Legătură alarmantă între coșmaruri, îmbătrânire și moarte prematură

Legătură alarmantă între coșmaruri, îmbătrânire și moarte prematură
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au descoperit o legătură alarmantă între frecvența coșmarurilor, îmbătrânirea biologică și chiar moartea prematură.

O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie și de la Imperial College London a analizat datele a peste 183.000 adulți cu vârste între 26 și 86 de ani, precum și provenind de la 2.429 de copii între 8 și 10 ani, observând o legătură îngrijorătoare între coșmarurile frecvente și moartea prematură.

La începutul studiului, adulții au raportat frecvența coșmarurilor, iar cercetătorii i-au monitorizat timp de până la 19 ani. În cazul copiilor, părinții au fost cei care au raportat cât de des apar coșmarurile.

Pentru a măsura îmbătrânirea biologică, oamenii de știință au analizat lungimea telomerilor la copii. În cazul adulților, au folosit atât telomerii, cât și ceasuri epigenetice moderne pentru a evalua ritmul de îmbătrânire al corpului. Rezultatele au arătat o legătură alarmantă între coșmarurile frecvente și îmbătrânirea biologică.

Concret, persoanele care aveau coșmaruri săptămânale prezentau și un risc de peste trei ori mai mare să moară prematur (înainte de vârsta de 70 de ani) decât cele care aveau rar sau niciodată vise urâte. Chiar și persoanele cu coșmaruri lunare prezentau un ritm de îmbătrânire accelerat și un risc crescut de mortalitate.

Legătura dintre coșmaruri și moarte prematură a fost mai puternică decât alți factori de risc cunoscuți, precum fumatul, obezitatea, alimentația nesănătoasă sau sedentarismul.

Cercetătorii estimează că aproximativ 40% din riscul crescut de mortalitate este legat direct de îmbătrânirea biologică accelerată, observată atât la copii, cât și la adulții cu coșmaruri frecvente.

Legătura dintre somnul de proastă calitate și îmbătrânire este bine stabilită - nopțile nedormite nu sunt bune pentru sănătate. Coșmarurile sunt un indicator clar al calității somnului și, implicit, al stării generale de sănătate.

Totuși, relațiile sunt complexe: somnul întrerupt de coșmaruri poate duce la probleme de sănătate fizică, dar și unele afecțiuni fizice pot provoca coșmaruri. Pe scurt, dacă te trezești noaptea transpirat, cu inima bătând puternic și nu poți adormi la loc, corpul tău nu are parte de odihna necesară pentru a se reface, scrie IFL Science.

”Coșmarurile cresc nivelul de cortizol, hormonul stresului, care este strâns legat de îmbătrânirea celulară accelerată. La cei care au frecvent coșmaruri, acest stres acumulat poate avea un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrânire.

În plus, coșmarurile afectează calitatea și durata somnului, împiedicând corpul să-și facă reparațiile celulare esențiale în timpul nopții. Efectul combinat al stresului cronic și somnului deficitar duce, probabil, la îmbătrânirea accelerată a corpului și a celulelor noastre”, a explicat dr. Abidemi Otaiku, medic și neurolog la Imperial College London.

Însă coșmarurile pot fi prevenite, mai spune acesta. „Vestea bună este că pot fi prevenite și tratate. Măsuri simple precum evitarea filmelor de groază, menținerea unei igiene bune a somnului, gestionarea stresului și tratarea anxietății sau depresiei pot fi foarte eficiente”, a explicat omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇