Autoritățile din România și Marea Britanie au desfășurat, miercuri, zeci de percheziții într-un caz amplu de spălare de bani și fraudă informatică.
În total, 31 de percheziții au avut loc în opt județe din România (Buzău, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Mehedinți, Vrancea, Mureș și Alba), iar alte șase au fost făcute în Marea Britanie, anunță News.ro.
Ancheta, coordonată de procurorii DIICOT Buzău și desfășurată cu sprijinul polițiștilor de la combaterea criminalității organizate, vizează o grupare formată din 35 de români care, în perioada 2018–2024, au pus pe picioare o rețea specializată în spălarea banilor proveniți din fraude informatice și înșelăciuni.
Cum funcționa rețeaua
Membrii grupării, direct sau prin intermediul unor „săgeți” (persoane aflate în dificultăți financiare), deschideau conturi bancare în Marea Britanie. Aceste conturi erau apoi vândute pentru sume între 150 și 1.300 de lire sterline și erau folosite pentru a masca proveniența banilor obținuți ilegal.
Pentru a deschide conturile, se foloseau telefoane mobile cu aplicații bancare instalate, cartele SIM britanice și adrese false. Dispozitivele erau trimise din România în Marea Britanie, iar uneori, „săgețile” erau duse fizic acolo pentru a deschide conturile la fața locului.
Ulterior, banii proveniți din fraude erau transferați printr-o rețea complexă de conturi înregistrate în România și Marea Britanie, pentru a ascunde traseul acestora și a face mai greu de urmărit beneficiarii reali.
Din datele strânse până acum, se pare că în conturi au intrat, între 2018 și 2024, peste 1,5 milioane de lire sterline, 312.000 de euro și 56.000 de franci elvețieni, bani proveniți de la peste 100 de victime din țări precum Marea Britanie, Franța, România, Elveția, SUA, Italia sau Germania.
Metodele de fraudare
Printre metodele folosite de infractori se numără:
- Falsificarea identității: se dădeau drept directori de companii și trimiteau e-mailuri false prin care cereau transferuri urgente de bani.
- Interceptarea conversațiilor online: foloseau programe informatice pentru a se infiltra în discuții și a convinge victimele să trimită bani în conturi controlate de rețea.
- Falsul antifraudă: contactau victimele și pretindeau că sunt angajați ai băncii lor, sugerându-le să își mute banii într-un „cont sigur” — de fapt, controlat de rețea.
Pentru a investiga această rețea, autoritățile din România, Marea Britanie și Franța au format în iulie 2024 o echipă comună de anchetă (JIT), cu sprijinul EUROJUST și Europol.
Audierile sunt în desfășurare la sediul DIICOT Buzău.
G.P.