Orice persoană se confruntă cu coșmaruri, dar o creștere a numărului acestora ar trebui să fie un semnal de alarmă, cel puțin când vine vorba despre anumite boli, spun oamenii de știință.
În cadrul unui studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea Cambridge și King’s College London, au fost cooptați pacienți cu lupus, dar și cu diverse alte afecțiuni autoimune inflamatorii cronice.
Cercetătorii i-au întrebat pe pacienți despre momentul apariției a 29 de simptome neurologice și de sănătate mintală, inclusiv depresie, halucinații, dar și pierderea echilibrului sau coșmaruri.
În cadrul interviurilor, pacienții au fost rugați să enumere ordinea în care au apărut simptomele.
În urma interviurilor s-a constatat că trei din cinci pacienți cu lupus și unul din trei cu alte afecțiuni legate de reumatologie au avut coșmaruri care păreau foarte reale, scrie CNN.
„Timp de mulți ani am discutat despre coșmaruri cu pacienții mei cu lupus și am crezut că există o legătură cu activitatea bolii lor”, a declarat profesorul David D’Cruz, de la King’s College London.
Potrivit acestuia, această nouă cercetare aduce dovezi asupra unei legături între coșmaruri și boli autoimune.
„Îi încurajăm cu tărie pe medici să întrebe despre coșmaruri și alte simptome neuropsihice – considerate neobișnuite, dar de fapt foarte frecvente în autoimunitatea sistemică – pentru a detecta mai devreme crizele bolii”, a mai precizat cercetătorul britanic.