor și dublarea fondurilor pentru programul de cercetare Horizon, în timp ce 35% din buget ar urma să fie cheltuit pentru climă și biodiversitate.

”131 miliarde de euro merg pentru apărare și spațiu, de 5 ori mai mult decât avem în prezent”, a mai declarat Ursula von der Leyen.

Însă una dintre cele mai vizibile modificări din propunerea lui von der Leyen reprezintă fuziunea celor două mari pachete bugetare: Politica Agricolă Comună (PAC), care include subvențiile pentru agricultori, și fondurile de coeziune.

Ursula von der Leyen a transmis că 865 de miliarde de euro vor fi destinate pentru agricultură, pescuit, politică de coeziune și politică socială (fonduri care au fost comasate într-un singur capitol, dar care au reduceri substanțiale față de bugetul anterior). 

Contribuțiile directe ale statelor membre vor acoperi cea mai mare parte a bugetului. Ursula von der Leyen a precizat însă că prevede introducerea unor noi taxe valabile la nivelul întregii Uniuni Europene, precum cele pe deșeurile electrice, tutun și profiturile corporative, pentru venituri proprii suplimentare.

Aceste măsuri ar urma să aducă aproximativ 58,2 miliarde de euro pe an, dar necesită acordul unanim al celor 27 de state membre.

Siegfried Mureşan: Nu vom accepta ca agricultura şi coeziunea să-şi piardă din importanţă

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), negociatorul-șef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene 2028–2034, a reacționat imediat după prezentarea oficială a propunerii de buget multianual de către Comisia Europeană.

„Parlamentul European susține că apărarea și competitivitatea trebuie să fie noi priorități în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene. Cu toate acestea, nu vom accepta ca agricultura și coeziunea să-și piardă din importanță. Noile priorități trebuie susținute cu noi resurse, nu în detrimentul priorităților tradiționale”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, Parlamentul va insista ca politicile tradiționale – coeziunea și agricultura – să fie finanțate adecvat, cel puțin la nivelul actual, ajustat cu rata inflației.

Vom respinge orice buget care nu garantează protejarea alocărilor dedicate atât Politicii Agricole Comune, cât și Politicii de Coeziune sau în care fermierii noștri trebuie să concureze cu regiunile pentru aceleași fonduri europene”, a spus Siegfried Mureșan.

În prezentarea sa de buget multianual, Comisia Europeană a propus includerea fondurilor de coeziune și agricultură într-un plan național unic pentru fiecare stat membru. Prin această propunere, există riscul ca finanțările pentru coeziune și agricultură să intre în competiție cu alte fonduri și să nu mai existe o abordare europeană a agriculturii și coeziunii.

România și fermierii români nu trebuie să plătească pentru reforme întârziate de autorități în alte domenii. Bugetul european trebuie să continue să ofere sprijin stabil și predictibil acolo unde contează cel mai mult pentru cetățeni”, a mai spus Mureșan.

„Comisia propune centralizare. Noi cerem claritate, vizibilitate și rezultate concrete în fiecare regiune europeană. Vom evalua în amănunt baza legală propusă astăzi de Comisie, dar un lucru este clar: agricultura și coeziunea nu se negociază. Ele trebuie să rămână priorități în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene”, a subliniat negociatorul-șef.

Ce urmează

Odată cu prezentarea de astăzi, a început oficial procedura de negociere între Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European privind viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2028–2034.

În calitate de instituție legislativă și bugetară, Parlamentul European are dreptul de a respinge proiectul de buget dacă îl consideră neadecvat priorităților și nevoilor europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇