Ziua 1136 de război a început cu un nou atac cu drone al Rusiei. Cinci persoane au fost ucise în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, iar 35 de persoane, printre care un copil, au fost rănite. Alte cinci persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kiev.
Rusia a lansat aproape 80 de drone noaptea trecută, cele mai multe fiind doborâte de apărarea aeriană.
Ucraina a ripostat cu un atac cu drone asupra regiunii ruse Briansk, unde un civil a fost ucis și altul a fost rănit.
De asemenea, o dronă care se îndrepta spre Moscova a fost doborâtă. Patru aeroporturi din zona capitalei Rusiei au fost închise temporar.
Ministerul rus al Apărării a transmis că unitățile de apărare aeriană au doborât 107 drone ucrainene în cursul nopții de joi spre vineri.
Pe seară, o rachetă balistică lansată de Rusia a făcut prăpăd într-o zonă rezidențială din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski. Cel puțin 14 persoane au fost ucise și peste 50 rănite. Cinci dintre persoanele ucise erau copii.
Remarcăm azi și două noutăți în negocierile pentru încetarea focului.
Rusia este dispusă să ofere anumite garanții de securitate pentru Ucraina "într-o anumită formă", a spus Kirill Dmitriev, trimisul lui Putin în SUA, după discuțiile cu Steve Witkoff, reprezentantul lui Donald Trump. Dmitriev a fost implicat într-un incident petrecut la negocierile de pace din Arabia Saudită. Delegația rusă, condusă oficial de ministrul de Externe Serghei Lavrov, a fost complet surprinsă de apariția neașteptată la masa discuțiilor a lui Dmitriev, un apropiat al familiei Putin.
Iar cercul apropiat al președintelui american l-a sfătuit să nu-l mai sune pe Vladimir Putin până când Kremlinul va fi de acord cu o încetare a focului în Ucraina, susțin doi oficiali nenumiți.
Pe de altă parte, Kremlinul pregătește guvern din exteriorul Ucrainei care să preia controlul la Kiev, acuză Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU), care susține că are dovezi despre un grup de trădători ucraineni care încearcă să pună în aplicare ideea lui Putin de a organiza o "guvernare externă" în Ucraina.
Iar un general american a declarat că mai multe avioane de luptă F-16 sunt pregătite pentru a fi transferate în Ucraina. Dar, ca și până acum, acestea nu vor veni din Statele Unite.
Situația pe front
- Bilanțul atacurilor cu drone în Harkov - Cinci persoane au fost ucise într-un atac cu drone rusești în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat responsabili ucraineni în cursul nopții trecute, relatează Ukrainska Pravda. Corpurile celor cinci victime au fost găsite în dărâmăturile unor clădiri rezidențiale și de birouri într-unul dintre cartierele Harkovului, au indicat serviciile de urgență ucrainene. De asemenea, 35 de persoane, printre care un copil, au fost rănite. Mai multe incendii au izbucnit în această zonă de locuințe și birouri din Harkov. Alte cinci persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kiev.
- Atac cu aproape 80 de drone - Rusia a lansat 78 de drone noaptea trecută, iar apărarea aeriană a doborât 42, iar 22 au dispărut de pe radar din cauza bruiajului. Atacul a vizat regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Kiev și Zaporojie, au anunțat dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Măcel în orașul natal al lui Zelenski - Paisprezece oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi după ce armata rusă a lovit vineri seara cu o rachetă balistică o zonă rezidenţială din Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, situat în sudul ţării, relatează Ukrainskaia Pravda. Cinci dintre persoanele ucise erau copii, potrivit autorităţilor locale. Racheta a căzut în apropierea unui loc de joacă pentru copii. În oraş au izbucnit incendii în urma atacului, iar mai multe blocuri de locuinţe au fost avariate. „Numărul răniților crește constant. Aceste informații vor fi actualizate", a precizat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului. Imagini neverificate apărute pe rețelele sociale, filmate de la distanță, arată un nor de fum ridicându-se pe cer.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac cu dronă în Briansk - Un civil a fost ucis și altul a fost rănit într-un atac cu dronă ucraineană asupra regiunii Briansk. "Răniții au fost transportați de urgență la spitalul districtual. Din păcate, unul dintre ei, un bărbat, a decedat," a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz.
- Moscova și-a închis aeroporturile - Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că unitățile de apărare aeriană ruse au doborât o dronă care se apropia de capitală. "Specialiștii din echipele de urgență intervin la locul unde au căzut fragmentele", a scris Sobianin, pe Telegram. Aeroporturile Vnukovo, Domodedovo și Jukovski din Moscova au primit ordin să fie închise temporar. Ulterior, acestea au fost redeschise pentru zborurile de plecare, la câteva ore după incident. Ministerul rus al Apărării a transmis că unitățile de apărare aeriană au doborât 107 drone ucrainene în cursul nopții.
- Mai puțini bani din petrol și gaze - Veniturile Rusiei din petrol şi gaze au scăzut cu 17% în luna martie, ajungând la aproximativ 13 miliarde de dolari, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanţelor. Pentru primul trimestru, veniturile din sectorul energetic au scăzut cu aproape 10%. Aceste venituri au contribuit cu aproximativ o treime până la jumătate din totalul veniturilor bugetului federal al Rusiei în ultimul deceniu.
Negocierile de pace
- Rusia e deschisă la garanții de securitate - Rusia este dispusă să ofere anumite garanții de securitate pentru Ucraina "într-o anumită formă", a spus Kirill Dmitriev, trimisul lui Putin în SUA, după discuțiile de la Casa Albă. Negociatorul rus a apreciat că a existat "un rezultat pozitiv" după două zile de discuții cu reprezentantul lui Donald Trump, Steve Witkoff, la Washington, relatează Politico. "Unele garanții de securitate într-o anumită formă pot fi acceptabile", a spus Dmitriev, fără să dea detalii. El a exclus aderarea Ucrainei la NATO, catalogând-o drept imposibilă. Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei și un consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a călătorit săptămâna aceasta la Washington, în prima vizită rusă la nivel înalt în Statele Unite de când Moscova a declanșat războiul din Ucraina.
- Trump, sfătuit de echipa sa să nu-l mai sune pe Putin - Cercul apropiat al președintelui american Donald Trump l-a sfătuit să nu-l mai sune pe Vladimir Putin până când Kremlinul va fi de acord cu o încetare a focului în Ucraina, susțin doi oficiali nenumiți citați de NBC News. Potrivit acestora, este posibil ca Trump să decidă brusc că vrea să vorbească cu Putin. Președintele american a spus, la finalul săptămânii trecute, că este "foarte supărat" pe Putin din cauza lipsei de progres, dar intenționează să vorbească cu el în viitorul apropiat.
- Scandal între oamenii lui Putin la negocieri - Doi reprezentanți ai Rusiei s-au certat în fața delegației americane pentru un loc la masa negocierilor de pace din Arabia Saudită. Și asta pentru că Putin ar fi trimis doi reprezentanți la Riad, scrie Agențvo. Delegația rusă, condusă oficial de ministrul de Externe Serghei Lavrov și de consilierul prezidențial Iuri Ușakov, a fost complet surprinsă de apariția neașteptată a lui Kirill Dmitriev, un apropiat al familiei Putin. Potrivit publicației ruse, Dmitriev nu fusese anunțat inițial ca parte a delegației. Lavrov a aflat despre prezența lui abia când a intrat în sala de negocieri și a văzut trei scaune pregătite pe partea rezervată delegației ruse. Potrivit unei surse, Lavrov a reacționat vehement: "Dacă el vrea să participe, atunci să-mi zică Vladimir Vladimirovici (Putin)", ar fi spus el, împingând scaunul de la masă. Dmitriev a ie;it din sală și a vorbit cu presa, dar apoi a reușit să se strecoare la masa negocierilor în timpul unei pauze, când Lavrov ieșise. Când s-a întors, acesta l-a găsit pe Dmitriev stând la masă. "Americanii tocmai se întorceau, și (Lavrov) s-a simțit stânjenit să mai facă scandal. Dmitriev i-ar fi zis: 'Trebuie să stau măcar 15 minute la masă'", a relatat sursa. Deși imaginile oficiale nu-l arată pe Dmitriev la masa negocierilor, el a fost activ în culise, dând declarații presei și apărând în fotografii alături de reprezentanți americani precum Steve Witkoff (trimisul special al lui Trump), secretarul de stat Marco Rubio și consilierul pe securitate națională Mike Waltz, notează publicația.
Alte informații relevante
- Putin pregătește un guvern pentru Ucraina - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a anunțat că a strâns o serie de dovezi despre trădătorii ucraineni care încearcă să pună în aplicare ideea lui Putin de a organiza o "guvernare externă". Gruparea ilegală include colaboratori și susținători ai așa-numitei "lumi rusești" (concept care promovează ideea superiorității ortodoxiei, culturii, limbii ruse, promovat pe scară largă de figuri pro-Kremlin - n.red.) care au fugit în Rusia chiar înainte de începerea războiului, arată SSU. Liderii grupului și alți trădători ucraineni au participat pe 27 martie la așa-numitul "forum al unității" de la Moscova, la care au luat parte și propagandistul Aleksandr Dughin (deseori denumit ideologul lui Putin), membri ai Dumei de Stat a Rusiei și blogeri pro-război. SSU arată că tematica forumului s-a concentrat pe promovarea afirmației lui Putin că pacea durabilă în Ucraina poate fi obținută doar prin crearea unei administrații interimare sub controlul Rusiei și al SUA, care să guverneze temporar țara. După ce și-a înființat centrul anti-ucrainean la Moscova, grupul a primit instrucțiuni de la manipulatorii ruși de a-și înființa propriile "filiale" în țările UE, ca alternative la misiunile diplomatice ale Ucrainei. Sunt în curs de desfășurare măsuri pentru tragerea la răspundere a suspecților acuzați de trădare.
- Mai multe F-16 pentru Ucraina, dar nu din SUA - Mai multe avioane de luptă F-16 sunt pregătite pentru transferul în Ucraina, a declarat generalul american Christopher Cavoli, citat de RBC-Ucraina. "Sunt mai multe F-16 pregătite pentru a fi dislocate acolo. Sunt mai mulți piloți în curs de pregătire", a spus Cavoli. Ucraina folosește F-16 pentru a-și apăra cerul, a precizat Cavoli, adăugând că avioanele interceptează rachete rusești și au fost folosite pentru lovituri ofensive. Volodimir Zelenski a confirmat pe 19 martie că un nou lot de avioane de luptă F-16 a sosit în Ucraina. Deși SUA au pregătit piloți ucraineni pentru a opera avioanele de luptă, nu au furnizat F-16 Ucrainei. "Totuși, niciunul dintre F-16 nu a fost din SUA. Au fost în principal din țări din nordul Europei, Țările de Jos, Danemarca", a subliniat Cavoli. Danemarca a promis 19 avioane F-16, livrările inițiale fiind făcute în 2024, în timp ce Norvegia a promis între 6 și 22 de avioane. De asemenea, Belgia și-a anunțat intenția de a furniza F-16, deși numărul exact nu a fost dezvăluit.
- Radio Free Europe/Radio Liberty a amuțit în Rusia - Directorul organizației media Radio Free Europe/Radio Liberty a anunțat că administrația americană a dezactivat un satelit ce transmitea programul său în limba rusă te teritoriul Rusiei. RFE/RL, fondată în timpul Războiului Rece pentru a contracara propaganda sovietică și finanțată de SUA, este în dezacord cu noua administrație Trump, care a decis la mijlocul lui martie să înghețe finanțările pentru mai multe organizații media. Dezactivarea satelitului afectează difuzarea 24 de ore din 24 a canalului de televiziune în limba rusă "Current Time" în Rusia, în Ucraina, în Asia Centrală, în Europa de Est și în alte regiuni. RFE/RL ajunge la aproape 50 de milioane de persoane în țări cu regimuri autoritare precum Belarus, China, Iran sau Rusia, căutând să contracareze propaganda oficială.
- Summit-ul NATO continuă - Miniștrii de Externe din NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a alianței, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina. La discuțiile de la Bruxelles va lua parte și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas. În prima zi, Statele Unite și-au reafirmat poziția conform căreia țările membre ar trebui să se angajeze că vor aloca pentru apărare cel puțin 5% din PIB, mai mult decât dublul țintei de 2% din PIB stabilite la summit-ul din Țara Galilor, din septembrie 2014. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a pronunțat pentru sporirea bugetului pentru apărare "considerabil peste 3%" din PIB, o decizie care ar urma să fie luată la summit-ul de la Haga, de la finalul lunii iunie.