Test reușit pentru „DragonFire", prima armă cu laser a Marii Britanii

Test reușit pentru „DragonFire", prima armă cu laser a Marii Britanii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prima armă cu laser a Marii Britanii, denumită DragonFire, a fost testată cu succes reuşind să doboare cu viteza luminii drone în mişcare, a anunţat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps.

„Cercetătorii militari britanici au doborât pentru prima dată drone folosind laserul, pentru a străpunge cu viteza luminii ţintele care se apropiau”, a scris pe X Grant Shapps, citat de AFP.

Testul a avut loc pe Insulele Hebride, din vestul Scoţiei.

DragonFire are o asemenea precizie, încât poate lovi o monedă de o liră (450 de grame) de la o distanţă de un kilometru, a precizat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat. Cu toate acestea, raza sa maximă de acţiune este clasificată ca secret de apărare.

ADVERTISING

"Putând să fie montată pe viitoarele nave de război, aceasta va fi o armă vitală a Marii Britanii pe măsură ce ameninţarea războiului cu drone creşte. DragonFire este doar una dintre capacităţile potenţial revoluţionare în care investim pentru a obţine un avantaj în faţa inamicilor noştri", a declarat ministrul Grant Shapps pe X.

În plus, arma este şi foarte ieftină. Operarea sa costă mai puţin de 10 lire sterline pe lovitură, cu mult sub miile de lire sterline necesare pentru a intercepta o dronă în Marea Roşie, de exemplu. Pentru marina britanică, care va putea instala DragonFire, miza este mare. Ea trebuie să riposteze folosind resurse antiaeriene - cel mai adesea rachete, care sunt costisitoare - împotriva dronelor sau a rachetelor de slabă calitate fabricate cu costuri reduse.

Într-un conflict asimetric, această diferenţă de costuri este întotdeauna exploatată de adversarul mai slab pentru a-l secătui de fonduri pe adversarul mai puternic.

ADVERTISING

Utilizarea tot mai frecventă a dronelor de către numeroase grupări teroriste înarmate reprezintă un motiv de îngrijorare pentru militari. Arma cu laser ar putea fi, prin urmare, o soluţie rentabilă.

Dezvoltarea DragonFire a necesitat o investiţie de 100 de milioane de lire sterline, dar costul său unitar este foarte scăzut. Pornirea DragonFire timp de 10 secunde este echivalentă cu costul de utilizare a unui radiator obişnuit timp de doar o oră, a subliniat Ministerul britanic al Apărării, în timp ce costul de lansare a unei rachete poate ajunge la 200.000 de dolari.

ADVERTISING

Noua armă va fi operaţională din 2029 şi va putea echipa doar cele mai recente fregate.

"Armata şi Marina Regală iau în considerare utilizarea acestei tehnologii ca parte a viitoarelor lor capacităţi de apărare aeriană", a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Marea Britanie nu este singura ţară care doreşte să se doteze cu o astfel de armă.

Franţa, cu HELMA-P, va desfăşura un astfel de sistem în cursul acestui an, la fel şi Israelul. În ceea ce priveşte Parisul, această armă laser este destinată în primul rând Marinei franceze.

Statele Unite au efectuat, de asemenea, mai multe teste convingătoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇