Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă

Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șeful Forțelor Sistemelor fără pilot din cadrul armatei ucrainene a confirmat că un sistem laser a fost folosit pentru a lovi „anumite obiecte”. El a spus că unitatea sa este pregătită să folosească laserul pe front.

Armele laser pe care Ucraina le dezvoltă pot să lovească în prezent „anumite obiecte de o anumită greutate” aflate în aer, a spus Vadîm Suharevskî, comandantul Forțelor Sistemelor fără pilot din cadrul armatei ucrainene, într-un interviu pentru Radio Svoboda citat de Kyiv Post.

Comandantul ucrainean nu a dat mai multe detalii despre capacitățile acestei arme. Unitatea pe care o conduce acesta este implicată în cercetarea și dezvoltarea unor sisteme laser, care au ca scop combaterea dronelor inamice, în special a dronelor kamikaze Shahed cu care Rusia atacă zilnic Ucraina.

La sfârșitul anului trecut, site-urile ucrainene de știri Interfax și united24 l-au citat pe Suharevskî care a spus că Ucraina a dezvoltat arma laser Trizub (Trident), care "poate deja să doboare aeronave la o altitudine de peste doi kilometri".

Suharevskî a declarat în decembrie că Ucraina a fost probabil a cincea națiune care a lansat un sistem laser militar funcțional. Nu a fost clar care este sursa sistemului, dar numirea acestuia după simbolul național Trident al Ucrainei sugerează că mai degrabă a fost produs pe plan intern decât achiziționat dintr-o altă țară.

Dacă tehnologia laser a Kievului ar putea fi implementată pe câmpul de luptă, ar putea schimba desfășurarea ostilităților, reducând nevoia de a folosi rachete și muniții de apărare aeriană cu mijloace eficiente și precise din punct de vedere al costurilor pentru a neutraliza amenințările aeriene.

Această reușită ar fi, totodată, încă o dovadă că războiul din Ucraina este "poligonul de testare" al noilor tehnologii militare. În cei trei ani de la izbucnirea conflictului, Ucraina și-a demonstrat capacitatea de a inova, aruncând în luptă mai multe sisteme automate precum dronele maritime Magura, roboții Marker sau vehiculul 4x4 robotizat Ironclad RCV.

Armata ucraineană nu este singura care lucrează la dezvoltarea unei arme laser eficiente. Prima armă cu laser a Marii Britanii, denumită DragonFire, a fost testată cu succes, reuşind să doboare cu viteza luminii drone în mişcare, a anunţat în ianuarie anul trecut fostul ministru britanic al Apărării, Grant Shapps.

DragonFire are o asemenea precizie, încât poate lovi o monedă de o liră (450 de grame) de la o distanţă de un kilometru, a precizat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat. Raza maximă de acţiune a sistemului este secretizată.

Dezvoltarea DragonFire a necesitat o investiţie de 100 de milioane de lire sterline, dar costul său unitar este foarte scăzut. Pornirea DragonFire timp de 10 secunde este echivalentă cu costul de utilizare a unui radiator obişnuit timp de doar o oră, a subliniat Ministerul britanic al Apărării, în timp ce costul de lansare a unei rachete poate ajunge la 200.000 de dolari.

Noua armă va fi operaţională din 2029 şi va intra în dotarea celor mai recente fregate.

Franţa a anunțat desfăşurarea unei arme laser, HELMA-P, în cursul anului trecut, la fel şi Israelul. Statele Unite au efectuat, de asemenea, mai multe teste convingătoare cu astfel de sisteme.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇