O cercetare recentă a arătat că un tip de bacterie intestinală poate îmbunătăți semnificativ somnul, crescând producția de melatonină.
E vorba de Lactobacillus helveticus CCFM1320, o bacterie prietenoasă din intestin, care produce o moleculă esențială pentru creier numită SAM (S-adenozilmetionină), vitală pentru producția de melatonină (hormonul natural al somnului), după cum arată Newsweek.
Autorii studiului, oameni de știință chinezi, spun că suplimentarea cu acest probiotic ar putea oferi ajutor persoanelor care suferă de insomnie.
După ce au testat 60 de tulpini bacteriene, cercetătorii au observat că L. helveticus CCFM1320 produce de zece ori mai multă SAM decât celelalte.
La șoarecii privați de somn, acest probiotic a îmbunătățit memoria și recunoașterea obiectelor, a redus comportamentele de tip anxios și hiperactiv, a sporit capacitatea de explorare spațială și a reglat nivelul hormonilor de stres. Aceste rezultate încurajatoare au deschis calea către testarea pe subiecți umani.
În studiul clinic pe oameni, 60 de voluntari cu insomnie au primit fie un placebo, fie doze din acest probiotic. Subiecții care au primit doza mai mare au raportat îmbunătățiri semnificative ale somnului, scăderi ale nivelului cortizolului și creșteri ale nivelului de SAM.
Cercetarea deschide un nou capitol promițător în medicina somnului: în locul pastilelor, insomniile ar putea fi tratate într-o zi prin susținerea bacteriilor prietenoase din intestin, lăsând propriul microbiom să producă moleculele necesare pentru un somn odihnitor.