FMI taie la jumătate previziunea de creștere economică pentru România. Principalul vinovat

FMI taie la jumătate previziunea de creștere economică pentru România. Principalul vinovat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

FMI a tăiat la jumătate estimarea privind creșterea economică a României în acest an, de la 3,3% (prognoza din octombrie) la doar 1,6%. Bugetul e construit pe o creștere de 2,5%.

Conform noilor previziuni ale FMI citate de Agerpres, după o creștere de 0,9% anul trecut, PIB-ul României se va situa la 1,6% anul acesta, urmând să accelereze până la 2,8% în 2026.

Cel mai recent raport World Economic Outlook (WEO), publicat marți de FMI, arată că se așteaptă la o atenuare a deficitului de cont curent al României, până la 7,6% din PIB în 2025 și 7,4% din PIB în 2026, de la un nivel de 8,3% din PIB în 2024.

În octombrie, FMI previziona o reducere mai substanţială a deficitului de cont curent, până la 7% din PIB în 2025.

FMI mai avertizează că tarifele impuse de Donald Trump creează “un șoc negativ global”, dar efectul asupra economiei românești se suprapune peste problemele existente – inflație și deficite mari.

În ceea ce privește inflația, FMI prognozează că România va înregistra o creștere medie anuală a prețurilor de 4,6% în 2025 și de 3,1% în 2026, după o creștere de 5,6% anul trecut. În octombrie, FMI estima o inflație de 3,6% în 2025.

În privința ratei șomajului, FMI estimează că acesta va rămâne stabilă la un nivel de 5,4% în 2025, urmând a se reduce ușor la 5,2% în 2026. În octombrie, FMI previziona o rată a șomajului de 5,4% în 2025.

Tarifele lui Trump

FMI vorbește despre “o nouă eră”, în care noile taxe vamale impuse de SUA și incertitudinea generată în jurul comerțului mondial ar putea încetini serios economia globală.

FMI și-a revizuit prognoza economică globală și estimează acum o creștere de doar 2,8% pentru anul acesta, față de 3,3% cât preconiza în luna ianuarie, scrie Biziday.

În ciuda unei “pauze” recent anunțate de Trump – adică suspendarea timp de 90 de zile a taxelor vamale împotriva altor țări – nivelul actual al tarifelor comerciale este cel mai ridicat din ultima sută de ani.

Țările în curs de dezvoltare sunt printre cele mai expuse, mai ales că se confruntă cu condiții financiare internaționale mai dure și cu reduceri de ajutoare din străinătate.

Multe companii din întreaga lume au început deja să își reducă investițiile și cheltuielile, iar băncile sunt mai precaute când vine vorba de oferirea de credite firmelor.

Previziunile au fost publicate cu prilejul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM), care se desfășoară săptămâna aceasta la Washington.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇