Nu trebuie să ne facem griji pentru unele probleme de memorie, dar identificarea primelor semne de avertizare ale demenței poate evita avansarea rapidă a bolii. Experții ne explică cum putem face diferența între episoadele normale de uitare și semnele demenței.
Intri într-o cameră și uiți de ce. Cineva se prezintă la o petrecere și în câteva secunde i-ai uitat numele. Nu-ți amintești unde ai parcat mașina. Ți-ai pus telefonul în frigider. Nu-ți poți aminti numele nepoatei tale. Prietenul tău cel mai bun moare, dar uiți că a dispărut.
Este oboseală, distragere a atenției sau demență? Majoritatea dintre cei care au peste o anumită vârstă vor trece, cel puțin o dată în viață, printr-una dintre situațiile prezentate mai sus și se vor îngrijora.
Patru experți în demență și îmbătrânire au explicat pentru The Guardian ceea ce este normal, ce este îngrijorător și când să solicite sfatul medicului.
Cât de normală este uitarea în procesul de îmbătrânire
Cu toții devenim puțin mai lenți și mulți dintre noi devenim și puțin mai uituci pe măsură ce îmbătrânim, spune profesorul de știință Kaarin Anstey, psiholog și director al Institutului Aging Futures de la Universitatea din New South Wales din Sydney.
Dar se întâmplă și când suntem tineri și obosiți, precizează ea.
O problemă des întâlnită este acel ceva care îți stă "pe vârful limbii", dar pur și simplu nu-ți poți aminti, cum ar fi numele unei persoane sau titlul unui film, spune Anstey.
Altă situație obișnuită survine când pierzi temporar ceva, cum ar fi un telefon mobil sau cheile mașinii. "Asta este ceea ce numim experiență normală în îmbătrânire; să ai experiența ocazională de a greși ceva", explică ea.
Profesorul Amy Brodtmann, neurolog și șef al Cognitive Health Initiative de la Universitatea Monash din Melbourne, spune că viteza noastră de procesare poate încetini odată cu vârsta, ceea ce poate fi deosebit de frustrant și alarmant pentru persoanele care sunt obișnuite să funcționeze la un nivel înalt. "Văd în clinică o mulțime de oameni destul de performanţi care vin și spun: 'Nu pot face ceea ce făceam înainte, încep să fac șase sarcini în același timp și apoi nu ajung la a șasea'. Este complet normal", subliniază Brodtmann.
Iată cum trebuie să interpretezi anumite semne îngrijorătoare:
Uiți unde îți pui lucrurile
"Dacă ai uitat ocazional unde ți-ai pus cheile sau te trezești dimineața și descoperi că ai lăsat cheile în ușa de la intrare, nu-i neapărat un motiv de îngrijorare", spune geriatrul și profesor asociat Michael Woodward, consilier medical onorific la Dementia Australia și șef al cercetării demenței la spitalul Heidelberg din Melbourne.
"Dacă se întâmplă în mod repetat, mai des sau faci greșeli grave, cum ar fi… lăsarea aragazului aprins toată noaptea, lăsarea robinetului din bucătărie în funcțiune, lucruri de genul acesta, atunci ar putea fi semne mai serioase de avertizare", menționează el.
Uiți un cuvânt, spui din greșeală alt termen decât cel corect sau greșești numele cuiva
Problemele de limbaj pot fi un semn de avertizare timpurie al demenței, mai ales dacă discursul tău începe să sune ca o "salată de cuvinte", spune dr. Desmond Graham, geriatru și director medical la Geriatric Care Australia din Sydney.
"Dacă te împiedici de cuvintele tale sau te confrunți cu un blocaj de vorbire și nu-ți găsești cuvintele, asta mă îngrijorează", spune Graham.
Woodward spune că este normal să amesteci numele copiilor și ale nepoților tăi. "Dar dacă uiți în mod constant numele a trei dintre cei patru nepoți ai tăi, este o îngrijorare", precizează geriatrul.
Te rătăcești des
"Una dintre caracteristicile clasice ale bolii Alzheimer tipice este că oamenii încep să se piardă", spune Brodtmann.
E normal să te pierzi când conduci într-un loc nou, dar atunci când întâmpini în mod repetat dificultăți de orientare în locuri familiare, acesta poate fi un semn de avertizare. "Noi numim asta dezorientare topografică sau geografică și asta este ceva nou, deoarece ar trebui să ai acele reprezentări în minte”, spune ea.
Uiți informații importante pe care le-ai aflat recent
Dacă ceva are o valență deosebită, adică este ceva subiectiv, emoțional important, ceea ce înseamnă că îi acordăm multă atenție, atunci uitarea acestui lucru poate fi un semn de avertizare al demenței, spune Brodtmann.
"Dacă o cunoștință cu care erai în relații apropiate sau un prieten a murit acum două zile și tu știi asta, apoi ai o conversație cu alți prieteni și te întreabă când e înmormântarea, iar tu îi întrebi cine a murit și nu-ți amintești că asta s-a întâmplat cu adevărat, atunci este cu adevărat îngrijorător", explică Brodtmann.
Astfel de situații sunt rare, dar tocmai de aceea ar trebui să atragă atenția dacă se întâmplă.
Repeți aceeași poveste aceleiași persoane
Repetarea aceleiași povești într-o singură discuție poate fi un semn de avertizare timpurie, spune Woodward. "Așa că, chiar și într-o singură conversație telefonică, dacă zici: 'Apropo, ți-am spus că vecinul de peste drum a plantat un…' și apoi, câteva minute mai târziu, spui iar 'apropo, ți-am zis că vecinul de peste drum a plantat un…' – este ceva îngrijorător", arată Brodtmann.
Intri într-o cameră ca să faci ceva și uiți ce anume
"Asta ni se întâmplă tuturor și poate fi mai mult o lipsă de atenție", spune Anstey. "Oamenii care au ADHD au această experiență pe tot parcursul vieții", menționează ea.
Potrivit expertei, astfel de situații survin atunci când "nu te concentrezi pe ceea ce faci, apoi mintea ta trece la următorul lucru înainte de a termina primul lucru".
Alte cauze ale uitării
Există multe motive pentru care oamenii sănătoși din punct de vedere cognitiv ar putea avea pierderi de memorie, spune Anstey. "Mamele cu copii mici care au stat toată noaptea uită unde își parchează mașina… sau nu-și găsesc cheile de la mașină, așa că apar acele deficiențe de cunoaștere de zi cu zi", explică ea.
Unii oameni experimentează și acum senzația de "creier în ceață" după infecția cu Covid-19, iar uitarea sau problemele de memorie pot fi, de asemenea, un efect secundar al chimioterapiei sau medicamentelor pentru a ajuta la somn sau la ameliorarea durerii.
Stresul cronic poate avea, de asemenea, un efect negativ, în special asupra memoriei pe termen scurt.
Când trebuie să-ți faci griji
A fi o persoană uitucă sau absentă nu te expune neapărat mai mult la riscul de a suferi de demență, dar poate îngreuna depistarea stadiilor incipiente ale demenței.
Totuși, doar aproximativ una din 10 persoane cu semne de avertizare timpurie – ceea ce se numește deficiență cognitivă ușoară – evoluează spre demență, spune Graham.
Însă toți experții consultați de ziarul britanic recomandă să consulți mai devreme decât mai târziu un medic de familie sau, de preferință, un geriatru, mai ales dacă prietenii, familia sau colegii încep să observe schimbări.
T.D.