Pierderea musculară ar putea crește riscul de demență. Însă aceasta poate fi împiedicată

Pierderea musculară ar putea crește riscul de demență. Însă aceasta poate fi împiedicată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pierderea mușchilor scheletici este un factor de risc pentru apariția demenței, arată un studiu recent realizat în SUA.

Mușchii scheletici alcătuiesc aproximativ o treime din masa corporală totală a unei persoane. Ei sunt conectați la oase și permit o serie largă de mișcări. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii încep să piardă masa musculară scheletică.

Întrucât pierderea musculaturii scheletice legată de vârstă este adesea observată la adulții în vârstă cu demență cauzată de boala Alzheimer, studiul de față a urmărit să examineze dacă pierderea mușchiului temporal (o măsură a pierderii musculare scheletice) este asociată cu un risc crescut de demență la adulții în vârstă.

ADVERTISING

Mușchiul temporal este situat în cap și este utilizat pentru mișcarea maxilarului inferior. Studiile au arătat că grosimea și suprafața mușchiului temporal pot fi un indicator al pierderii musculare în întregul corp.

”Măsurarea dimensiunii mușchiului temporal ca potențial indicator al stării musculare scheletice generalizate oferă o oportunitate de cuantificare a mușchilor scheletici fără costuri sau sarcini suplimentare la adulții în vârstă care au deja RMN-uri ale creierului pentru orice afecțiune neurologică, cum ar fi demența ușoară”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Kamyar Moradi, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Radiologie și Științe Radiologice de la Facultatea de Medicină a Universității americane Johns Hopkins.

ADVERTISING

Acesta este primul studiu care demonstrează că pierderea mușchilor scheletici poate contribui la dezvoltarea demenței, subliniază autorii, citați de News Medical.

Pentru studiu, oamenii de știință s-au folosit de examene RMN cerebrale de la 621 de participanți fără demență (vârsta medie 77 de ani), pentru a cuantifica pierderea musculaturii scheletice.

”Am constatat că adulții în vârstă cu mușchi scheletici mai mici sunt cu aproximativ 60% mai susceptibili de a dezvolta demență”, a declarat unul dintre autorii studiului și profesor de neurologie, Marilyn Albert.

ADVERTISING

Autorii subliniază că detectarea timpurie prin RMN cerebral ar putea permite anumite intervenții în timp util, cum ar fi activitatea fizică, antrenamentul de rezistență și sprijinul nutrițional.

”Aceste intervenții pot ajuta la prevenirea sau încetinirea pierderii musculare și, ulterior, la reducerea riscului de declin cognitiv și demență”, mai spun cercetătorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇