Investigația medicală care poate anunța Parkinsonul. Dacă se descoperă leziuni, pericolul există

Investigația medicală care poate anunța Parkinsonul. Dacă se descoperă leziuni, pericolul există

Un studiu realizat în SUA a ajuns la concluzia că riscul de apariție a bolii Parkinson este cu 76% mai mare în rândul persoanelor cu leziuni ale tractului gastrointestinal.

Autorii studiului, oameni de știință de la Centrul Medical Diaconița Beth Israel, sunt de părere că ar fi necesară o vigilență sporită în rândul celor cu antecedente de afectare a tractului gastrointestinal superior – în mod tipic ulcerații cauzate de bacteria H. pylori, boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

ADVERTISING

„Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că, cel puțin într-un subset de persoane, boala Parkinson își are originea în intestin înainte de a afecta sistemul nervos central”, a declarat într-un comunicat dr. Trisha S. Pasricha, neuro-gastroenterolog și director de cercetare clinică la Institutul de cercetare a axei intestin-creier din cadrul centrului menționat, dar și profesor la Facultatea de Medicină Harvard.

„Oamenii se gândesc adesea la modul în care creierul influențează intestinul, dar intestinul poate exercita o influență enormă asupra creierului în moduri pe care abia începem să le înțelegem.

ADVERTISING

Multe persoane care suferă de boala Parkinson prezintă simptome gastrointestinale precum constipația și greața timp de ani – chiar decenii – înainte de a dezvolta simptome motorii precum dificultăți de mers sau tremurături”, a mai spus omul de știință.

În cadrul studiului, pacienți fără istoric de boală Parkinson au fost supuși unei endoscopii superioare – o procedură de imagistică și diagnosticare a problemelor din esofag, stomac și prima porțiune a intestinului subțire, care împreună alcătuiesc tractul gastrointestinal superior.

ADVERTISING

Pacienții au fost monitorizați aproape 20 de ani, oamenii de știință calculând că riscul de a dezvolta boala Parkinson a fost cu 76% mai mare în rândul celor cu antecedente de afectare a mucoasei tractului gastro-intestinal superior decât în rândul celorlalți, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Network Open.

În medie, boala Parkinson a fost diagnosticată la 14,2 ani după ce leziunile mucoasei au fost detectate la o endoscopie superioară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇