În ziua 1135 de război autoritățile ucrainene au anunțat bilanțul unui nou atac letal al Rusiei asupra orașului natal al lui Volodimir Zelenski. O rachetă care a căzut în Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, a ucis cel puțin patru oameni, alți zece fiind răniți.
În schimb, obișnuitul atac cu drone pe care Rusia îl lansează în fiecare noapte a fost mult mai restrâns, doar 39 de aparate vizând Ucraina. Aproape toate au fost neutralizate de apărarea aeriană. Atacul a afectat regiunile Harkov, Donețk și Dnipropetrovsk.
Dincolo de graniță, un bombardier strategic s-a prăbușit în regiunea Irkuțk din Rusia, iar unul dintre piloți a murit.
Situația pare blocată pe plan diplomatic, însă trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că Rusia și Ucraina se apropie de un punct de încetare a focului. El a recunoscut că Trump este frustrat din cauza lui Zelenski și a lui Putin.
Iar trimisul lui Vladimir Putin pentru investiții și cooperare economică, Kirill Dmitriev, care se află săptămâna aceasta într-o vizită la Washington, a declarat că forțe neidentificate încearcă să provoace tensiune între Rusia și SUA.
Secretarul american al Apărării, Peter Hegseth, nu va participa săptămâna viitoare la întâlnirea în format Ramstein a partenerilor Ucrainei. Acest lucru ar înseamna că summit-ul din 11 aprilie de la Bruxelles, coprezidat de UK și Germania, va fi primul la care șeful Pentagonului va lipsi de la înființarea formatului în 2022. S-ar confirma, astfel, retragerea SUA din inițiativele internaționale pro-Ucraina.
În schimb, miniștrii de Externe ai țărilor membre ale NATO s-au reunit astăzi, la Bruxelles, pentru a pregăti viitorul summit de la Haga, din luna iunie, și pentru a dezbate chestiuni de securitate urgente. Mark Rutte a spus că reuniunea se va concentra pe consolidarea apărării colective. Cu această ocazie, secretarul de Stat Marco Rubio a asigurat aliaţii că SUA rămân în NATO, dar cer majorarea cheltuielilor pentru apărare.
Iar o delegație de la Kiev va sosi în SUA la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare pentru a discuta despre ultima versiune a acordului privind minereurile dintre SUA și Ucraina, a declarat miercuri secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
Situația pe front
- Rachetă în Krivoi Rog - Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar cel puțin zece au fost rănite miercuri în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, de o rachetă rusă, relatează Ukrainska Pravda. Mai multe imobile locuite au fost avariate în acest atac, a anunţat şeful Administraţiei Militare Oleksandr Vilkul. Imagini difuzate pe reţele de socializare au surprins coloane mari de fum negru ieşind dintr-o clădire şi maşini în flăcări în jur. Krivoi Rog, orașul din centrul Ucrainei care se află la 80 km de front, este ţinta constantă a unor atacuri de la începutul invaziei. Aproximativ 600.000 de persoane locuiau în oraş înainte de 2022.
- Mai puține drone asupra Ucrainei - Rusia a desfășurat noaptea trecută un atac aerian de proporții limitate asupra Ucrainei. 39 de drone au fost lansate spre Ucraina, iar unitățile de apărare aeriană au doborât 28 în nordul și estul țării. Șapte drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar din cauza bruiajului, fără consecințe negative. Atacul a afectat regiunile Harkov, Donețk și Dnipropetrovsk, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
Noutăţi din Rusia
- Un bombardier strategic s-a prăbușit - Un bombardier strategic Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkuțk din Rusia, relatează publicația letonă de limba rusă Meduza. Ministerul rus al Apărării a anunțat că avionul s-a prăbușit în timpul unui zbor programat. Cei patru membri ai echipajului au reușit să se catapulteze, dar unul dintre aceștia a murit la contactul cu solul. Primele rapoarte indică o defecțiune tehnică. Potrivit canalului de Telegram Mash, bombardierul a căzut în districtul Usolskii, lovind o linie electrică. Bombardierele Tu-22M3 sunt implicate în războiul din Ucraina și au lansat în mod repetat rachete Kh-22/Kh-32, inclusiv lovituri asupra clădirilor rezidențiale și a infrastructurii, atacuri soldate cu numeroase victime civile.
- Cine bagă zâzanie? - Trimisul lui Vladimir Putin pentru investiții și cooperare economică, Kirill Dmitriev, care se află săptămâna aceasta într-o vizită la Washington, a declarat că forțe neidentificate încearcă să provoace tensiune între Rusia și SUA. "Astăzi, numeroase forțe interesate de menținerea tensiunii stau în calea restabilirii cooperării constructive. Aceste forțe denaturează în mod deliberat poziția Rusiei, încercând să perturbe orice pași către dialog, fără a face economie de bani și resurse pentru aceasta", susține Dmitriev. "Celor care se opun unei astfel de apropieri le este teamă că Rusia și SUA ar putea găsi limbaj comun, ar putea să se înțeleagă mai bine și să construiască o cooperare atât în afacerile internaționale, cât și în economie", a spus el.
Negocierile de pace
- Trimisul lui Trump spune că un acord e aproape - Rusia și Ucraina se apropie deja de un punct de încetare a focului, însă ambele părți vor trebui să facă compromisuri pentru a ajunge la un acord, întrucât "niciuna dintre părți nu va obține tot ce își dorește" - a spus trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, la Fox News. Statele Unite își propun să asigure o încetare totală a focului în războiul aflat în desfășurare, a adăugat el. Între timp, Trump rămâne în contact atât cu Zelenski, cât și cu Putin și va putea negocia un acord între cele două țări. "Trump este frustrat atât de Zelenski, cât și de Putin, dar vom ajunge acolo și cred că ceea ce trebuie să facem este să rămânem concentrați și să rămânem pe punctul de a ajunge unde vrem cu încetarea focului. Pentru că ceea ce ne dorim este o încetare a focului cuprinzătoare de 30 de zile. Odată ajuns acolo, va fi foarte greu să reluăm războiul", a explicat oficialul.
- Zelenski: Rusia poate fi presată - Președintele ucrainean a declarat că Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană sunt pe deplin unite în ceea ce privește obiectivul de a obține o încetare a focului cât mai curând posibil. El a subliniat că dialogul diplomatic nu poate începe decât după o perioadă de timp de la instaurarea unei încetări complete a focului.
Alte informații relevante
- Summit fără SUA - Secretarul american al Apărării, Peter Hegseth, nu va participa săptămâna viitoare la întâlnirea în format Ramstein a partenerilor Ucrainei, a anunțat Defense News, citând surse oficiale. Summit-ul din 11 aprilie de la Bruxelles, coprezidat de Regatul Unit și Germania, ar fi astfel primul la care șeful Pentagonului va lipsi de la înființarea formatului în 2022. Predecesorul lui Hegseth, fostul secretar al Apărării Lloyd Austin, a creat Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei (UDCG) după izbucnirea războiului, pentru a coordona asistența între aproximativ 50 de aliați ai Kievului. O sursă oficială americană a declarat că Hegseth nu va participa nici măcar virtual și că e puțin probabil ca Pentagonul să trimită vreun reprezentant înalt la summit. La summit-ul anterior al formatului Ramstein, Hegseth a rostit un discurs zguduitor către partenerii Ucrainei, afirmând că revenirea acestei țări la granițele de dinainte de 2014 și aderarea la NATO sunt "nereale", într-o întorsătură majoră a retoricii administrației Biden. Comentariile au indicat pivotarea politicii externe impusă de administrația Trump. De la preluarea mandatului prezidențial, Donald Trump a început să reducă prezența SUA în diferite inițiative internaționale pro-Ucrainei, în timp ce încearcă să negocieze un acord de pace între Kiev și Moscova.
- Reuniune la sediul NATO - Miniștrii de Externe ai țărilor membre ale NATO s-au reunesc joi, la sediul organizației din Bruxelles, pentru a continua pregătirea viitorului summit de la Haga, din luna iunie, și pentru a dezbate chestiuni de securitate urgente. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a ținut să sublinieze importanța creșterii investițiilor în apărare ca punct important pe agendă și esențial pentru succesul viitor al Alianței Nord-Atlantice.
- Rubio asigură că SUA rămân în NATO - Secretarul de Stat american, Marco Rubio, a declarat, la Bruxelles, că "preşedintele Trump a anunţat în mod clar că susţine NATO. Vom rămâne în NATO". Mai mult, SUA "sunt mai active în NATO decât au fost vreodată. O parte a isteriei şi hiperbolei pe care o văd în presa mondială şi în anumite publicaţii naţionale din Statele Unite cu privire la NATO nu este justificată”, a declarat Rubio. Acesta a repetat solicitarea unor cheltuieli sporite în domeniul apărării.
- Ucrainenii se duc în SUA să discute despre minerale - O delegație din Ucraina va sosi în SUA la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare pentru a discuta despre acordul privind minereurile, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru Bloomberg. Bessent a spus că înțelegerea e gata, din punctul de vedere al Washingtonului. "Credem că acest acord este atât de important pentru poporul american, pentru poporul ucrainean și pentru procesul de pace", a spus el. Se pare că ultima versiune a acordului oferă SUA un control fără precedent asupra resurselor naturale ale Ucrainei printr-o investiție comună, scrie publicația citată. Administrația Trump a prezentat acordul cu minerale ca fiind o parte esențială a drumului Ucrainei către pace, dar nu a oferit garanții concrete de securitate, în schimbul unui acces larg la resurse. Presa ucraineană a mai scris că acordul ar putea împiedica eforturile Ucrainei de a adera la UE din cauza restricțiilor dure asupra suveranității economice a țării. Volodimir Zelenski a declarat că nu va semna un acord care să pună în pericol aderarea Ucrainei la UE.
- Program pentru aderarea Ucrainei la UE - "Ukraine2EU", un program de ajutare a Ucrainei, menit să "avanseze pe calea europeană", în valoare de 16,7 milioane de euro, finanţat de către Danemarca, Lituania şi Suedia, a fost lansat la începutul săptămânii în vederea unei aderări la UE, a anunţat Delegaţia UE în Ucraina. Programul a fost lansat la Kiev, în cadrul conferinţei "Aderarea Ucrainei la UE: nu dacă, ci când", potrivit Kiev Independent. Programul "Ukraine2EU" urmează să se desfăşoare până în 2027, iar principalul său obiectiv este susţinerea instituţiilor ucrainene şi societăţii civile să realizeze reforme înăuntrul lor în vederea "avansării pe calea europeană", a anunţat ministrul danez al Afacerilor Europene, Marie Bjerre. Principalele reforme pe care Ucraina urmează să le realizeze sunt de ordin legislativ, în vederea "armonizării legislaţiei ucrainene cu cea a UE" vizând în principal problema corupţiei.
- Deficit uriaș pentru reconstrucție - Ucraina se confruntă cu un „deficit de finanțare” de 10 miliarde de dolari pentru proiectele de reconstrucție în 2025, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal. Potrivit acestuia, donatorii internaționali au alocat aproape 7,4 miliarde de dolari pentru „proiecte prioritare de redresare” în 2025.
- 11 copii ucraineni se întorc acasă - Ucraina a reușit să aducă înapoi 11 copii care fuseseră duși cu forța în Rusia, precum și pe teritoriul ocupat de Rusia, a anunțat șeful Biroului prezidențial Andriy Yermak. Din februarie 2022, cel puțin 20.000 de copii ucraineni au fost răpiți din teritoriile ocupate de Rusia și trimiși în alte zone ale Ucrainei controlate de Rusia sau chiar în Rusia, potrivit unei baze de date naționale ucrainene, „Copiii războiului”. Doar 1.256 de copii au fost returnați până în prezent.
- Rusia vrea să trimită încă 150.000 de soldați în Ucraina - Armata rusă intenționează să își mărească efectivele din Ucraina cu 150.000 de soldați în 2025, echivalentul a aproximativ 15 divizii de infanterie motorizată, a declarat șeful adjunct al Biroului prezidențial, Pavlo Palisa, citat de The Kyiv Independent. „Formarea lor este în curs de desfășurare. Rușii nu au probleme cu recrutarea de personal acum. Cu toate acestea, trebuie să se înțeleagă că toate aceste formațiuni nu pot fi puse în acțiune în același timp”, a declarat Palisa.
- SUA rămân deoparte - Statele Unite ale Americii s-au retras dintr-un grup internaţional însărcinat cu strângerea de dovezi ale unor eventuale crime de război ruse în Ucraina, a anunţat joi directorul instituţiei la care este afiliat acest grup. Centrul internaţional pentru urmărirea în justiţie a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) reuneşte anchetatori din mai multe ţări europene şi până de curând din SUA, sub egida organismului judiciar al Uniunii Europene, Eurojust. "În urmă cu câteva săptămâni, ei (SUA) au anunţat că se retrag din nefericire, din cauza unei schimbări a priorităţilor în cadrul Departamentului lor de Justiţie", a declarat preşedintele Eurojust, Michael Schmid, în faţa presei.