Ilie Bolojan: Fără colaborare între președinte și Guvern, România riscă un colaps economic

Ilie Bolojan: Fără colaborare între președinte și Guvern, România riscă un colaps economic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele interimar Ilie Bolojan a tras un semnal de alarmă asupra situației economice delicate a României, comparând țara cu un pacient cu imunitate scăzută.

El a subliniat că, în condițiile actuale, orice instabilitate politică ar putea avea efecte grave asupra sănătății economice a națiunii. Bolojan a afirmat că perioada care urmează va fi una extrem de dificilă, iar colaborarea între președintele țării și guvern nu va mai fi o opțiune, ci o necesitate urgentă.

Ilie Bolojan a afirmat că în politică, la fel ca şi în management, ”nu există soluţii magice, oameni care rezolvă toate problemele”. El a făcut această afirmaţie întrebat fiind, miercuri seară, la podcastul „Friendly fire”, ce le transmite oamenilor care sunt dezamăgiţi de faptul că nu candidează la alegerile din acest an pentru funcţia supremă în stat.

Bolojan a comparat România cu o maşină cu două volane, făcând referire la centrul de putere de la Cotroceni şi la centrul de putere de la Palatul Victoria.

”Dacă România a progresat cu viteze mai mari, a fost în perioada în care cei doi şoferi s-au sincronizat şi au condus maşina în aceeaşi direcţie, în tandem. Din păcate, în anii în care cele două puteri au fost pe contre, nu cred că lucrurile s-au întâmplat aşa cum ar fi trebuit. Perioada care vine va fi o perioadă dificilă pentru ţara noastră şi deci stabilitatea şi colaborarea nu este o opţiune, va fi o necesitate. Dacă nu va fi o colaborare, lucrurile vor degenera din punct de vedere economic.

Deci nu există o soluţie salvatoare ca o singură persoană la Cotroceni sau la Palatul Victoria sau la un minister să rezolve lucrurile. Ai nevoie de oameni dedicaţi, de echipe puternice, este ca şi în managementul privat, nu poţi de unul singur, aşa-i şi aici”, a afirmat Ilie Bolojan.

România, ca un pacient fără imunitate

El a arătat că, având în vedere înţelegerile deja făcute la nivelul coaliţiei de guvernare, o candidatură a sa ar fi creat instabilitate şi rău României.

”Ţara noastră, din păcate, datorită deficitelor mari pe care le are, probabil în jur de 9% a terminat anul trecut, nu mai are capacitatea să suporte foarte multe şocuri. E ca un pacient care are imunitate scăzută şi dacă nu are grijă ce face, gripa sau orice virus care altfel n-are efecte distrugătoare îi poate cauza probleme grave de sănătate şi, din punctul ăsta de vedere, dacă am avea un deficit de 2-3%, n-ar fi o problemă să mai avem o criză politică, să avem instabilitate.

Dacă însă nu vom avea stabilitate, ceea ce înseamnă o condiţie necesară, dar nu suficientă, pentru că trebuie o stabilitate care reformează, o stabilitate care este pragmatică, care corectează lucrurile negative care s-au acumulat, dacă nu facem aceste lucruri, deci nu o să fie bine”, a adăugat Bolojan.

Întrebat dacă îşi doreşte putere politică, preşedintele interimar a răspuns că ”puterea înseamnă să ocupi o funcţie de pe care să faci bine”.

”Dacă doar vrei să ocupi o funcţie şi după aia o să vezi cum vei mermeli lucrurile, ca să vorbesc un verb, un argou din ăsta pe care l-am auzit în Bucureşti, atunci, sigur că lucrurile nu o să iasă bine. Dar dacă ai un proiect, pe acel post pe care vrei să-l ocupi, ai şi ştiinţa de a face lucrurile, şi ai şi contextul (…) da, trebuie să-ţi asumi această răspundere.

Dacă nu, dacă contextul arată de aşa natură că nu poţi să faci nimic, sau nu poţi să faci lucrurile bine, sau cum trebuie, cred că este o chestiune de responsabilitate să faci o analiză serioasă şi să vezi dacă-ţi asumi anumite răspundere sau nu. Şi asta am încercat întotdeauna”, a mai afirmat Bolojan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇