Legătura dintre alimentele ultraprocesate și apariția precoce a bolii Parkinson

Legătura dintre alimentele ultraprocesate și apariția precoce a bolii Parkinson
alimente procesate parkinson
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu realizat în China a ajuns la concluzia că dieta bogată în alimente ultraprocesate ar putea accelera simptomele neurologice timpurii.

Oamenii de știință de la Institutul pentru Nutriţie al Universităţii Fudan din China au descoperit că persoanele care recurg adesea la alimente ultraprocesate, așa cum sunt fulgii de cereale pentru micul dejun, produsele de patiserie ambalate sau mezelurile, sunt mai predispuse să prezinte semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cele care se ating rar de astfel de alimente.

Cercetătorii au investigat în rândul unor voluntari prezenţa primelor semne, cele mai timpurii ale bolii, în care procesul de neurodegenerare a început deja, însă simptomele clasice - așa cum sunt tremorul, dificultăţile de echilibru sau încetinirea mişcărilor - nu s-au manifestat încă. Aceste simptome timpurii pot apărea cu ani sau chiar decenii înainte de instalarea simptomelor tipice.

Cercetarea a inclus 42.853 de persoane cu o vârstă medie de 48 de ani, care nu aveau boala Parkinson la începutul studiului. Acestea au fost monitorizate pentru o perioadă de până la 26 de ani, ele dând în mod constant informații despre alimentele consumate.

În plus, participanţii au fost supuşi periodic unor examene medicale şi au completat chestionare despre starea de sănătate.

Cercetătorii au analizat rezultatele pentru a determina dacă participanţii prezentau semne timpurii ale bolii Parkinson, inclusiv reacţii fizice intense în timpul somnului REM, cum ar fi vorbitul sau agitaţia fizică, constipaţie, simptome depresive, dureri corporale, afectarea vederii cromatice, somnolenţă excesivă în timpul zilei şi scăderea capacităţii de a percepe mirosurile.

În ceea ce privește dieta, o porţie de alimente ultraprocesate a fost considerată echivalentă cu o doză de băutură carbogazoasă, aproximativ 30 de grame de gustări sărate ambalate (chipsuri), o felie de prăjitură preambalată, un crenvurşt sau o lingură de ketchup.

Cercetătorii au calculat câte alimente ultraprocesate consuma fiecare participant în medie pe zi, reieșind că existau persoane care aveau parte și de 11 sau mai multe astfel de porții zilnic. Deloc întâmplător, spun oamenii de știință, acestea au fost și cele cu o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a prezenta trei sau mai multe semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cele care consumau mai puţin de trei porţii pe zi.

”Există dovezi tot mai numeroase că dieta ar putea influenţa dezvoltarea bolii Parkinson. Cercetarea noastră arată că un consum excesiv de alimente procesate, precum băuturile carbogazoase dulci şi gustările ambalate, ar putea accelera apariţia semnelor timpurii ale bolii Parkinson”, a declarat autorul studiului, dr. Xiang Gao, de la Institutul pentru Nutriţie al Universităţii Fudan din China, conform American Academy of Neurology.

Totuși, de menționat e faptul că studiul nu demonstrează că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate cauzează semne timpurii ale bolii Parkinson, ci doar indică o asociere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇